Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Ο ηγέτης των φιλορώσων ανταρτών νικητής των εκλογών του Ντονέτσκ

ekloges-DonetskΤο κόμμα του, έλαβε ποσοστό 65,11% σύμφωνα με exit poll. «Φάρσα» χαρακτήρισε ο Ουκρανός πρόεδρος τις εκλογές στις αυτονομιστικές ανατολικές επαρχίες της χώρας, προειδοποιώντας ότι το Κίεβο θα αντιδράσει σε αυτήν την πρόκληση .Ο «πρωθυπουργός» της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, ήταν ο νικητής των σημερινών (Κυριακή) αμφιλεγόμενων εκλογών που έγιναν, με ποσοστό 81,37%, σύμφωνα με ένα exit poll που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ρομάν Λιαγκούιν, ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής της περιοχής.
Μετά την εκλογική διαδικασία που διεξήχθησαν ταυτόχρονα στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, τις επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, το κόμμα του Ζαχαρτσένκο, η «Δημοκρατία του Ντονέτσκ», έλαβε ποσοστό 65,11%.
«Φάρσα υπό την απειλή των όπλων»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο χαρακτήρισε απόψε «φάρσα» τις εκλογές που διεξάγονται στις αυτονομιστικές ανατολικές επαρχίες της χώρας, προειδοποιώντας ότι το Κίεβο θα αντιδράσει σε αυτήν την πρόκληση. Ο Ουκρανός πρόεδρος καταδίκασε τις εκλογές αυτές, τις οποίες αποκάλεσε παράνομες και κάλεσε τη Ρωσία να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.
«Αυτή η φάρσα που διεξάγεται υπό την απειλή των αρμάτων και των πολυβόλων, την οποία οργάνωσαν δύο τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ντονμπάς, είναι ένα αποκρουστικό γεγονός», ανέφερε στην ανακοίνωσή του, παραπέμποντας στις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Οι εκλογές, τόνισε, παραβιάζουν τη συμφωνία του Μινσκ για την εκεχειρία μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του Κιέβου.
«Βασίζομαι στη Ρωσία να μην αναγνωρίσει τις λεγόμενες εκλογές επειδή αποτελούν μια σαφή παραβίαση του πρωτοκόλλου του Μινσκ (τη συμφωνία εκεχειρίας) της 5ης Σεπτεμβρίου, που υπογράφηκε και από τον εκπρόσωπο της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Ποροσένκο.
Εξάλλου, το Κίεβο κατήγγειλε  στην ανατολική Ουκρανία παρατηρείται «έντονη ανάπτυξη εξοπλισμού και στρατευμάτων» προερχόμενων από τη Ρωσία. «Υπάρχει μια έντονη ανάπτυξη στρατιωτικών εξοπλισμών και εχθρικών στρατευμάτων από το ρωσικό έδαφος προς το έδαφος που ελέγχεται από τους αντάρτες», δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Russia Today

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου