Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΕΝΣ ΣΤΟΛΤΕΜΠΕΡΓΚ, ΙΔΟΥ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΑΣ....ΟΛΑ ΤΡΙΓΥΡΩ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΝΟΥΝ...

Image

στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας


Η φράση αυτή έχει καταστεί συνώνυμη της υποχωρητικότητας, της ενδοτικότητας, της δουλοπρέπειας, της παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και της έλλειψης κυριαρχίας ή ανεξαρτησίας τόσο σε επίπεδο κρατών ή λαών όσο και σε ατομικό επίπεδο.
Για την ιστορία, ειπώθηκε το 1945 από τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Κανελλόπουλο στον Αμερικανό Στρατηγό Βάν Φλιτ κατά την άφιξη του τελευταίου στο αεροδρόμιο των Αθηνών, προκειμένου να αναλάβει την αρχηγία του Ελληνικού Στρατού στον εμφύλιο πόλεμο κατά τωναθεοαναρχοκουμμουνιστοσυμμοριτών.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτεμπεργκ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα όσα είδε στην στρατιωτική άσκηση «Πυρπολητής» που παρακολούθησε σήμερα το πρωί στη βραχονησίδα Πλατειά, στον Αργοσαρωνικό Κόλπο. Στη συνέχεια προχώρησε σε δηλώσεις όπου ευχαρίστησε την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι παραμένει ένας σταθερός σύμμαχος εδώ και 60 χρόνια.

Μέρος των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει ιδίοις όμασοι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτεμπεργκ, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, παρακολούθησε την εθνική διακλαδική άσκηση «Πυρπολητής» που διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία στη βραχονησίδα Πλατιά, στον Αργοσαρωνικό. 

Ειναι η πρώτη φορά που Γεν Γραμματεας του ΝΑΤΟ παρακολουθεί από ελληνικό πλοίο εθνική άσκηση - και αυτό κατι σημαίνει ιδιατερα αυτή την περίοδο.


Ό γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εμφανίσθηκε εντυπωσιασμένος από την ακρίβεια, τον συντονισμό, τον ρεαλισμό και τον επαγγελματισμό που διέκριναν τα σενάρια της συγκεκριμένης άσκησης, που προέβλεπε την ανακατάληψη βραχονησίδας.

Στις συνδυασμένες επιχειρήσεις συμμετείχαν, με μέσα και προσωπικό και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν 4 φρεγάτες, 8 πυραυλάκατοι, 4 κανονιοφόροι, 5 ελικόπτερα Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού, επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού, μεταφορικά ελικόπτερα Σινούκ και NH-90 της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και αεροσκάφη Mirage- 2000 και F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και τμήματα των ειδικών δυνάμεων και σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Ο σκοπός - αντικείμενο της άσκησης

Η άσκηση ¨Πυρπολητής 8/14¨, διεξήχθη μετα από εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μ. Κωσταρακου που δόθηκε τις πρωινές ώρες της 30ης Οκτωβρίου 2014. Στο πλαίσιο της άσκησης συγκροτήθηκε η Δύναμη «Δ» για εκτέλεση επιχειρήσεων αποτροπής για κατάληψη μικρονήσου Αν. Αιγαίου και σε περίπτωση αποτυχίας, εκτέλεση αμφίβιας ενέργειας για ανακατάληψή της, με σκοπό την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αφίχθησαν με ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού που προσνηώθηκε στη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, απ' όπου παρακολούθησαν την άσκηση.

Την άσκηση παρακολούθησαν επίσης η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, ο υφυπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς και βουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες που δημοσίευσε το NATO

NATO


NATO

NATO

NATO

NATO
NATO

NATO

NATO

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες που δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατεβαίνει από ελικόπτερο για να παρακολουθήσει την άσκηση "Πυρπολητής" (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)


Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg κατεβαίνει από ελικόπτερο για να παρακολουθήσει την άσκηση "Πυρπολητής" (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)

(ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος (Κ) και ο Γ.Γ. του NATO Jens Stoltenberg (Α) χαιρετούν τα πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στη στρατιωτική άσκηση 'Πυρπολητής' στη Πλατειά, ανοιχτά της Ύδρας, στο Σαρωνικό Κόλπο (ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)


Ο Γ.Γ. του NATO Jens Stoltenberg (Α) συνομιλεί με αξιωματικούς στη στρατιωτική άσκηση 'Πυρπολητής' στη Πλατειά (ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)

(ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος (Δ) και ο Γ.Γ. του NATO Jens Stoltenberg (Κ) παρακολουθούν τη στρατιωτική άσκηση 'Πυρπολητής' στη Πλατειά, ανοιχτά της Ύδρας, στο Σαρωνικό Κόλπο, την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014. (ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)

(ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)

(ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)

(ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)

(ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)

Τα σενάρια της άσκησης περιελάμβαναν:

- Ταχεία καταρρίχηση ομάδας ανορθοδόξου πολέμου στην εν κινήσει φρεγάτα Σπέτσαι.

- Προσέγγιση ταχέων σκαφών ομάδας ανορθοδόξου πολέμου εκατέρωθεν της φρεγάτας Σαλαμίς.

- Διεξαγωγή ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων από ελικόπτερα Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού.

- Ανάδυση υποβρυχίου Πόντος.

- Παραπλανητική ενέργεια από πλοίο ταχείας μεταφοράς Κεφαλληνία.

- Αερομαχίες μεταξύ αεροσκαφών F-16 και ΜΙΡΑΖ-2000 με ελιγμούς μεγάλου βαθμού δυσκολίας.

- Φωτογράφηση των εχθρικών θέσεων από αεροσκάφος RF-4 το οποίο συνόδευαν αεροσκάφη F-16.

- Βομβαρδισμό θέσεων του εχθρού από αεροσκάφη διώξεως βομβαρδισμού.

- Αποβατική ενέργεια για την ανακατάληψη της βραχονησίδας.

- Καταρρίχηση αλεξιπτωτιστών από 30 μέτρα από μεταφορικό ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού NH-90.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή επιχείρησης έρευνας και διάσωσης σε πεδίο μάχης με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας την οποία υποστήριξαν αεροσκάφη F-16 και επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού.

Μετά το τέλος της άσκησης οι δυνάμεις που συμμετείχαν απέδωσαν τιμές προς τα τιμώμενα πρόσωπα που επέβαιναν της φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ.


Χαρακτηριστικές του θετικού κλίματος ήταν οι "αναμνηστικές" φωτογραφίες που ακολούθησαν


Ο γγ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτεμπεργκ, αργότερα προχώρησε σε συναντήσεις με τονΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλο και τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. 

Μάλιστα, σε δηλώσεις του ευχαρίστησε την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι παραμένει ένας σταθερός σύμμαχος εδώ και 60 χρόνια.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.onalert.gr/stories/purpolhths-ypo-to-vlemma-tou-gg-tou-nato/38167

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου