Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΒΡΩΜΙΑ-Το σκάνδαλο διαφθοράς της EULEX ταράζει το Κόσοβο!


Image
Η εισαγγελέας της Eulex δηλώνει ότι κινδυνεύει η ζωή της που κατήγγειλε διαφθρά στην κορυφή της δικαστικής αποστολής της ΕΕκαι τέθηκε σε διαθεσιμότητα
Η εισαγγελέας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) Μαρία Μπαμιέχ (Maria Bamieh), που τέθηκε πρόσφατα σε διαθεσιμότητα, επειδή διατύπωσε στον Τύπο της Πρίστινας καταγγελίες για διαφθορά στην ευρωπαϊκή αποστολή στο Κόσοβο, δήλωσε ότι κινδυνεύει η ζωή της.
Η Βρετανίδα εισαγγελέας, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα "Εξπρές" της Πρίστινας, είπε ότι η ζωή της απειλείται και από την Eulex και από τους εγκληματίες που έστειλε στη φυλακή. "Μου είπαν ότι κινδυνεύω. 
Μου είπαν ότι ο N.C. (το όνομα του οποίου είναι γνωστό στη σύνταξη) μπορεί να έρθει σε μένα, επειδή εγώ δίνω κάποια στοιχεία. Είναι ένας εν ψυχρώ δολοφόνος. Απειλούμαι και από την Eulex, μου επιτίθενται. Μπορεί να κινδυνεύω από αρκετούς εγκληματίες που τώρα πανηγυρίζουν" δήλωσε η εισαγγελέας της Eulex. 

"Κάθε εγκληματίας γιορτάζει στο Κόσοβο... δύο εκατομμυριούχοι της ιδιωτικοποίησης που ήταν πολύ ανήσυχοι, τώρα πανηγυρίζουν, επειδή δεν εργάζομαι πλέον"


Τόνισε ακόμη ότι μιλά για όλα αυτά για να υπερασπιστεί τη φήμη της και πρόσθεσε ότι αν η Eulex αποφασίσει να τη συλλάβει, πρέπει να το κάνει δημόσια."Κάθε εγκληματίας γιορτάζει στο Κόσοβο... δύο εκατομμυριούχοι της ιδιωτικοποίησης που ήταν πολύ ανήσυχοι, τώρα πανηγυρίζουν, επειδή δεν εργάζομαι πλέον. Εξέταζα υποθέσεις διαφθοράς, το ζήτημα των αδειών οδήγησης, την υπόθεση Αχμέτ Σάλι, τον οποίο έστειλα στη φυλακή και είμαι σίγουρη ότι κάποιοι τώρα γιορτάζουν" υποστήριξε η κ. Μπάμιεχ.

Η Βρετανίδα εισαγγελέας κατήγγειλε πριν από λίγες μέρες ότι η γενική εισαγγελέας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), Γιαροσλάβα Νοβότνα και ο πρώην πρόεδρος του δικαστικού συμβουλίου της Eulex, Φραντσέσκο Φλόρι παρακολουθούνται από τις ειδικές δυνάμεις κατά της διαφθοράς, επειδή υπάρχουν υποψίες ότι ενέχονται στο κλείσιμο υπόθεσης σε βάρος των Φατμίρ Λιμάι και Ιλίρ Τολάι και στην περίπτωση έκρηξης σε κέντρο διασκέδασης.

Η εισαγγελέας Μαρία Μπαμιέχ κατηγόρησε και τον πρώην γενικό εισαγγελέα Τζόναθαν Ράτελ για παρεμπόδιση των ερευνών σε βάρος των συναδέλφων της και σε μία υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία εμπλέκονται πολιτικοί και επιχειρηματίες.

Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες γνωρίζουν τις καταγγελίες περί διαφθοράς στην κορυφή της Eulex, αλλά ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας για την ευρωπαϊκή δικαστική αποστολή, δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος Τύπου της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕγια την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον.

"Παρακολουθούμε την εξέλιξη των γεγονότων σε σχέση με τις κατηγορίες για λογαριασμό πρώην και νυν λειτουργών της Eulex" ανάφερε, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Τύπου της Πρίστινας.

Βασική αρχή είναι ότι ο καθένας είναι αθώος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του κι αυτό ισχύει και για την Eulex, πρόσθεσε. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικών υποθέσεων στηρίζει πλήρως τον νέο επικεφαλής της αποστολής και την ομάδα του που αποτελείται από επαγγελματίες, ανέφερε.

Η εφημερίδα "Κόχα Ντιτόρε" της Πρίστινας, τις τελευταίες μέρες, σε δημοσιεύματά της διατυπώνει σοβαρές κατηγορίες για ανώτατους λειτουργούς της Eulex και αναφέρει ότι υπάρχουν τεκμηριωμένες πηγές ότι δωροδοκήθηκαν για να προστατεύσουν πολιτικούς στο Κόσοβο και πρόσωπα που διώκονται για υποθέσεις διαφθοράς, ακόμη και δολοφονίες.

Η Eulex, αμέσως μετά τη δημοσίευση των άρθρων για τη διαφθορά, έθεσε σε διαθεσιμότητα την Βρετανίδα εισαγγελέα λόγω υποψιών ότι αποκάλυψε απόρρητα στοιχεία στα ΜΜΕ και απείλησε δημοσιογράφους της εφημερίδας με ποινικές διώξεις, αναφέρει ο Τύπος της Πρίστινας. 

Η Βρετανίδα εισαγγελέας αναφέρει ότι δεν είναι πηγή των πληροφοριών που παρέχονται στην εφημερίδα κι αυτό επιβεβαίωσε ο συντάκτης του επίμαχου άρθρου της "Κόχα Ντιτόρε". Ωστόσο, η κ. Μπαμιέχ ανήγγειλε ότι είναι έτοιμη, στα πρότυπα του Wikileaks, να δημοσιεύσει σειρά εγγράφων που μαρτυρούν τη διαφθορά στην Eulex, αν δεν την επαναφέρουν στην Eulex.

Ο δημοσιογράφος Βέχμπι Καϊτάζι δήλωσε ότι δεν έλαβε τα έγγραφα από την εισαγγελέα της Eulex, αλλά ότι από αυτήν έμαθε ότι ορισμένοι ανώτατοι αξιωματούχοι εμπλέκονται σε λεπτά ζητήματα της δικαιοσύνης. Ο κ. Καϊτάζι προσκεκλημένος σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού "TV Kohavision" είπε ότι μίλησε για τις υποψίες για διαφθορά στην αποστολή της ΕΕγια την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο και ότι γνώρισε την Βρετανίδα εισαγγελέα πρώτη φορά την περασμένη Δευτέρα και στη συνέχεια την έθεσαν σε διαθεσιμότητα.  "Θέλω να πω ότι στη συνέντευξη που μου παραχώρησε μίλησε για πολύ ευαίσθητα θέματα. Μου είπε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Κοσόβου, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι εμπλέκονται και επηρέαζαν υποθέσεις στην εισαγγελία" υποστήριξε ο δημοσιογράφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕhttp://www.onalert.gr/stories/to-skandalo-diaf8oras-ths-eulex-tarazei-to-kosovo/38159

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου