Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Διαδήλωση του Occupy Central στο Χονγκ Κονγκ


 Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ  το Φιλοδημοκρατικό κίνημα ανυπακοής Occupy Central που διαμαρτύρεται για την απόφαση της Κίνας να περιορίσει τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στην πρώην βρετανική αποικία.

   Την Κυριακή εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν  μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης και του νομοθετικού συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ.
Η αστυνομία έστησε οδοφράγματα στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να περικυκλώσουν την έδρα της κυβέρνησης, οι οποίοι σχεδίαζαν να αποκλείσουν την καρδιά του οικονομικού κέντρο της Ασίας, τη συνοικία Central.

Το κίνημα Occupy Central, επικεφαλής του οποίου είναι δύο πανεπιστημιακοί και ένας ιερέας, επίσπευσε τα σχέδιά του για κινητοποιήσεις κατά τρεις ημέρες, αφού δεκάδες χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώνονται την τελευταία εβδομάδα έξω από την έδρα της κυβέρνησης. Αρχικά οι διοργανωτές του κινήματος σκόπευαν να αποκλείσουν την οικονομική συνοικία Central του Χονγκ Κονγκ την 1η Οκτωβρίου, εθνική επέτειο της Κίνας.
 
Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών κλιμακώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας και πέρασαν στην εσωτερική περίμετρο της έδρας της κυβέρνησης. Τουλάχιστον 29 πολίτες και αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, ενώ συνελήφθησαν 74 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων τρεις βουλευτές και τρία ηγετικά στελέχη του κινήματος των φοιτητών. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν περίπου 80.000 άνθρωποι.
 
Η Κίνα διαμήνυσε πως αντιτίθεται σε κάθε είδους «παράνομη συμπεριφορά» στο Χονγκ Κονγκ η οποία υπονομεύει την κοινωνική σταθερότητα.

Ο πρωθυπουργός του Χονγκ Κονγκ Λιούνγκ Τσουν-γινγκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ξεκινήσει σύντομα νέο γύρο διαβουλεύσεων για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, μετά τις τελευταίες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών. Παράλληλα, ζήτησε από τους πολίτες να μην συμμετέχουν σε «παράνομες διαδηλώσεις.

Εκπρόσωπος του Γραφείου της Κίνας για τις Υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου τόνισε πως η κεντρική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τους χειρισμούς της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.
 
Η Κίνα, η οποία ανέκτησε το 1997 το Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε τον Αύγουστο πως ο μελλοντικός επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης θα εκλέγεται πράγματι από το 2017 με καθολική ψήφο, αλλά μόνο δύο ή τρεις υποψήφιοι επιλεγμένοι από μια επιτροπή θα μπορούν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία.
 
Από τότε ο Συνασπισμός φιλοδημοκρατικών κινημάτων υπό την οργάνωση Occupy Central διεξάγει εκστρατεία για να καταγγείλει την αυξανόμενη επέμβαση του Πεκίνου στις τοπικές υποθέσεις.  Το Occupy Central ζητεί την απόσυρση της απόφασης του Πεκίνου και «την επανέναρξη της διαδικασίας πολιτικών μεταρρυθμίσεων. - See more at: http://stokokkino.gr/article/12042/Diadilosi-tou-Occupy-Central-sto-Xongk-Kongk#sthash.XFlhDwVP.wOybSDpX.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου