Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Αποκρύβει η κυβέρνηση εικονικό βομβαρδισμό της Κρήτης από ρωσικά αεροσκάφη;

Δέχτηκε η Ελλάδα εικονικό βομβαρδισμό από ρωσικά στρατηγικά αεροσκάφη Tu-95 κατά τη διάρκεια της 28ης Οκτωβρίου; Πολύ πιθανό. 

Οι ρωσικές αεροπορικές δραστηριότητες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στην Ευρώπη, πιστοποιεί το ΝΑΤΟ. Έως τώρα ήταν γνωστό ότι στο ρωσικό στόχαστρο στην Ευρώπη ήταν οι χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας, ακόμη και μέχρι τις παρυφές της Αφρικής, στην Πορτογαλία. 

Τα ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-95 προσεγγίζουν συχνά και τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Για τελευταία φορά το διάστημα 28 έως 31 Οκτωβρίου σμήνη ρωσικών βομβαρδιστικών και μαχητικών αεροσκαφών, συνοδευόμενα από ιπτάμενα τάνκερ, πέταξαν μια σειρά από αποστολές γύρω και πάνω από την Ευρώπη. 

Τέλη Οκτωβρίου, όπως υποστηρίζουν Ρώσοι αναλυτές, βρέθηκαν πάνω από την Μεσόγειο, σε μια διαδρομή η οποία μέχρι τώρα παραμένει μυστική για το κοινό - εάν δεν ήταν οι φωτογραφίες στο διαδίκτυο. 

Αυτές απεικονίζουν δύο ρωσικά ιπτάμενα τάνκερ σταθμευμένα στην πίστα του αεροδρομίου στο Κάιρο. Πρόκειται για δύο αεροσκάφη τύπου Ilyushin Il-78Μ (κωδικοποιημένα ως RF 94 290 31 και RF 92 270 32) της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τα αεροσκάφη αυτά απογειώθηκαν το πρωί της 28η Οκτωβρίου από το Πσκόβ της Ρωσίας, και αργότερα την ίδια μέρα προσγειώθηκαν στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές τα αεροσκάφη αυτά ήταν νωρίτερα πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, όπου συνάντησαν τουλάχιστον μια «αρκούδα» (Tu-95) για να της μεταγγίσουν καύσιμο. 

Οι πιθανοί στόχοι των Ρώσων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι, μεταξύ άλλων, οι βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας στην Κύπρο, και η Σούδα στην Κρήτη. 

Οι Ρώσοι με αυτή την τακτική έχουν επιτύχει τουλάχιστον έναν από τους στόχους τους: να μάθουν πόσο προετοιμασμένες είναι οι δυνάμεις αεράμυνας των άλλων κρατών. Όταν πλησιάζουν βομβαρδιστικά τον εναέριο χώρο μιας χώρας, είναι σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι αυτά, λόγω του μεγάλου μεγέθους τους, φαίνονται από πολύ μακριά στο ραντάρ. Από τη μία πλευρά οι πτήσεις αυτές είναι μια επίδειξη δύναμης, από την άλλη πλευρά όπως πρόκειται για κάτι περισσότερο από αυτό. 

Προφανώς, επί των ρωσικών βομβαρδιστικών βρίσκεται εγκατεστημένη τεχνολογία για την ανίχνευση σημάτων του αντίπαλου, στη στρατιωτική αργκό ονομάζεται «Sigint» (Signals Intelligence). Σε μια τέτοια περίπτωση ανιχνεύονται οι ραδιοεπικοινωνίες ή οι θέσεις των ραντάρ αεράμυνας ενός πιθανού αντιπάλου. Όσο περισσότερο πλησιάζει το βομβαρδιστικό τον εναέριο χώρο μιας χώρας, τόσο βαθύτερα μπορεί να δει μέσα στην επικράτειά της. Υπάρχουν ειδικά αεροσκάφη για αυτού του είδους τις αποστολές, αλλά αυτά είναι εύκολα αναγνωρίσιμα ως τέτοια. Σήμερα όμως, ο κατάλληλος ειδικός εξοπλισμός μπορεί να φιλοξενηθεί και στο εσωτερικό άλλων αεροσκαφών, όπως μεταγωγικών, ή βομβαρδιστικών για την περίπτωση. 

Σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση «The Military Balance 2014» υπάρχουν 62 στρατηγικά αεροσκάφη Tu-95 στην Ρωσία. Tα αεροσκάφη αυτά των στρατηγικών δυνάμεων εκσυγχρονίζονται. Το Tu-95 εισήλθε σε υπηρεσία το 1956. Το αεροσκάφος είναι ικανό να αναπτύξει ταχύτητα περί τα 830 χλμ/ώρα και να πετάξει σε απόσταση πάνω από 10.000 χιλιόμετρα. Το φορτίο του Tu-95MS είναι περίπου 20 τόνοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου