Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

H Blackwater, τα λεφτά, οι τζιχαντιστές και ο Ομπάμα



Στο στόχαστρο του πρώην ιδιοκτήτη της εταιρείας μισθοφόρων Blackwater μπήκε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναφορικά με τον πόλεμο που κήρυξε ενάντια στους τζιχαντιστές, αποδεικνύοντας μεταξύ άλλων τις στενές σχέσεις της επιχείρισης πολέμου με την αμερικανική κυβέρνηση. Ο Έρικ Πρινς, ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας που είναι γνωστή για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει σε εμπόλεμες ζώνες κατηγόρησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι «κατέστρεψε την παλιά δουλειά» του. Ισχυρίστηκε δε, ότι η εταιρεία του σε διαφορετική περίπτωση θα είχε νικήσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο Έρικ Πρινς είπε ενώπιον συντηρητικών της Maverick PAC (πρόκειται για ομάδα ρεπουμπλικάνων που πρόσκειται στην οικογένεια Μπους) ότι η διαβόητη εταιρεία του - που έχει συνδεθεί με την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ - θα είχε επιτυχώς πολεμήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιτρέποντας στις ΗΠΑ να κρατήσουν το στρατό τους πίσω στα οχυρά του Ιράκ και της Συρίας.
«Είναι κρίμα που η κυβέρνηση Ομπάμα συνέθλιψε την παλιά μου δουλειά γιατί ως ιδιωτική οργάνωση θα μπορούσαμε να λύσουμε το θέμα επί εδάφους και θα μπορούσαμε να κάνουμε συμβάσεις με ανθρώπους που θέλουν να πάνε εκεί ως ανάδοχοι. Δεν έχετε το επιχείρημα ότι το καθήκον καλεί τις ΗΠΑ να επιστρέψουν εκεί» υποστήριξε ο Πρινς κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σύμφωνα με το RT. «Θα μπορούσαν να έχουν πάει εκεί και να το τελειώσουν (σ.σ. εννοεί τους μισθοφόρους της Blackwater) και να μην έχετε μια μακρά, παρατεταμένη περίοδο πολιτικού χάους που απ’ ότι προβλέπω θα προκύψει».
Μόλις πριν από δυο εβδομάδες ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και θα κυνηγήσουν τους τζιχαντιστές «όπου κι αν βρίσκονται». Επιπλέον η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί βοήθεια ύψους 500 εκ. δολαρίων στους αντάρτες της Συρίας για να πολεμήσουν το στρατό της κυβέρνησης Άσαντ και τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Υποσχέθηκε πάντως ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ.
Οι δηλώσεις του Πρινς γίνονται μόλις επτά χρόνια μετά τη δολοφονία 17 Ιρακινών αμάχων από τους μισθοφόρους της Blackwater στη Βαγδάτη το 2007. Το περιστατικό προκάλεσε την οργή των Ιρακινών για την παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ. Η χώρα ασκεί διώξεις σε τέσσερις από τους πέντε φρουρούς που εμπλέκονται στο περιστατικό μετά από μια πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια το 2009. Μετά από 10 εβδομάδες καταθέσεων η υπόθεση πήγε στα αμερικανικά δικαστήρια στις αρχές του μήνα.
Μετά τις δολοφονίες της Blackwater και πλήθος άλλων σκανδάλων η κυβέρνηση Ομπάμα προσπάθησε να κόψει τους περισσότερους δεσμούς με την μισθοφορική εταιρεία, πλέον γνωστή ως Academi. Ωστόσο, παρά τις επικρίσεις της εταιρείας ιδιωτικού στρατού από την κυβέρνηση, περισσότερα από μισό δισ. δολάρια μπήκαν στα ταμεία της από τότε που ο Ομπάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2009.
Σύμφωνα με την Huffington Post, περισσότερα από 300 εκ. δολάρια από το συνολικό ποσό του μισού δισ. δόθηκε στην εταιρεία πριν ο Πρινς την πουλήσει το 2010. Από τη στιγμή της πώλησης το υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει δώσει στην Academi, πλέον, περίπου 500 εκ. δολάρια. Αντίθετα πριν την πώληση η εταιρεία είχε λάβει 784 εκ. δολάρια μέσα σε τρία έτη. Η εταιρεία συγχωνεύθηκε με αντίπαλη έως τότε Triple Canopy το 2010.
Ο Πρινς που υπήρξε και αξιωματικός του Ναυτικού στο παρελθόν έφυγε στη συνέχεια για το Άμπου Ντάμπι για να συνεχίσει πάντως στον ίδιο τομέα, υποσχόμενος, ωστόσο, να μη συνεργαστεί «ποτέ με την αμερικανική κυβέρνηση αφού η διοίκηση Ομπάμα τον απέρριψε».
Στη συζήτηση της Παρασκευής στράφηκε προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ο Πρινς - καθολικός και συντηρητικός ο ίδιος – ισχυρίστηκε ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παρασύρεται από τους Δημοκρατικούς.
«Θέλω να πω στο Κογκρέσο σας ότι τους πληρώνουμε για να πολεμούν» είπε, σύμφωνα με το Daily Beast. «Έχουν προσληφθεί για να αγωνιστούν για τις αξίες μας, γι’ αυτό που εσείς τους στέλνετε εκεί να κάνουν... Έχω βαρεθεί να παρασύρονται οι Ρεπουμπλικάνοι από το Δημοκρατικό Κόμμα λόγω μιας αδύναμης ηγεσίας... Ενθαρρύνω τους Ρεπουμπλικάνους να αναλάβουν δράση, όπως τους πληρώνουμε για να κάνουν».
πηγή:tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου