Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ...

Στην αποστολή δύναμης 70 στρατιωτών, ενός δηλαδή τάγματος πεζικού, προχώρησε η Κίνα στο Νότιο Σουδάν, με σκοπό να βοηθήσουν στην προστασία πετρελαϊκών κοιτασμάτων την αξιοποίηση των οποίων έχουν αναλάβει κινεζικές εταιρίες. Τα κοιτάσματα απειλούνται από επιθέσεις ανταρτών…

Την αποκάλυψη έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της αφρικανικής χώρας, διευκρινίζοντας ότι η ανάπτυξη και ο στρατωνισμός των δυνάμεων θα διαρκέσει μερικές μέρες. Επισήμως, η αποστολή των κινεζικών δυνάμεων καλύπτεται υπό τον μανδύα του ΟΗΕ, αφού τέθηκαν υπό τη διοίκηση του επικεφαλής της δύναμης (UNMISS: U.N. Mission in the Republic of South Sudan) που έχει 11.389 στελέχη (1.323 αστυνομικοί).

Όμως, δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για την πραγματική φύση της αποστολής τους,παρότι οι Κινέζοι δεν διστάζουν να συνεισφέρουν δυνάμεις στις αποστολές του Οργανισμού. Τον Μάρτιο του 2013 η Κίνα είχε στείλει 300 στρατιώτες στο Μάλι για να προστατεύσει Κινέζους μηχανικούςπου εργάζονταν στην περιοχή, χτίζοντας στρατόπεδο για τις δυνάμεις του ΟΗΕ.
Η κινεζική κρατική National Petroleum Corp. ελέγχει ποσοστό 40% στην κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα στην περιοχή όπου αναπτύσσονται οι δυνάμεις. Η ίδια εταιρία έχει την ευθύνη λειτουργίας αγωγού μήκους 1.600 χιλιομέτρων, ο οποίος μέσω του Σουδάν προωθεί το πετρέλαιο στο Πορτ Σουδάν και την Ερυθρά Θάλασσα για εξαγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου