Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Η ναυτική διπλωματία της Κίνας στον Περσικό Κόλπο

Η ναυτική διπλωματία της Κίνας στον Περσικό Κόλπο (Fars)
Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2014, δύο πλοία του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN),σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης, εισήρθαν στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς. Ο κινεζικός στολίσκος με αποτελούμενος από το αντιτορπιλικό Changchun κλάσης Type 052C Luyang II και την φρεγάτα Changzhou κλάσης Type 054A Jiangkai II ήρθε για κοινές ασκήσεις στον Περσικό Κόλπο, οι οποίες ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου. Το αντιτορπιλικό Changchun είναι η ναυαρχίδα της 17ης αποστολής για την καταπολέμηση της πειρατείας στον Κόλπο του Άντεν. Η αποστολή αυτή, Escort Task Group 150, βρίσκεται σε εξέλιξη από το Δεκέμβριο του 2008, αλλά αυτή η τελευταία επανάληψη ειδικότερα, αντανακλά μια σειρά από επιπλέον παράγοντες.

Πρώτον, οι περιπολίες της Κίνας στον Κόλπο του Άντεν και στον Ινδικό Ωκεανό δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως ένα προσωρινό φαινόμενο. Παρά το γεγονός ότι η πειρατεία έχει μειωθεί σημαντικά στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας -η Ναυτική Δύναμη της ΕΕ δεν έχει καταγράψει καμία επιτυχής επίθεση για φέτος - η Κίνα έχει επιλέξει να μην μειωθεί η συχνότητα των περιπολιών της. Αυτές οι αποστολές είναι εξαιρετικά χρήσιμες για το PLAN όσον αφορά την απόκτηση εμπειρίας στην ανοικτή θάλασσα. Στην ουσία, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι οι αποστολές αντιπειρατείας θα πρέπει να θεωρηθούν ως το πρώτο διστακτικό βήμα της εξωπεριφερειακής στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας, η Κίνα γίνεται όλο και πιο σίγουρη για τις όλο και πιο ικανές στρατιωτικές δυνάμεις της.
Δεύτερον, η εμφάνιση στον Περσικό Κόλπο αντανακλά την στρατιωτική σχέση της Κίνας με το Ιράν. Είναι η πιο σαφής ένδειξη της αναγνώρισης αυτής της σχέσης, η οποία έχει παραμείνει σχετικά μυστική μέχρι τώρα από το Πεκίνο. Το Ιράν έστειλε ένα στολίσκο στην Κίνα για πρώτη φορά τον Μάιο του 2013, σημειώνοντας ναυτικό ντεμπούτο ανατολικά των Στενών της Μαλάκα. Αυτή η επίσκεψη είναι μια ανοιχτή παραδοχή της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία για πολλά χρόνια έχει χτιστεί για την μεταφορά της πυραυλικής τεχνολογίας στο Ιράν, καθώς και τη σημασία του Ιράν ως προμηθευτή ενέργειας στην Κίνα.
Η απογραφή των βλημάτων κατά-πλοίων του Ιράν πηγάζει από τη σχέση της Τεχεράνης με το Πεκίνο. Το Ιράν αγόρασε τα βλήματα C-801/C-802 (CSS-N-4 Sardine/CSS-N-8 Saccade) στη δεκαετία του 1990 και από τότε έχει χρησιμοποιήσει την σχέση με το Πεκίνο ως πηγή για μια ποικιλία από άλλα συστήματα κατά-πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού C-701 (Kosar 1 και Kosar 3) και επίσης του κινεζικού TL-1 (Kosar), καθώς και το C-704 (Nasr). Το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει επίσης τους δεσμούς του με το Πεκίνο για να δημιουργηθεί η δική του βιομηχανική ικανότητα.
Eπιπλέον, το Πεκίνο και η Τεχεράνη έχουν κοινές απόψεις για πολλά θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και η Κίνα θα μπορούσε να εντοπίσει το Ιράν ως ένα δυνητικά πιο σταθερό άξονα στην περιοχή, δεδομένου πως οι μαχροχρόνιες επενδύσεις στις σχέσεις του Πεκίνου με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράκ και η Συρία, έχουν γίνει ξαφνικά αβέβαιες από το τρέχον πολιτικό κλίμα.
Τέλος, μια ναυτική άσκηση μεταξύ του Ιράν και της Κίνας στον Περσικό Κόλπο είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της Ουάσιγκτον στην περιοχή. Αν και απέχει πολύ από μια δέσμευση για την ασφάλεια ή την εγγύηση, την οποία η Ουάσιγκτον είναι σε θέση να προσφέρει στους συμμάχους του Κόλπου, τουλάχιστον υπογραμμίζει το γεγονός ότι το Ιράν έχει ισχυρούς εξωπεριφερειακούς υποστηρικτές που είναι πρόθυμοι να παρέχουν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Τεχεράνης, καθώς και να παρακάμψουν τις κυρώσεις της Δύσης σε βασικές ιρανικές βιομηχανίες.
Η ναυτική διπλωματία αυτού του είδους γίνεται όλο και πιο συχνά χρησιμοποιούμενη τακτική του PLAN για να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή, να ενισχύσει τις στρατιωτικές και στρατηγικές σχέσεις και να εξασφαλίσει την παρουσία του πέρα από την Ανατολική Ασία. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα κινεζικά πολεμικά σκάφη να βρεθούν σε λιμάνια σε όλο τον κόσμο.http://www.fox2magazine.net/%CE%9A%CE%AF%CE%BD%CE%B1/9251-%CE%97-%CE%BD%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CF%80%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%9A%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%A0%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%9A%CF%8C%CE%BB%CF%80%CE%BF.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου