Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Εποικισμός και απαρτχάιντ στα Ιεροσόλυμα

Από την στήλη του Συλλόγου Ιντιφάντα στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς
Δημοσίευση: Φύλλο 234 – 25/10/2014
Τις τελευταίες εβδομάδες έχει οξυνθεί η ένταση στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, με συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και Παλαιστινίων στο χώρο του τεμένους Αλ Άκσα, που αποτελεί τον τρίτο ιερότερο τόπο για τους μουσουλμάνους. Αφορμή ήταν ο περιορισμός πρόσβασης ορισμένες μέρες και ώρες για τους μουσουλμάνους προσκυνητές, και παράλληλα οι επισκέψεις ακροδεξιών εποίκων, συνοδευόμενων από ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας.
Την ίδια ώρα, το Ισραήλ κατεδαφίζει σπίτια Παλαιστινίων, αφήνοντάς τους άστεγους, ενώ έποικοι καταλαμβάνουν κτίρια προκαλώντας βίαιες αντιδράσεις εκ μέρους των Παλαιστινίων. Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα έρχονται στο φως ολοένα και περισσότερες καταγγελίες για κακοποίηση ανήλικων Παλαιστινίων από την Αν. Ιερουσαλήμ, στα χέρια των δυνάμεων κατοχής. Η ένταση κορυφώνεται μετά από περιστατικό όπου αυτοκίνητο που οδηγούσε Παλαιστίνιος πρώην κρατούμενος έπεσε πάνω σε Ισραηλινούς πεζούς με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα βρέφος τριών μηνών και να τραυματιστούν άλλα επτά άτομα. Θεωρώντας ότι επρόκειτο για εσκεμμένη επίθεση οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Παλαιστίνιο. Κάτι που δεν είχε συμβεί βέβαια λίγες μέρες νωρίτερα, όταν σε παρόμοιο περιστατικό στη Δυτική Όχθη Ισραηλινός έποικος έπεσε πάνω σε δύο κοριτσάκια Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα το ένα να σκοτωθεί.
Για να κατανοήσουμε όμως την ένταση χρειάζεται να εξετάσουμε το καθεστώς στο οποίο ζουν οι Παλαιστίνιοι. Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Σέρτζιο Γιάχνι, την ίδια ώρα που ο Νετανιάχου εγκαινιάζει το δρόμο «Γιτζχάκ Σαμίρ» που θα ενώνει με την Ιερουσαλήμ τους εποικισμούς που βρίσκονται γύρω από αυτήν και θα επεκτείνεται μέχρι το Τελ Αβίβ, «δεν υπάρχει οικιστικό πλάνο για τις παλαιστινιακές γειτονιές στην Ιερουσαλήμ, και ενώ οι Παλαιστίνιοι είναι σχεδόν το 40% του πληθυσμού της πόλης, τους επιτρέπεται να χτίσουν μόνο στο 9% της έκτασης της πόλης». Οι Παλαιστίνιοι υφίστανται περαιτέρω διακρίσεις στην κατανομή του δημοτικού προϋπολογισμού, αφού λαμβάνουν μόνο το 10%. Οι περισσότερες παλαιστινιακές γειτονιές στην Αν. Ιερουσαλήμ στερούνται βασικών υποδομών και δεν συνδέονται καν με το δημοτικό σύστημα αποχέτευσης.

* Ο Σέρτζιο Γιάχνι είναι αναλυτής στο ισραηλινο-παλαιστινιακό Κέντρο Εναλλακτικής Πληροφόρησης AIC. Την Παρασκευή 7 Νοέμβρη θα μιλήσει σε εκδήλωση στην Αθήνα και την επομένη στην Πάτρα, στο στέκι του Δρόμου.
Σύλλογος Ιντιφάντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου