Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Γερμανία και Βρετανία αντιδρούν στο διάγγελμα Ομπάμα για Συρία Για το Ισλαμικό Κράτος

Οι πρώτες αντιδράσεις στο διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος ανακοίνωσε συντονισμένη δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και την Συρία ήρθε από την Δαμασκό. Ο Ομπάμα που απέκλεισε την άμεση συνεργασία με τον Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε την πρόθεσή του για ενίσχυση της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης που μάχεται τους τζιχαντιστές ακόμη και με αεροπορικές επιδρομές. «Η οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη Συρία θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια αν δεν έχει την έγκριση της κυβέρνησης της Δαμασκού», προειδοποίησε σήμερα ο Σύρος υπουργός Εθνικής Συμφιλίωσης Άλι Χαϊντάρ. «Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τη Συρία και συντονισμός με τη Συρία και πρέπει να υπάρχει η συριακή έγκριση για οποιαδήποτε ενέργεια, στρατιωτική ή μη», πρόσθεσε. Αυτή είναι μια θέση της Δαμασκού εδώ και αρκετές εβδομάδες αλλά δεν έχει γίνει αποδεκτή από τους δυτικούς. 
Πάντως, και η Γαλλία και η Γερμανία αν και έχουν λάβει σαφή θέση υπέρ της καταστροφής του Ισλαμικού Κράτους, έκλεισαν την πόρτα στον Μπαράκ Ομπάμα, όσον αφορά την δράση στην Συρία. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ διευκρίνισε ότι «για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν μας ζητήθηκε κάτι τέτοιο και δεν θα το κάνουμε».
Ο Βρετανός ομόλογός του Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι το Λονδίνο «στηρίζει πλήρως την προσέγγιση των ΗΠΑ για τη συγκρότηση ενός διεθνούς συνασπισμού» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, χαρακτηρίζοντας την οργάνωση αυτή «βαρβαρική». Αρχικά σημείωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεν έχει αποκλείσει τίποτα» όσον αφορά το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τον συνασπισμό, όμως «θέλω να είμαι σαφής. Η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει σε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Ήδη κάναμε αυτή τη συζήτηση στο κοινοβούλιο μας πέρσι και δεν θα αναθεωρήσουμε αυτήν τη θέση».
Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει νωρίτερα τις ΗΠΑ ενάντια σε αεροπορικά πλήγματα στο έδαφος της Συρίας χωρίς έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έγκριση της Δαμασκού. Χωρίς τα παραπάνω, μια τέτοια πράξη, σύμφωνα με τη Μόσχα, θα αποτελούσε «επιθετική ενέργεια» και «τεράστια παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
O πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντάρ Αλ Αμπάντι χαιρέτισε, πάντως, το σχέδιο δράσης. «Το Ιράκ χαιρετίζει τη στρατηγική του κ. Ομπάμα σχετικά με την παροχή στήριξης στην χώρα μας στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των τρομοκρατικών ομάδων», είπε.
Την ίδια στιγμή ήδη δέκα αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, συμφώνησαν να συνταχθούν με τις ΗΠΑ στον συνασπισμό τουλάχιστον 40 κρατών που επιδιώκεται. Η συμφωνία ακολούθησε τις συνομιλίες μεταξύ των Αράβων υπουργών Εξωτερικών και του ομόλογού τους των ΗΠΑ στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Στη δήλωσή τους αναφέρεται ότι συζήτησαν τη στρατηγική για την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους και των μαχητών του «όπου κι αν δραστηριοποιείται, συμπεριλαμβανομένων του Ιράκ και της Συρίας».
Εκτός της Σαουδικής Αραβίας, τα αραβικά κράτη τα οποία έλαβαν μέρος στη σύνοδο ήταν το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ιορδανία, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, το Ομάν, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκπρόσωπο στη διάσκεψη έστειλε και η Τουρκία.
http://tvxs.gr/news/kosmos/syria-parembaseis-se-edafos-mas-xoris-egkrisi-einai-epithesi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου