Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Η Τουρκία δεν πολεμά το Ισλαμικό Κράτος – Ο Κέρι στην Άγκυρα


Η Τουρκία δεν πολεμά το Ισλαμικό Κράτος – Ο Κέρι στην ΆγκυραΣτην Τουρκία βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για να πείσει το καθεστώς Ερντογάν να συμμετάσχει στον συνασπισμό που συγκροτείται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κατηγορηθεί από την τουρκική αντιπολίτευση ότι στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος, ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές εντός και εκτός Τουρκίας που αναγνωρίζουν στις επιδιώξεις των τζιχαντιστών για τη δημιουργία Ισλαμικού Χαλιφάτου τις… γεωπολιτικές ιδεοληψίες του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Εξάλλου δεν είναι μυστικό, η εφημερίδα Mirror το απέδειξε με επιτόπιο ρεπορτάζ της, ότι οι ξένοι τζιχαντιστές φτάνουν στη Συρία και το Ιράκ μέσω Τουρκίας, ενώ στις παραμεθόριες πόλεις της Τουρκίας με τη Συρία γίνεται εφοδιασμός του τζιχαντιστών με τα «απαραίτητα» για πόλεμο. (Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ).


Η Τουρκία, βεβαίως, δεν παραδέχεται τίποτα από όσα γράφονται και αρνείται να συμμετάσχει ενεργά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των σουνιτών εξτρεμιστών, επικαλούμενη δήθεν ότι επειδή έχει σύνορα με το Ισλαμικό Κράτος δεν επιθυμεί να περάσει ο εξτρεμισμός και στα δικά της εδάφη και επίσης δηλώνει ότι… φοβάται να θέσει σε κίνδυνο την ζωή των 46 Τούρκων ομήρων που οι τζιχαντιστές κρατούν αιχμαλώτους από τον Ιούνιο στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ.

Ακόμα, η Τουρκία δεν επιθυμεί πλέον να επιτρέψει στους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ —στο νότιο τμήμα της χώρας, κοντά στη συριακή μεθόριο— για πολεμικές αποστολές, αλλά αποκλειστικά για λόγους υλικοτεχνικής υποστήριξης και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, δηλαδή με κάθε τρόπο στέλνει σε όλους μήνυμα ότι δεν θα πολεμήσει με κανένα τρόπο το Ισλαμικό Κράτος και πώς να το πράξει αυτό, αφού το Ισλαμικό Κράτος «συγκοινωνεί» με τους σουνίτες Ισλαμιστές του Ερντογάν.

Ο Τζον Κέρι στην Άγκυρα θα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πηγή:tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου