Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΜΠΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΟΤΑΝ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ=ΚΕΡΔΟΣ!

Σπουδές τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας με "δάσκαλο" τον Πέτρο Κόκκαλη!
του Κώστα Τσαούση
Ο κ. Πέτρος Κόκκαλης είναι επικεφαλής του ATH/TECH – Athens Tech College, ενός νέου εγχειρήματος στο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης που συνδυάζει άμεσα την  τεχνολογία με την επιχειρηματικότητα. Και αυτό γιατί στη δημιουργία του ATH/TECH  συνέβαλε με αποφασιστικό τρόπο ένας ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος με ισχυρό αποτύπωμα στην αγορά, την τεχνολογία και την οικονομία, ο όμιλος της INTRACOM HOLDINGS. Ο όμιλος της INTRACOM αλλά και ο ίδιος ο κ. Κόκκαλης δεν είναι η πρώτη φορά που συνδέεται με εκπαιδευτικές προσπάθειες υψηλών προδιαγραφών και διεθνών οριζόντων. Πιο συγκεκριμένα, η INTRACOM πήρε τη πρωτοβουλία και ίδρυσε ένα υψηλής τεχνολογίας ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο, το Athens Information Technology (AIT)- ένα κέντρο αριστείας που κλείνει φέτος 12 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και έχει καταφέρει να κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στο διεθνή ερευνητικό και εκπαιδευτικό χάρτη αλλά και να αποτελεί ένα απόλυτα θετικό παράδειγμα ερευνητικών διακρίσεων και μεταπτυχιακών σπουδών με διεθνοποιημένο ακροατήριο για την ελληνική πραγματικότητα. 

Μάλιστα, αυτή η προίκα του AIT θα συνδεθεί με το νέο εκπαιδευτικό εγχείρημα του ATH/TECH καθώς στο πλαίσιο του εντάσσεται το 1ο μεταπτυχιακό πρόγραμμα καινοτομίας στην χώρα, Msc in Management of Business,Innovation and Technology-ΜΒΙΤ που έχει πίσω του 10 χρόνια λειτουργίας και άνω των 400 αποφοίτων από 25 διαφορετικές χώρες. Επιπρόσθετα το ATH/TECH θα προσφέρει και ένα σύγχρονο προπτυχιακό πρόγραμμα στις επιστήμες της πληροφορικής, BSc in Computer Science , το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζει ότι μέχρι το 2020 θα υπάρχουν 900.000 κενές θέσεις εργασίας στους τομείς του ICT.
Η εμπειρία του AIT και όχι μόνο επιτρέπει σήμερα στον κ. Κόκκαλη μια ευρύτερη γνώση των δεδομένων της πανεπιστημιακής εκπαιδευτικής και ερευνητικής πραγματικότητας σε διεθνές επίπεδο. Με οδηγό αυτή την εμπειρία ο επικεφαλής του ATH/TECH πιστεύει ότι σε κάθε περίπτωση οι νέοι της χώρας μας θα πρέπει να έχουν πολλαπλές και συνεχώς διευρυνόμενες εκπαιδευτικές επιλογές. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο ρόλος και η συμβολή του ιδιωτικού τομέα της εκπαίδευσης αλλά και των παραγωγικών επιχειρήσεων  πρέπει και μπορεί να είναι καθοριστικός και συμβατός με το κοινοτικό κεκτημένο στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά συνέπεια, δε βοηθά η διατήρηση του αναχρονιστικού για τα σημερινά δεδομένα άρθρου 16 του Συντάγματος. «Η διατήρηση του είναι τροχοπέδη», επισημαίνει ο κ. Κόκκαλης και θεωρεί ότι «όσο διαρκεί  το κρατικό μονοπώλιο της παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε πανεπιστημιακό επίπεδο, η χώρα αλλά και η οικονομία της δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει προς όφελος της όλα τα δυνατά ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Το παράδειγμα του ΑΙΤ με τα μετρήσιμα αποτελέσματα και τις επιδόσεις του σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εδώ ως πρόκληση/πρόσκληση… για όλους όσους θα ήθελαν να περπατήσουν στους νέους δρόμους της ανοικτής διεθνοποιημένης αγοράς εκπαιδευτικών υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών».
Επιπλέον, ο ίδιος πιστεύει ότι ο ρόλος του αρμόδιου υπουργείου Παιδείας σε αυτήν την πορεία θα είναι και πρέπει να είναι καθοριστικός. «θα είναι πιο χρήσιμο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας  να μιλά στο ενικό και όχι στον πληθυντικό κάνοντας σαφή διάκριση ανάμεσα στους φορείς εκείνους της μεταλυκειακής εκπαίδευσης που έχουν διαχρονικά αποδείξει τη σοβαρότητα και εγκυρότητα τους από εκείνους που με αμφίβολα κριτήρια δραστηριοποιούνται στο χώρο, μη προσφέροντας αξία στην ελληνική παιδεία».
Πάντως, το ATH/TECH (http://athtech.gr/)– που είναι ένα joint venture του BCA και της INTRACOM HOLDINGS και λειτουργεί σε συνεργασία με το 6ο καλύτερο βρετανικό πανεπιστήμιο και 71ο σε παγκόσμια κατάταξη, το University of Sheffield - ετοιμάζει εκπλήξεις με τα ανοικτά σεμινάρια/διαλέξεις προς το κοινό που θα έχουν ομιλητές, τα στελέχη μεγάλων εταιρειών όπως της Google και της INTRACOM αλλά και νεοφυών “startup” εταιριών, το πρωτοποριακό εργαστήρι του 3D Printing, το innovation hub  κ.α. Μάλιστα η πρώτη ανοικτή ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου στο Athens Tech με ομιλητή τον καταξιωμένο ακαδημαϊκό Alain Chesnais, τ. Πρόεδρο του Association of Computing Machinery (ACM)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου