Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Αρνητές-Στρατιωτικοί πράκτορες του Ισραήλ: Όχι στην κατασκοπεία Παλαιστινίων



Σαράντα τρεις αξιωματούχοι μιας από τις πιο μυστικές στρατιωτικές μονάδες πληροφοριών του Ισραήλ υπογράφουν δημόσια επιστολή στην οποία δηλώνουν ότι αρνούνται να υπηρετήσουν στα παλαιστινιακά εδάφη λόγω της ευρείας παρακολούθησης των αθώων κατοίκων που λαμβάνει χώρα στην περιοχή.
Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται αξιωματικοί, εκπαιδευτές και ανώτεροι υπαξιωματικοί της Μονάδας 8200 (Yechida Shmoneh-Matayim στα εβραϊκά) που είναι υπηρεσία αντίστοιχη αυτή της NSA των ΗΠΑ, ή της GCHQ της Βρετανίας. Αυτό που δηλώνουν στην επιστολή τους είναι ότι η μονάδα τους συγκεντρώνει πλήθος πληροφοριών για τους Παλαιστίνιους πολίτες που χρησιμοποιούνται για πολιτικές διώξεις αλλά και για τη διαίρεση της παλαιστινιακής κοινωνίας.
Η Μονάδα 8200, η μεγαλύτερη μονάδα πληροφοριών στρατού παρακολουθούν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των e-mail, τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα social media με στόχευση στους στρατιωτικούς και τους διπλωμάτες. Ωστόσο, οι υπογράφοντες τονίζουν ότι ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς τους ήταν άσχετο με την ασφάλεια ή την άμυνα του Ισραήλ και ήταν ειδικά σχεδιασμένο για να διαιωνίσει την κατοχή «διεισδύοντας και ελέγχοντας όλες τις πτυχές της παλαιστινιακής ζωής».

Η επιστολή αναφέρει:

«Εμείς, οι βετεράνοι της Μονάδας 8200, έφεδροι στρατιώτες τόσο υπηρετούντες όσο και υπηρετήσαντες κατά το παρελθόν, δηλώνουμε ότι αρνούμαστε να λάβουμε δράση εναντίον των Παλαιστινίων και αρνούμαστε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε για την εξάπλωση του στρατιωτικού ελέγχου στα κατεχόμενα εδάφη.
Ο παλαιστινιακός πληθυσμός υπό το στρατιωτικό καθεστώς είναι εντελώς εκτεθειμένος στην κατασκοπεία και την παρακολούθηση από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Αυτές χρησιμοποιούνται για πολιτικές διώξεις αλλά και για τη δημιουργία διαιρέσεων εντός της παλαιστινιακής κοινωνίας για την οποία στρατολογούνται συνεργάτες με στόχο να δημιουργήσουν εμφύλιες καταστάσεις. Σε πολλές περιπτώσεις η μυστική υπηρεσία απαγορεύει στους κατηγορούμενους να έχουν μια δίκαιη δίκη στα στρατιωτικά δικαστήρια καθώς δεν αποκαλύπτει τα στοιχεία εναντίον τους».
Την επιστολή που δημοσιεύτηκε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή αλλά έχει γραφτεί αρκετούς μήνες πριν κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου στη Γάζα συνοδεύουν μια σειρά από μαρτυρίες που κατέθεσαν οι ίδιοι οι υπογράφοντες. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον επικεφαλής της μονάδας, τον επικεφαλής του ισραηλινού στρατού και στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Μεταξύ των ισχυρισμών που περιέχονται είναι:


  Ένα σημαντικό ποσοστό των Παλαιστινιακών στόχων της μονάδας «είναι αθώοι άνθρωποι, που δεν συνδέονται με οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα. Ενδιαφέρουν την μονάδα για άλλους λόγους, συνήθως ενώ οι ίδιοι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα ότι είναι στόχοι παρακολούθησης». Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι στόχοι αυτοί δεν αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους τρομοκράτες.

    Το προσωπικό είχε την εντολή να κρατήσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες από τη ζωή των Παλαιστινίων πολιτών θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για εκείνους. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονταν πληροφορίες σχετικά με τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους, τις ενδεχόμενες απιστίες, τα οικονομικά προβλήματα ή τις οικογενειακές ασθένειες που θα «μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εκβιάσουν τον οποιοδήποτε και να τον μετατρέψουν σε συνεργάτη» των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ.

    Πρώην μέλη ισχυρίζονται ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από την μονάδα δεν συλλέχθηκαν για την υπηρεσία του ισραηλινού κράτους αλλά για τις «ατζέντες» μεμονωμένων Ισραηλινών πολιτικών. Σχετικά με ένα περιστατικό, για το οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία, ένας από τους υπογράφοντες αναφέρει: «αναφορικά με ένα συγκεκριμένο σχέδιο, πολλοί από εμάς σοκαρίστηκαν καθώς βρεθήκαμε εκτεθειμένοι. Προφανώς αυτό δεν ήταν κάτι που εμείς ως στρατιώτες έπρεπε να κάνουμε. Η πληροφορία μεταφέρθηκε σχεδόν άμεσα σε πολιτικούς παράγοντες και όχι σε άλλα τμήματα των συστημάτων ασφαλείας».

    Κάποια μέλη από την μονάδα αντάλλασσαν συνομιλίες σεξουαλικού περιεχομένου που είχαν συγκεντρώσει για τη δική τους ψυχαγωγία. 
Πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου