Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Aναδιοργάνωση Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Τις τελευταίες εβδομάδες διεξάγεται ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ίδρυση της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, 44 χρόνια μετά τη σύστασή της, με συνοπτική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 4 Σεπτεμβρίου, 1970. Έκτοτε, παρά το γεγονός ότι η ΚΥΠ υφίσταται εκ των πραγμάτων, εντούτοις δεν έχει υπαχθεί σε νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και τον έλεγχο επί των εργασιών της και τον καθορισμό καθεστώτος λογοδοσίας των υπηρετούντων στην Υπηρεσία.

Η παρούσα ανάρτηση πρόκειται να σχολιάσει συνοπτικά την απόπειρα εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνά Νικολάου, για προσθήκη σχετικής πρόνοιας που θα επέτρεπε στον τελευταίο να ελέγχει, ουσιαστικά, τις αποσπάσεις από την Αστυνομία προς την ΚΥΠ, προκαλώντας σχετικές αντιδράσεις.

Ένεκα της απουσίας σχετικού νομοθετικού πλαισίου, η ΚΥΠ ουσιαστικά λειτουργούσε σαν μονάδα και οργανικό κομμάτι της Αστυνομίας, χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος και η αυτοτέλεια, διοικητική και επιχειρησιακή, της Υπηρεσίας. Εκ των πραγμάτων, το προσωπικό της ΚΥΠ αποτελούσαν στελέχη της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι τύγχαναν απόσπασης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, χωρίς ωστόσο η ΚΥΠ να υφίσταται από νομικής άποψης. Εικάζεται, λόγω της απουσίας στοιχειώδους ελέγχου, ότι η Υπηρεσία έχει κατά καιρούς αποτελέσει εργαλείο προς εξυπηρέτηση σκοπών που δεν εντάσσονται στο πνεύμα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας, εκ μέρους κυβερνήσεων και κομματικών μηχανισμών. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η προετοιμασία και κατάθεση του σχετικού σχεδίου Νόμου ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι εξέλιξη που πρόκειται να επιτρέψει στην ΚΥΠ να εξελιχθεί σε σύγχρονη και αποτελεσματική Υπηρεσία Πληροφοριών, στα πλαίσια προηγμένων μοντέλων πληροφοριών της αλλοδαπής.
Παρά το γεγονός ότι η εν λόγω κίνηση θα μπορούσε να λάβει χώρα εδώ και αρκετές δεκαετίες, εντούτοις πιστώνεται εξ ολοκλήρου στην παρούσα κυβέρνηση και ειδικά στον Πολιτικό Προϊστάμενο της ΚΥΠ, Ανδρέα Πενταρά, στον οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιδεικνύει απόλυτη εμπιστοσύνη.
Στα πλαίσια της συζήτησης που λαμβάνει χώρα επί του νομοσχεδίου ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, αλλά και μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών (Αστυνομία, Εθνική Φρουρά, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά κύριο λόγο), ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, προσπάθησε να ενσωματώσει πρόνοια, σύμφωνα με την οποία θα ήταν σε θέση να έχει τον τελευταίο λόγο για τα μέλη της Αστυνομίας που θα τύγχαναν απόσπασης στην ΚΥΠ. Επί της ουσίας, η εν λόγω πρόνοια θα επέτρεπε στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης να ελέγχει σε απόλυτο βαθμό τη στελέχωση της Υπηρεσίας, δεδομένου του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της ΚΥΠ προέρχεται από τις τάξεις της Αστυνομίας. Συν τοις άλλοις, παρά το γεγονός ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ο Διοικητής της ΚΥΠ θα κατέθεταν τις εισηγήσεις τους σχετικά με τις αποσπάσεις μελών της Αστυνομίας, η εν λόγω πρόνοια θα είχε σαν άμεση επίπτωση την υπονόμευση της δυνατότητας των προαναφερθέντων για στελέχωση της Υπηρεσίας, αλλά ειδικότερα, θα υπέσκαπτε την ίδια τη φιλοσοφία της Υπηρεσίας, σαν αυτοτελή Υπηρεσία Πληροφοριών.
Συνεπώς, συμφωνούμε απόλυτα με την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία διασφάλισε ότι η εν λόγω πρόνοια δεν πρόκειται να αποτελέσει μέρος του νομοσχεδίου, διασφαλίζοντας έτσι τη διοικητική και επιχειρησιακή αυτοτέλεια της ΚΥΠ.
Νικόλας Στυλιανούhttp://www.defencenews.gr/index.php/ethniki-asfaleia/790-anadiorganosi-kypriakis-ypiresias-pliroforion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου