Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ: Η Θεσσαλονίκη μέσα από τον φακό των Γερμανών εισβολέων (1941-42)

Image
Του Αλέξανδρου Κουτσομητόπουλου 
Αξίζει να δείτε το ιστορικό αυτό ντοκουμέντο. Πρόκειται για γερμανική λήψη με σπάνιες εικόνες της Θεσσαλονίκης στην περίοδο της – προηγούμενης - μαύρης κατοχής τους. Μπορούμε να δούμε και το παραλιακό μέτωπο της πόλης από ψηλά ( μάλλον από τον Λευκό Πύργο ) , το οποίο προσομοιάζει σχεδόν με την σημερινή του παρουσία. Επίσης «Ανέμελους Γερμανούς» σε «στρατιωτικό , ας πούμε , τουρισμό» να κάνουν βόλτες στην προβλήτα της πόλης «τους». Η αλήθεια είναι πως οι οικονομολόγοι του "3ου" και του "4ου Ράιχ" έτσι έβλεπαν , γι΄ αυτό προόριζαν την Ελλάδα : Σαν τόπο "αναψυχής και ανάρρωσης" για τους Γερμανούς και Κέντρο- Ευρωπαίους "απόμαχους της εργασίας και των πολέμων" !

Γερμανικά πολεμικά υδροπλάνα να απογειώνονται μέσα από το λιμάνι της πόλης ( είπαμε ο θαυμασμός της γερμανικής τεχνολογίας και των επιτεύξεων της πάει-προηγείται παντού και στα πολεμικά και στα μεταπολεμικά γερμανικά προπαγανδιστικά ντοκιμαντέρ ).

Βλέπουμε όμως επίσης εικόνες από την ζωή και την κίνηση στην «άνω και την κάτω πόλη» από χαμηλότερες – απευθείας λήψεις- ( όπου συνήθως στις γερμανικές αισθητικές λαογραφικές αναζητήσεις δεν λείπουν σχεδόν πότε εικόνες από μια ξυπόλητη γύφτισσα , ένα σκληροτράχηλο ορεσίβιο – «κλαρίτη» με φουστανέλα που περιοδεύει ξαφνιασμένος μέσα στην «περίεργη μεγαλούπολη» , ένα «ωραίο τσολιά» με επιμελημένη φανταχτερή φορεσιά και «λεβέντικο βηματισμό» , «μαρίδα» από ξυπόλητα παιδάκια που ζητιανεύουν η γυαλίζουν παπούτσιαδιερχόμενων Γερμανών κατακτητών/τουριστών η ένα Ορθόδοξο , συνήθως εμφανισιακά «καλοταϊσμένο», Παπά ( με πολύ μαύρο πέπλο και πλούσια γενειάδα ) , το παράδειγμα αυτό το έχουμε και σ΄ ένα αντίστοιχο γερμανικό «τουριστικό» φιλμ για την Αθήνα της κατοχής).

Και βέβαια δεν λείπουν στην γερμανική οπτική γωνία τ΄ αρχαία ελληνικά & ρωμαϊκά κλασσικά , Βυζαντινά και Οθωμανικά Μνημεία , εκκλησίες και τεμένη , χαμάμ – λουτρά και ο «Λευκός Πύργος» με την γύρω οικιστική περιοχή του , σε κοντινά και μακρινά πλάνα ( στην κορφή του οποίου , όπως παρατηρούμε , -δεν- κυμάτιζε η Ελληνική Σημαία ! , δεν γνωρίζουμε εάν ήταν «θεσμικά αναρτημένη» πριν την είσοδο των «Φιλελλήνων Γερμανών» ).
Λείπουν βέβαια εικόνες από εβραϊκές «Συναγωγές» και μαγαζιά, προφανώς ίσως επειδή ήταν «προδιαγεγραμμένες» ήδη από τα τέλη 1941 – αρχές 1942 που φέρεται να γυρίστηκε το ενδιαφέρον από «λαογραφική – πολιτιστική και ιστορική άποψη» φιλμ- ντοκουμέντο. Όμως έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε κυκλοφορία το «εξαφανισμένο τραμ» της Θεσσαλονίκης.

Η αλήθεια είναι ότι «ζωντανές εικόνες» από την Θεσσαλονίκη στην διάρκεια της γερμανικήςκατοχής η για το «πως ήταν – εμφανιζόταν η πόλη πριν από 73 χρόνια» και μάλιστα από γερμανικά αρχεία με την «γερμανική – πολιτιστική / ναζιστική οπτική γωνιά και σκοπιά» , δεν γνωρίζαμε η δεν ήταν ευρέως γνωστές, γι΄ αυτό άξιζαν - αξίζουν την προσοχή και την καταγραφή μας.



Πηγή: FACEBOOK / ΔΙΣΤΟΜΟ - ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ/ Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος

Πηγή ΒΙΝΤΕΟ: YouTube/Green Cross


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου