Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Ενα νέο φιάσκο περιμένει την Αμερική-Ο αμερικανικός Τύπος σχολιάζει την νέα πολεμική επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών

Ενα νέο φιάσκο περιμένει την Αμερική Υπάρχει κανένας που να αμφιβάλει ότι σε φιάσκο θα καταλήξει και αυτή η επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αναρωτιέται ο Ρεντ Ντρέιερ ένας από τους σοβαρότερους αμερικανούς πολιτικούς αναλυτές. Και το «New Yorker» υπενθυμίζει με νόημα ότι όλοι οι αμερικανοί πρόεδροι των τελευταίων 25 χρόνων βομβάρδισαν το Ιράκ αλλά χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Η σειρά του Μπαράκ Ομπάμα τώρα.
Βροχή τα αρνητικά σχόλια, πολλά με δόση ειρωνείας, σε Αμερική και Ευρώπη για τη «στρατηγική επιχείρηση» εναντίον των τζιχαντιστών που κήρυξε ο αμερικανός πρόεδρος. «Ο Ομπάμα έχει ρεκόρ στο να εξαγγείλει προθέσεις – κάτω από πολιτική πίεση – τις οποίες αργότερα ανακαλεί ή τις αφήνει να ξεχαστούν»,  σχολιάζει το «New Yorker».
Ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Ντάνιελ Λάρισον, γράφει ότι η πολιτική Ομπαμα για τη τζιχάντ καταλήγει στο ότι «οι ΗΠΑ παίρνουν πιο σοβαρά αυτό το πρόβλημα παρ' ότι τα κράτη της περιοχής» με συνέπεια «να έχουν να χάσουν πολύ περισσότερα παρά εκείνα». Ο Ντέιβιντ Φραμ, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, είναι πιο συγκεκριμένος: «Ο πρόεδρος απέφυγε να μας μιλήσει για το πού μας πηγαίνει αυτή η απόφαση του. Φυσικά. Καμία εξήγηση δεν μπορεί να είναι πειστική σε έναν λαό που  ετοιμάζεται να δεχτεί νέους φόρους για να πληρώσουμε τον νέο πόλεμο».
Μήπως όμως υπάρχουν και κερδισμένοι; Ο Φρομ γράφει: «Οι Ιρανοί πρέπει να ξυπνούν κάθε πρωί και να δοξάζουν τον Αλλάχ που τους έδωσε έναν εχθρό, την Αμερική, που έβαλε στη Βαγδάτη τους υπαλλήλους τους και ετοιμάζεται τώρα να πολεμήσει τον σουνιτικό εχθρό τους για χάρη τους. Και με την ευκαιρία, τι γίνεται με τη Σαουδική Αραβία; Τσιμουδιά για τη σύλληψη μιας ντουζίνας χριστιανών που πήγαν να προσευχηθούν την Κυριακή. (...) Οι Αμερικανοί θα βάλουν και πάλι κορώνα-γράμματα τη ζωή τους για να εξασφαλίσουν την ησυχία σε μια φανατικά ισλαμική χώρα  όπου φύτρωσαν οι νέοι που κατέστρεψαν τους Δίδυμους πύργους και ένα τμήμα του Πενταγώνου. Για μια ακόμη φορά λαοί οι οποίοι ελάχιστα νοιάζονται  για την ασφάλεια και την ησυχία μας θα κρατούν τσίλιες ενώ εμείς θα σκοτωνόμαστε».
 «Νεφέλωμα», «Χειμωνιάτικο παραμύθι», «Όνειρο» και άλλα ανάλογα χαρακτηρίζεται η δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα ότι  συγκροτείται ένας «μεγάλος συνασπισμός» κρατών εναντίον των τζιχαντιστών. «Νομίζω πως θα έχουμε και πάλι μια συλλογή από σημαίες πίσω από την  εξέδρα» και τίποτε περισσότερο, γράφει ο Γιόσουα Σάιμον Νάρινς στο εισαγωγικό του «National Independence». Πιο συγκεκριμένα, το «American Conservative» με τον εύγλωττο τίτλο «Ο Μέγας Συνασπισμός που δεν υπάρχει» γράφει: «Ο Ομπάμα απέφυγε να αναφέρει ποιοι μετέχουν σ' αυτόν. Αν έχει κάτι στο μυαλό του της μορφής που έγινε με τη Λιβύη , όπου οι ΗΠΑ τραβούσαν κουπί και οι ‘συνεταίροι’ κοίταζαν, τότε σημαίνει πως μπαίνουμε σε έναν χορό, στους τζιχάντ, και ‘η διεθνής κοινότητα’ μας παρακολουθεί με ενδιαφέρον».
 «Δεν πρόλαβε ο Ομπαμα να τελειώσει την ανακοίνωση του και έγινε γνωστό ότι ούτε η Βρετανία ούτε η Γερμανία θα μετέχουν στον ‘μεγάλο συνασπισμό’. Δηλαδή, δυο από τους πιο σημαντικούς ευρωπαίους συμμάχους μας δηλώνουν  απουσία. Το ίδιο και η Τουρκία – μας διαμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει σε αμερικανικά αεροπλάνα να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις της (...) Η απουσία της τουρκικής συνεργασίας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την αεροπορική επιχείρηση με συνέπεια αυτή να διαρκέσει περισσότερο. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι ΗΠΑ μπαίνουν και πάλι σε πόλεμο και δεν έχουμε την  υποστήριξη ούτε ενός συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ. Αυτό μαρτυρεί και κάτι άλλο. Οι ΗΠΑ βλέπουν πιο σοβαρά την απειλή των τζιχάντ από ό,τι οι γειτονικές σ' αυτούς χώρες (Συρία, Τουρκία κ.α.) Οι ΗΠΑ παρασύρονται και πάλι σε έναν πόλεμο δίχως τέλος από τον οποίο θα χάσουν παρά θα κερδίσουν, χάριν  των ‘συνεταίρων’ τους οι οποίοι δεν προσφέρουν τίποτε, είτε προσφέρουν  ελάχιστα, στον πόλεμο».
Πηγή:tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου