Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Όλα Όσα Είδαμε στο Κερατσίνι Για τον Ένα Χρόνο Από τη Δολοφονία Του Παύλου Φύσσα

«Σε αυτό το σημείο, ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 ομάδα φασιστών επιτέθηκε και σκότωσε τον μουσικό ΠΑΥΛΟ «Killah P» ΦΥΣΣΑ ο οποίος αντιστάθηκε μάχιμος όταν δέχθηκε απειλές για τις ζωές των φίλων του και της δικής του με μόνο όπλο της ιδέες και τα ιδανικά του... Ο Παύλος χάθηκε από μαχαιριά στην καρδιά... όρθιος, σε δημόσια θέα». Δύσκολα μπορούσε να συγκρατήσει κανείς το μεσημέρι της Πέμπτης τα δάκρυά του τη στιγμή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου στη μνήμη του Παύλου Φύσσα στο σημείο της δολοφονίας του, όπου αναγράφονται τα παραπάνω λόγια.
Φωτογραφία: Αλεξία Τσαγκάρη
Οι γονείς του Παύλου μαζί με φίλους, συγγενείς από την πρωτοβουλία «Δεν ξεχνάμε», μαθητές, αντιφασιστικές οργανώσεις, κόσμο από τις γειτονιές του Πειραιά κι όχι μόνο, βρέθηκαν από το πρωί στην πρώην οδό Παναγή Τσαλδάρη, νυν Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.
Φωτογραφία: Μελπομένη Μαραγκίδου
Μαθητές από τα σχολεία του Κερατσινίου που κάποια τελούσαν υπό κατάληψη λόγω της ημέρας, είχαν φτάσει μαζί με τους καθηγητές τους για να αφήσουν λουλούδια και να πραγματοποιήσουν συμβολική πορεία φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα. «Πριν ένα χρόνο θυμάμαι ότι ένιωθα φόβο στη γειτονιά. Μετά από τις διαδηλώσεις που είδα ότι υπήρξε απάντηση, σταμάτησα να φοβάμαι. Έχω έρθει σήμερα και για να τιμήσω τον Παύλο Φύσσα αλλά και για να διαδηλώσω», μου λέει ένας 15χρονος μαθητής.
Φωτογραφία: Αχιλλέας Ζαβαλλής
Λίγο μετά, ο πατέρας του δολοφονημένου από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, Πακιστανού μετανάστη, Σαχζάτ Λουκμάν, φτάνει στο σημείο για να συναντήσει την μητέρα και τον πατέρα του Παύλου και να αποδώσει φόρο τιμής. «Τα παιδιά μας σκοτώθηκαν εξαιτίας της συμμορίας των φασιστών. Εγώ βρίσκομαι εδώ για να δείξω αλληλεγγύη στην οικογένεια του Παύλου. Αν η δικαιοσύνη είχε ενεργήσει εναντίον της Χρυσής Αυγής από τη δολοφονία του Σαχζάτ, τώρα δεν θα είχαμε άλλον νεκρό», παρατηρεί ο Χαντίμ Χουσεϊν.
Φωτογραφία: Αχιλλέας Ζαβαλλής
Το σεντόνι ξεσκεπάζει το μνημείο και φανερώνεται το πρόσωπο του Παύλου που τραγουδά. «Αθάνατος», φωνάζει το πλήθος και αφήνει στον ουρανό τα μπαλόνια που έχει μοιράσει το «Δεν Ξεχνάμε». Δίπλα, σε ένα στρωμένο τραπέζι, υπάρχουν βουτήματα για το πιο πολύχρωμο και μαζικό μνημόσυνο. 
Φωτογραφία: Αχιλλέας Ζαβαλλής
Η ατμόσφαιρα είναι βαριά, μέχρι να ξεκινήσει το δρώμενο της πρωτοβουλίας «Δεν ξεχνάμε»: «Θέλουμε να δείξουμε ότι ο φασισμός στηρίζεται από όλο το σύστημα, έτσι στο δρώμενο προχωρούν οι φίλοι του Παύλου ανάμεσα στον κόσμο ντυμένοι δημοσιογράφος, παπάς, πολιτικός, παρουσιάστρια, κτλ, και μπροστά πηγαίνω εγώ ντυμένος φασισμός, κολλώντας σε όλους αυτοκόλλητα που γράφουν «Με χτύπησε κι εμένα ο φασισμός στο Κερατσίνι στις 18/09/2014», λέει ο Θανάσης Tiny Jackal, στενός φίλος του Παύλου και προσθέτει πως: «Μετά θα ακολουθήσει πορεία με κατεύθυνση την Πλατεία Παγκόσμιας Ειρήνης, και λόγω της ονομασίας της και γιατί αυτή τη διαδρομή συνηθίζαμε να περπατάμε με τον Παύλο για να καταλήξουμε εκεί στις βόλτες μας. Ζητήσαμε να μην υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να μην προκληθούν εντάσεις».
Φωτογραφία: Αχιλλέας Ζαβαλλής
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με κλούβες βρίσκονται στους γύρω δρόμους από το μεσημέρι σε μη εμφανές σημείο με τη συγκέντρωση. Όσο πλησιάζει το ραντεβού για την πορεία στις 6.00 μ.μ., κόσμος φτάνει από όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Αντιφασιστικές οργανώσεις, κόμματα, φορείς, συνδικάτα, φοιτητικές παρατάξεις, μέλη του αναρχικού κι αντιεξουσιαστικού χώρου έχουν καλύψει την οδό Παναγή Τσαλδάρη και τις κάθετες, Λαμπράκη και Σαλαμίνος. Η πορεία ξεκινάει και στην κεφαλή της βρίσκεται η πρωτοβουλία «Δεν ξεχνάμε» κρατώντας μπαλόνια και φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα. Η αστυνομία όμως δεν αργεί να επιτεθεί στους διαδηλωτές με σκοπό να διαλύσει την μεγαλειώδη συγκέντρωση, που ξεπερνούσε τα 25.000 άτομα. Ένα μέρος της πορείας με τους φίλους και την οικογένεια κατευθύνεται προς την Πλατεία Παγκόσμιας Ειρήνης στον Κορυδαλλό χωρίς εντάσεις, με εξαίρεση ένα μικρό επεισόδιο με αστυνομικό πάνω σε μοτοσικλέτα, ο οποίος προκάλεσε τους διαδηλωτές, κι όταν ένα άτομο άρχισε να τον κυνηγάει πεζός, εκείνος γλίστρησε με τη μηχανή, την άφησε στη μέση του δρόμου και τράπηκε σε φυγή.
Φωτογραφία: Μελπομένη Μαραγκίδου
Ένα άλλο κομμάτι της πορείας συνέχισε προς την Πλατεία Λαού. Η αστυνομία κάνοντας επίδειξη δύναμης επιτέθηκε προκλητικά με ρήξη χημικών, κλομπ και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Τα μπλοκ δέχθηκαν επίθεση στη Λεωφόρο Σαλαμίνος και διασπάστηκαν προς τα γύρω στενά, όπου άρχισε ένα άγριο ανθρωποκυνηγητό από την πλευρά της Αστυνομίας, με τους διαδηλωτές να μην γνωρίζουν την γειτονιά και να μην μπορούν να βρουν εύκολα την «έξοδο κινδύνου».
Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση της Ιωάννας Σοκελλιάδου
Μάλιστα τα ΜΑΤ δεν δίστασαν κατά τις συνήθεις τακτικές τους να κλωτσήσουν μία κοπέλα ενώ βρισκόταν στο οδόστρωμα και φώναζε ότι ήταν δημοσιογράφος για να σωθεί, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν. Από τη μεριά τους κάποιες ομάδες απάντησαν καίγοντας κάδους, ρίχνοντας μολότοφ, ενώ ζημιές με παλούκια προκλήθηκαν και σε λεωφορεία, τράπεζες, ΚΕΠ και μαγαζιά αγοράς χρυσού. «Καλά κάνουν και τα σπάνε αυτά με το χρυσό. Έχουν γεμίσει τον κόσμο και μας έχουν καταστρέψει τις ζωές», φώναζε ένας παππούς από τη γειτονιά όταν έβλεπε να σπάνε το ενεχυροδανειστήριο στη λεωφόρο Σαλαμίνος.
Φωτογραφία: Αλεξία Τσαγκάρη
Φυσικά δεν έλειψαν και προβοκάτσια, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές με επιθέσεις που δεν σχετίζονται με τον αντιφασιστικό αγώνα, αλλά αποτελούν και σαμποτάζ σε αυτούς που τον δίνουν. Σε καταγγελίες προχώρησε κι ο δήμαρχος Κερατσινίου, Χρήστος Βρεττάκος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», κι όπως δήλωσε: «Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, φασίστες χτύπησαν την πόλη μας, μόνο που τώρα φορούσαν και στολές. Τριάντα ασφαλιτάκια μαυροφορεμένα χτυπούσαν τον κόσμο, ενώ οι μπάτσοι τους κοιτούσαν. Ο φασισμός με στολή χτύπησε σήμερα στο Κερατσίνι».
Ο κόσμος αποχώρησε σταδιακά, αφού οι δρόμοι ήταν κλειστοί και τα λεωφορεία δεν είχαν συχνά δρομολόγια. Υπήρξαν ελαφρά τραυματίες, 73 προσαγωγές, από τους οποίους οι 64 συνελήφθησαν. Η νύχτα συνεχίστηκε στη ΓΑΔΑ όπου έγινε συγκέντρωση αλληλεγγύης.
Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση του Μάνου Καρτέρη από τη συγκέντρωση έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι
Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό. Μεγάλη αντιφασιστική πορεία πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Όπως μεταδίδει ο Κώστας Κουκουμάκας: «Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται μετά τις 19.00 στο άγαλμα του Βενιζέλου. Συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, πολιτικές οργανώσεις και πρωτοβάθμια συνδικάτα, κρατώντας πλακάτ και πανό που έγραφαν «Ποτέ ξανά φασισμός», «Ούτε βήμα πίσω» κ.α. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας, η οποία έστησε μπλόκο με κλούβες των ΜΑΤ στο ύψος της οδού Πολυτεχνείου, ώστε να αποτρέψει την προσέγγιση των γραφείων της ΧΑ στα δικαστήρια. Η πορεία είχε καλό παλμό και πολύ κόσμο, καθώς διοργανωτές υπολογίζουν συμμετείχαν τουλάχιστον 7.000 άτομα. 
Φωτογραφία από Θεσσαλονίκη: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Σε όλη τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, η παρουσία της αστυνομίας ήταν ασφυκτική, ιδιαίτερα στην ουρά της πορείας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντεγκλήσεις με τον κόσμο. Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν στο ύψος της Αριστοτέλους, όπου μια μικρή ομάδα πέταξε πέτρες σε αστυνομικούς κι έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Κι ενώ τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει και ο κόσμος αραίωνε, αστυνομικοί με μοτοσικλέτες και ΜΑΤ έκαναν έφοδο στο πλακόστρωτο γύρω από το άγαλμα Βενιζέλου. Πέταξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κι έκαναν προσαγωγές στον σωρό. Προσήχθησαν 24 άτομα, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα αργά το βράδυ. Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Αριστοτέλους».
Φωτογραφία: Αχιλλέας Ζαβαλλής
Ένα χρόνο μετά, αυτό που έχει ηττηθεί στις γειτονιές του Παύλου είναι ο φόβος. Αυτό που ακούστηκε πιο δυνατά από τον ήχο της μπότας του φασισμού ήταν τα αντιφασιστικά συνθήματα κι ακόμα πιο δυνατά τα τραγούδια του Killah P, όπως θα ακουστούν κι απόψε στη συναυλία στο Σύνταγμα. 
Φωτογραφία: Αχιλλέας Ζαβαλλήςhttp://www.vice.com/gr/read/osa-eidame-sto-keratsini-gia-ton-ena-xrono-apo-ti-dolofonia-tou-paulou-fussa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου