Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΞΕΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ

Τα ΗΑΕ θα προμηθευτούν 4.500 αμερικανικά οχήματα MRAP

Το γραφείο εξαγωγών του Πενταγώνου (DSCA) στις 26 Σεπτεμβρίου του 2014 ανακοίνωσε την επίσημη κοινοποίηση προς το Κογκρέσο για μια πιθανή επερχόμενη παροχή προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 4.569 οχημάτων κατηγορίας MRAP από το απόθεμα του Αμερικανικού Στρατού. Η πώληση θα πραγματοποιηθεί μέσω του προγράμματος EDA. Το συνολικό κόστος της προτεινόμενης προσφοράς, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλακτικών, τεχνικής υποστήριξης και κατάρτισης, θα είναι περίπου 2,5 δις δολάρια.

Σύμφωνα με την κοινοποίηση, η αναμενόμενη παροχή στα ΗΑΕ θα περιλαμβάνει 3.360 Navistar MaxxPro σε διάφορες τροποποιήσεις 4x4, 1.150 BAE Systems Caiman Multi-Terrain Vehicles (MTV) 6x6, 44 ελαφρά οχήματα Oshkosh M-ATV 4x4, και 15 οχήματα περισυλλογής MRAP ανώνυμου τύπου. Πριν από τη μεταφορά θα πρέπει να αφαιρεθούν όλα τα επιπλέον επίπεδα προστασίας.
Νωρίτερα, το 2013, μετά από ειδικό αίτημα τα ΗΑΕ έχουν ήδη λάβει 750 Oshkosh M-ATV νέας κατασκευής. Εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα, τα ΗΑΕ θα καταστούν ο μεγαλύτερος χρήστης των αμερικανικών θωρακισμένων οχημάτων MRAP, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από το 2006 έως το 2012 στο πλαίσιο του προγράμματος MRAP οι οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών προμηθεύτηκαν 27.740 θωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων για περίπου 50 δις δολάρια. Με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, και τώρα στο Αφγανιστάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν άλλο ανάγκη τις τεράστιες ποσότητες των MRAP, και σχεδιάζουν να διατηρήσουν περί τα 12.000 οχήματα σε υπηρεσία ή σε αποθήκευση, και τη διάθεση των υπολοίπων προς συμμαχικές χώρες. Στις αρχές του 2014 έγινε γνωστό ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ σχεδιάζουν να εκσυγχρονίσουν 8.585 οχήματα MRAP.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου