Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ουκρανία: «Η Κραματόρσκ, η Μαριούπολη, η Σλαβιάνσκ θα γίνουν δικές μας"!


ImageΟι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία διεμήνυσαν σήμερα ότι σκοπεύουν να καταλάβουν πόλεις-κλειδιά τις οποίες ελέγχουν τα κυβερνητικά στρατεύματα, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Η Κραματόρσκ, η Μαριούπολη, η Σλαβιάνσκ θα γίνουν δικές μας. Είμαστε έτοιμοι να τις καταλάβουμε. Δεν αποκλείονται σκληρές μάχες», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.
Οι τρεις πόλεις είχαν επανέλθει στον έλεγχο των κυβερνητικών στρατευμάτων το καλοκαίρι, αφού οι ομάδες των ανταρτών τις εγκατέλειψαν. Η ανακατάληψη της Κραματόρσκ και της Σλαβιάνσκ σημειώθηκαν έπειτα από σφοδρές μάχες με τη χρήση βαρέος πυροβολικού κι από τις δυο πλευρές.

Ο Ζαχαρτσένκο κατηγόρησε επίσης την ουκρανική κυβέρνηση ότι παραβιάζει την εκεχειρία στην περιοχή. Και οι δυο πλευρές έχουν ανταλλάξει επανειλημμένα αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις της εκεχειρίας από την 5η Σεπτεμβρίου. Εξάλλου ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε στο Κίεβο σήμερα ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σε μάχες μέσα στις τελευταίες 24 ώρες. Οι μάχες τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επίκεντρο το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Οι αρχές στο Ντονέτσκ ανέφεραν σήμερα ότι πυρά πυροβολικού ακούγονταν σε όλη την πόλη.

Πάνω από 3.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση από τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στην Ουκρανία διεξάγονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές την Κυριακή. Το κόμμα του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με περίπου το ένα τρίτο των ψήφων. Ο Ποροσένκο συζήτησε σχετικά με τη σύγκρουση και τη συνεχιζόμενη διένεξη όσον αφορά το αέριο με τη Ρωσία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ανέφερε το γραφείο του σήμερα. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά αργά χθες βράδυ. Επίσης χθες ο Ποροσένκο συζήτησε για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ προειδοποίησε σήμερα ότι η Ρωσία ενδέχεται να προσπαθήσει να διαταράξει τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ουκρανία και διέταξε πλήρη κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας για να αποτρέψουν τη διάπραξη "τρομοκρατικών πράξεων".

"Είναι σαφές ότι οι απόπειρες να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση θα συνεχισθούν από τη ρωσική πλευρά. Δεν πέτυχαν στη διάρκεια της προεδρικής εκλογής (το Μάιο)... αλλά τα σχέδιά τους παραμένουν", δήλωσε σε συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της ασφάλειας και εκλογικών παρατηρητών. "Χρειαζόμαστε... πλήρη κινητοποίηση ολόκληρου του συστήματος επιβολής του νόμου για να προληφθούν παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας και οποιεσδήποτε απόπειρες για τρομοκρατικές ενέργειες στη διάρκεια των εκλογών", δήλωσε.

Η προσάρτηση της Κριμαίας σημαίνει την απώλεια 12 εδρών από το 450μελές κοινοβούλιο και η δράση των αυτονομιστών στα ανατολικά θα εμποδίσει τη διεξαγωγή εκλογών σε τουλάχιστον 14 εκλογικές περιφέρειες στην περιοχή. Οι αυτονομιστές λένε ότι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τις δικές τους εκλογές στις 2 Νοεμβρίου στα εδάφη που ελέγχουν για να προωθήσουν τα αιτήματά τους για ανεξαρτησία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters http://www.onalert.gr/stories/oukrania-kramatorsk-marioupolh-slaviasnk-dikes-mas-autonomistes/38012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου