Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Οι επιπτώσεις της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στον συνασπισμό κατά της ISIS έχουν αρχίσει με έναν εντυπωσιακό βομβαρδισμό θέσεων των τζιχαντιστών του Χαλιφάτου, αλλά και θέσεων της οργάνωσης Χορασάν στην ανατολική και τη βόρεια Συρία. (U.S. DoD)
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στον συνασπισμό κατά της ISIS έχουν αρχίσει με έναν εντυπωσιακό βομβαρδισμό θέσεων των τζιχαντιστών του Χαλιφάτου, αλλά και θέσεων της οργάνωσης Χορασάν (προέρχεται από την αλ-Κάιντα) στην ανατολική και τη βόρεια Συρία. Η αεροπορική εκστρατεία ακολουθεί μια ευρύτερη στο Ιράκ τον περασμένο μήνα και έχει στόχο την εξασθένηση της σημαντικής παρουσίας του ισλαμικού κράτους σε αυτές τις περιοχές.

Μετά από μια μη παρέμβαση στη Συρία εδώ και χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν υποχρεωθεί τώρα να παρέμβυν σε σημαντικά πιο δύσκολες συνθήκες από ό, τι στο παρελθόν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα έχει θέσει φιλόδοξους στόχους - όχι λιγότερο από την «καταστροφή» της ISIS, αν και προειδοποίησε ότι η προσπάθεια αυτή θα διαρκέσει χρόνια.

Η παρέμβαση στη Συρία είναι επίσης πολύ πιο περίπλοκη από ό, τι ήταν στο Ιράκ. Η κυβέρνηση της Βαγδάτης είχε ζητήσει την επέμβαση των ΗΠΑ και υπήρχαν αρκετοί τοπικοί σύμμαχοι έτοιμοι να διεξάγουν επιχειρήσεις στο έδαφος έναντι της ISIS. Στη Συρία, οι ΗΠΑ διεξάγουν βομβαρδισμούς χωρίς να συντονιστούν με την κυβέρνηση Άσαντ και έχουν λίγους τοπικούς συμμάχους που μπορούν να βασιστούν.
Επιπλέον, η ISIS στη Συρία είχε τον χρόνο να προετοιμαστεί έναντι των πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Η κινητικότητα των ισlαμιστών τους κάνει δύσκολους στόχους, αυξάνοντας τον κίνδυνο απωλειών μεταξύ των αμάχων. Η μηχανή προπαγάνδας τους θα προσπαθήσει να προσελκύσει νέα κύματα ισλαμιστών μαχητών. Ανησυχητικό είναι το γεγονός για τα κίνητρα των ΗΠΑ πίσω από αυτές τις αεροπορικές δραστηριότητες, όπως αντιμετωπίζονται με πολύ σκεπτικισμό μεταξύ των Σύρων, οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί τρία χρόνια των φρικαλεοτήτων και της δυστυχίας δεν ήταν ικανά να δικαιολογήσουν νωρίτερα μια τέτοια αντίδραση. Πράγματι, πολλοί από αυτούς δεν βλέπουν την ISIS ως το μεγάλο κακό.
Το ξερίζωμα της παρουσίας της ISIS στη Συρία είναι μακρά, μια περίπλοκη και επίπονη αποστολή που θα απαιτήσει και δυνάμεις στο έδαφος. Ποιος θα το κάνει αυτό, δεδομένης μιας γενικής απροθυμίας για επιχειρήσεις εδάφους; Μόνο οι τοπικές κοινωνίες και οι αντάρτες της Συρίας έχουν την απαιτούμενη νομιμότητα, την τοπική γνώση και ικανότητα, ώστε η αεροπορική εκστρατεία να μπορεί να συνοδεύεται από μια σοβαρή προσπάθεια.
Ποιος μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι ασαφές. Οι επαναστάτες που αγωνίζονται κατά της ISIS μπορεί βραχυπρόθεσμα να ανακουφιστούν, αλλά αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο μιας εγχώριας σπασμωδικής κίνησης, αν η προπαγάνδα της ISIS είναι επιτυχής. Ο Άσαντ αντιμετωπίζει ένα περίπλοκο δίλημμα: η αποδυνάμωση της ISIS θα απελευθερώσει τις δυνάμεις των ανταρτών, και θα μπορούσε να τις μετατρέψει ως δύναμη πυρός εναντίον του, αν και αυτό θα απαιτήσει μεγαλύτερο συντονισμό των ανταρτών. Ο ίδιος αισθάνεται ότι οι προβλέψεις του έχουν επιβεβαιωθεί, και ελπίζει ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα γίνει αντιληπτό ότι το καθεστώς του είναι απαραίτητο. Μια παρενέργεια της αεροπορικής εκστρατείας είναι ότι η πολεμική αεροπορία της Συρίας μπορεί να προτιμήσει να παραμείνει στο έδαφος καθηλωμένη, όπως η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ ελέγχει τους ουρανούς, παρέχοντας μια ντε φάκτο ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στις περιοχές όπου οι αντάρτες σφυροκοπούνταν από την πολεμική αεροπορία της Συρίας για τρία χρόνια συνεχώς.
Πολλά εξαρτώνται από το πόσο σοβαρά και γρήγορα θα εφαρμοστούν οι δυτικές και αραβικές προσπάθειες για την υποστήριξη των ανταρτών. Πολλοί κύκλοι ανησυχούν ότι μια προσπάθεια με μισή καρδιά σε συνδυασμό με τους βομβαρδισμούς ενάντια στη ISIS θα ωφελήσει μόνο τον Άσαντ, εξουδετερώνοντας τους εχθρούς του. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τα σχέδια για να εκπαιδεύσουν 5.000 Σύριους αντάρτες μέσα σε ένα χρόνο, αλλά αυτό ωχριά μπροστά στον αριθμό των μαχητών της ISIS (περίπου 30.000) και των στρατευμάτων του Άσαντ.
Αυτά είναι τα γεγονότα που θεωρούνται ανησυχητικά: η ISIS δεν θα εξασθενήσει από την απλή χρήση των αεροπορικών δυνάμεων, το πεδίο της μάχης είναι πολύ σύνθετο για να επιτρέπει την πρόβλεψη σαφών αποτελεσμάτων, και ο Άσαντ διατηρεί το στρατιωτικό και πολιτικό πλεονέκτημα.http://www.fox2magazine.net/%CE%98%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%A3%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD/9255-%CE%9F%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%A3%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου