Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

IISCA Think Tank: H επέμβαση του Ρώσικου στρατού σε Ουκρανία αλλάζει τα δεδομένα.



Η καθαρή πλέον επιθετική στάση της Ρωσίας με δυνάμεις τεθωρακισμένων εντός της Ουκρανίας σηματοδοτεί πολλά πράγματα. Η εισβολή της Ρωσίας εντός ξένης χώρας με διασταυρωμένες πληροφορίες (http://www.theguardian.com/world/2014/aug/28/ukraine-russia-emergency-un-nato-eu-meetings-invasion-claim )  είναι η δεύτερη κατά σειρά επέμβαση μετά την Οσετία. Η παρέμβαση του Ρωσικού στρατού κατά την άποψη του IISCA ήρθε μετά από μια τελμάτωση της κατάστασης στην περιοχή αλλά και στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της ίδιας και του συνόλου σχεδόν του Δυτικού κόσμου. 

Η Ρωσία θέλει έτσι να δώσει το μήνυμα πώς δεν θα δεχτεί άλλο την διαιώνιση της κατάστασης που φθείρει και την δική της οικονομία αλλά δείχνει να την απομονώνει κάθε μέρα. Θυμίζει κίνηση λύσης γόρδιου δεσμού δια ξίφους σε ένα πρόβλημα που είχε ξεφύγει από τον έλεγχο της.

Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. από την άλλη πλευρά είχαν περιοριστεί σε κινήσεις άνευ ουσίας με οικονομικά μέτρα που έθιγαν ίσως περισσότερους τους ίδιους παρά την Ρωσία (βλ. Εμπάργκο) και με εμφανή αδυναμία να αντιτάξει στρατιωτική ισχύ απέναντι στην αποσχιστική μερίδα της Ουκρανίας που στηριζόταν από την Ρωσία. Θα έχει ενδιαφέρον πώς ακριβώς τώρα θα υπάρξει αντίδραση στην ωμή παρέμβαση με ίλες τεθωρακισμένων του Ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία.

Η στάση του ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και των ΗΠΑ ήταν γνωστό πώς ήθελε να προκαλέσει την Ρωσία να κινηθεί στρατιωτικά και να οδηγήσει σε επέμβαση της στην Ουκρανία. Όμως αυτό δεν γνωρίζουμε αν είναι σίγουρα θετικό , καθώς αυτό πλέον καθιστά την Ρωσία μεν ως «μιλιταριστικό κράτος» όπως η Β.Κορέα π.χ και στιγματίζει και την πλευρά Πούτιν ως «αιμοδιψή ηγέτη», αλλά φέρνει και εκείνους σε θέση δυσκολίας καθώς θα πρέπει να δείξουν με την πλευρά τους πώς θα αντιδράσουν σε αυτό.
 
Το παράδειγμα π.χ. της Οσετίας όπου όλοι κατηγόρησαν τον Πούτιν για επιθετικό πόλεμο αλλά στο τέλος δεν έγινε τίποτα αν επαναληφθεί και αυτό , θα καταρρίψει κάθε ιδέα για την ικανότητα άμυνας του ΝΑΤΟ αλλά και για τις δυνατότητες να επιβληθούν στον «νταή» της γειτονιάς , που αν μη τι άλλο σε μια τέτοια επανάληψη θα έχει πλέον τάσεις ηγέτη όλης της Ευρασίας με το ίδιο αποτέλεσμα που απευχόντουσαν οι ΗΠΑ να συμβεί με μια μεγαλύτερη και καλύτερη σχέση με Ε.Ε. και της Ρωσίας.. … του απομονωτισμού των ΗΠΑ!!! 

Γνώμη μας είναι πώς δεν θα ηρεμήσει η κατάσταση. Θα κλιμακωθούν οι καταστάσεις και ίσως δούμε και αψιμαχίες αλλά όχι ολοκληρωτικό πόλεμο για τον εξής απλό λόγο… ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ να μπλέξει σε μια ολοκληρωτική σύγκρουση. Θέλουν όμως και οι δύο να δείξουν ότι δεν θα ανεχθούν την απαξίωση και την απομόνωση από το μεγαλύτερο μέρος της υδρογείου που παίζονται παιχνίδια ισχύος και εξουσίας.

Για το Geopolitics.com.gr 

IISCA group/think tank.

6 σχόλια:

  1. "Η εισβολή της Ρωσίας εντός ξένης χώρας με διασταυρωμένες πληροφορίες ... " οι διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρονται σε ισχυρισμό της Ουκρανικής πλευράς .... Εδώ και τρεις εβδομάδες όλες οι πληροφορίες είναι αξιόπιστες και μιλάνε για επέμβαση ... Ε κάποτε θα τους κάτσει.

    Θα θέλα να ξέρα με ποια κριτήρια κάνετε ορισμένες από τις αναδημοσιεύσεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή να μην έχουμε μια συνολική προσέγγιση των πραγμάτων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνολική, ναι! Αλλά όχι και να παρουσιάζονται δύο πλήρως συσχετισμένοι ισχυρισμοί ως αλληλοδιασταυρωμένες πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση αυτή η πλευρά της ενημέρωσης καλύπτεται ικανοποιητικά από τα mainstream media.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξηγούμαι: Όταν σε ένα κείμενο διαβάζουμε

    "Η εισβολή της Ρωσίας εντός ξένης χώρας με διασταυρωμένες πληροφορίες "

    και η πηγή στην οποία παραπεμπόμαστε κάνει λόγο για ισχυρισμούς του Κιέβου (των οπιοίων η αξία είναι μηδενική), η επιχειρηματολογία είναι για κλάματα και το κείμενο παέι στα σκουπίδια. Αυτόματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε το κείμενο έχει υπογραφή και συμβάλλει στην συνολικότερη προσέγγιση των πραγμάτων ακόμη και ως γνώση των επιχειρημάτων του αντιπάλου. Εξάλλου, εκτός από την έκφραση της αλληλεγγύης μας στους εξεγερμένους -που δεν ταυτίζουμε με τις βλέψεις του ρωσικού ιμπεριαλισμού-δίνουμε και τη μάχη της αποκάλυψης της πραγματικότητας.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή