Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ-Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία αγοράζουν μαζί ραντάρ

Κοινοπραξία για την αντικατάσταση των σοβιετικής κατασκευής ραντάρ επιτήρησης P-37 που επιχειρούν οι ένοπλες δυνάμεις των χωρών τους συνέστησαν εταιρίες από τις Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην επίτευξη υψηλού επιπέδου διαλειτουργικότητας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των τριών χωρών και φυσικά τηνεπίτευξη υψηλού επιπέδου προστασίας των νέων ραντάρ από τυχόν ρωσικά αντίμετρα, που στα P-37 που σήμερα χρησιμοποιούνται θα πρέπει να θεωρείται ότι δεν υφίσταται.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τσεχικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, η Τσεχία θα αποκτήσει πέντε από τα νέα ραντάρ, η Σλοβακία τέσσερα και η Ουγγαρία δύο, ενώ η τιμή μονάδας θα ανέρχεται σε περίπου 12 εκατ. ευρώ. Στην κοινοπραξία συμμετέχει και ο γνωστή τσεχική εταιρία κατασκευαστής τροχοφόρων τακτικών οχημάτων Tatra.
Στην πρωτοβουλία προσκλήθηκε να συμμετάσχει και το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας που όμως, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, μάλλον δεν θα ανταποκριθεί θετικά. Πάντως, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα το υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας θα αποφασίσει αν τελικά θα προχωρήσει στην από κοινού προμήθεια ραντάρ με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία ή αν θα προκηρύξει εθνικό διαγωνισμό.
Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες των τσεχικών μέσων μαζικής ενημέρωσης,ενδιαφέρον για την πώληση ραντάρ επιτήρησης στην Τσεχία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι Lockheed Martin και BAE Systems.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου