Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΗΠΑ: Ψάχνουν εκδίκηση κατά της Ρωσίας στη Συρία;

Εν αναμονή της εξαγγελίας της αμερικανικής στρατηγικής έναντι του Ισλαμικού Κράτους (IS), την οποία στρατηγική αναμένεται να ανακοινώσει απόψε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, οι διαρροές από τον Λευκό Οίκο υποδεικνύουν πως τελικά υπάρχει έλλειμμα κοινής λογικής στην σημερινή αμερικανική ηγεσία.
Σύμφωνα με τις διαρροές, οι ΗΠΑ, ναι μεν θα προωθήσουν στρατηγική με στόχο την καταστροφή του IS, αλλά στην ομιλία του προέδρου πρέπει να αναζητηθούν και ενδείξεις μιας πιθανής επέμβασης στην Συρία, με στόχο τον τερματισμό του «εμφυλίου» πολέμου και την εκδίωξη του Άσαντ από την εξουσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προωθεί τον σχηματισμό μιας ευρύτερης συμμαχίας κατά του IS,επιδιώκοντας να κερδίσει την υποστήριξη και των συμμάχων των ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι, από το προεδρικό περιβάλλον, ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ δεν απειλούνται άμεσα από το IS, αν και ήδη θρηνούν δύο αποκεφαλισμένους δημοσιογράφους τους.
Οι ΗΠΑ, μέχρι στιγμής, διεξάγουν περιορισμένης έκτασης αεροπορικές επιθέσεις κατά στόχων του IS στο Ιράκ, τις οποίες υπάρχει η σκέψη να εντείνουν σε ισχύ και να επεκτείνουν και στην Συρία. Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα, διότι κάποιοι εγκέφαλοι στην Ουάσινγκτον σκέπτονται να συντονίσουν την αμερικανική αεροπορική δράση στην Συρία, με τη δράση των «μετριοπαθών» αντικαθεστωτικών στο έδαφος.
Όπως ανέφερε ένα παλαιό αξίωμα η αεροπορία κατακτά, το πεζικό καταλαμβάνει. Αυτό σκοπεύουν, από ότι φαίνεται, να πράξουν οι Αμερικανοί στην Συρία, «αξιοποιώντας» τους αντικαθεστωτικούς, που τους στοίχησαν, είναι αλήθεια, αρκετά σε χρήμα και οπλισμό, προφανώς προσβλέποντας και στην μετά IS περίοδο, με τελικό στόχο την πτώση του Άσαντ. Ότι επιδίωξαν και έκαναν περίπου στο Αφγανιστάν με τη Βόρεια Συμμαχία των Ουζμπέκων…
Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε οδηγήσει τις ΗΠΑ πολύ κοντά στην στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, έναν χρόνο πριν, μετά τις τουρκικές καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς. Πέραν του ότι αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι Τούρκοι είχαν παραπλανήσει τους Αμερικανούς, το αμερικανικό Κογκρέσο είχε εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις έναντι μιας ενδεχόμενης επέμβασης.
Τώρα όμως, μετά τον τηλεοπτικό αποκεφαλισμό των δύο Αμερικανών δημοσιογράφων, ελάχιστα μέλη του Κογκρέσου θα είναι σε θέση να πουν όχι. Στην πραγματικότητα βέβαια δεν υπάρχουν, ουσιαστικά, μετριοπαθείς αντικαθεστωτικοί στην Συρία, ή μάλλον, αυτοί που υπάρχουν αποτελούν αμελητέα ποσότητα.
Η συγκυρία όμως είναι ευνοϊκή, για κάθε κίνηση στη Μέση Ανατολή, καθώς το 70% των Αμερικανών υποστηρίζει την αμερικανική εμπλοκή στη Μέση Ανατολή, κατά του IS βέβαια, αλλά αυτό εύκολα διορθώνεται. Στο βάθος όμως της σκέψης του Ομπάμα και του επιτελείου του, ίσως βρίσκεται η Ρωσία και η επιθυμία «αντεκδίκησης» για τα της Ουκρανίας.
http://www.defence-point.gr/news/?p=111006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου