Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Σουηδία: Αυτο ειναι το υποβρύχιο που παραβίασε τα χωρικά μας ύδατα! ΦΩΤΟ


Image
Σουηδοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα οτι το μυστηριώδες σκάφος που εντοπίστηκε στα ανοικτά της Στοκχόλμης τον περασμένο μήνα ηταν όντως ξένο υποβρύχιο που ειχε παραβιάσει τα χωρικά της ύδατα. Tο Υπουργείο Άμυνας της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία SONAR  του υποβρυχίου που παραβίασε τα χωρικά της ύδατα τον περασμένο Οκτώβριο.
Στην - παραπάνω - φωτογραφία διακρίνεται το ίχνος που αφήνει το σκάφος στη θάλασσα, ωστόσο, παραμένει το μυστήριο σχετικά με την προέλευσή του.
Ενώ πολλοι στη Σουηδία και αλλού υποψιαζόντουσαν οτι το υποβρυχίο ηταν Ρωσικό, οι Σουηδικές αρχές δήλωσαν οτι δεν ειναι σε θέση να προσδιορίσουν την εθνικότητα του “εισβολέα”. Η Ρωσία υποστηρίζει οτι δεν εχει διεξάγει επιχειρήσεις στα χωρικά ύδατα της Σουηδίας. 
"Οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να επιβεβαιώσουν οτι ενα υποβρύχιο έχει παραβιάσει τη Σουηδική εδαφική ακεραιότητα, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματικός του στρατού της Σουηδίας, Στρατηγός Sverker Goranson, σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα των Ενόπλων Δυνάμεων, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα από την ανάλυση των πληροφοριών που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο ήταν ξεκάθαρα.
"Το Σουηδικό έδαφος παραβιάστηκε σοβαρά και απαράδεκτα από μια ξένη δύναμη," τόνισε ο Στρατηγός Goranson, προσθέτοντας οτι "Η βαρύτητα αυτού του γεγονότος είναι προφανής."

Ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λοφβεν, δήλωσε ότι η παραβίαση των χωρικών υδάτων της Σουηδίας ήταν "εντελώς απαράδεκτη".

Η αναζήτηση για το άγνωστο σκάφος ώθησε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση του είδους της στη Σουηδία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ελικόπτερα και πλοία, συμπεριλαμβανομένων ναρκαλιευτικών, εξερευνούσαν το αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης για ένα άγνωστο υποβρύχιο. Η αναζήτηση ματαιώθηκε μετά από μία εβδομάδα.


Οι σουηδικές αρχές, δήλωσαν σήμερα, Παρασκευή ότι η πρώτη υποψία ότι ξένο υποβρύχιο είχε διεισδύσει στα σουηδικά ύδατα έγινε στις 17 Οκτωβρίου μετα απο μαρτυρίες οτι υπήρχε ένα ύποπτο αντικείμενο κοντά στο αρχιπέλαγος. 
Τα Σουηδικά ΜΜΕ ανέφεραν τοτε ότι ο στρατός είχε λάβει σήμα κινδύνου από κάποιο, πιθανώς ρωσικο, υποβρύχιο. 

Το μυστήριο μεγάλωνε και οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας αυξανόντουσαν. Η Ρωσία αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή.

Ενώ οι σουηδικές αρχές ήταν προσεκτικές όσο αφορα αναφορές σε άλλες χώρες σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις επισημαίνουν οτι το άγνωστο σκάφος ηταν ξένο υποβρύχιο. 
Ο στρατός τόνισε ότι μια φωτογραφία που τραβήχτηκε απο το κοινό - παραπάνω - έδειχνε οχι μόνο ενα αντικείμενο να κινείται με ταχύτητα περίπου ενός κόμβου, αλλα και τη λεπτομέρεια του νερού που "ψεκάζει" ενα υποβρύχιο στην φαση της ανάδυσης. 
Επιπλέον, οι στρατιωτικοί αισθητήρες επιβεβαίωσαν "ηχώ" στα ύδατα της Σουηδίας, καθώς και ίχνη ενός απροσδιόριστου αντικείμενου, ανέφερε η δήλωση. Ένας κάτοικος της Στοκχόλμης ανέφερε, επίσης, οτι παρατήρησε “ενα υποβρύχιο σώμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά."

Στο πλαίσιο των αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, η αναζήτηση για το σκάφος - που στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης του δόθηκε το όνομα “το κυνήγι των κόκκινων τον Οκτώβριο”(the hunt for reds in October - μια αναφορά στην Ρωσία) - εχει “ανάψει” τις φαντασίες πολλών Σουηδών, ταυτόχρονα βέβαια σημαίνοντας συναγερμό στο περιοχή.

Το επεισόδιο οδήγησε σε πολυάριθμες θεωρίες συνωμοσίας στη Σουηδία, μια ουδέτερη χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και όπου οι μνήμες του Ψυχρού Πολέμου είναι ακόμα ζωντανές. Κάποιοι θεώρησαν ότι οι Ρώσοι έκαναν δοκιμές ενός νέου μίνι υποβρυχιου (minisubmarine). Άλλοι είπαν ότι ένας Ρώσος κατάσκοπος είχε σταλεί από τη Μόσχα, αφου ξαφνικά ενας μυστηριώδης άνδρας εμφανίστηκε κοντά σε ένα άγνωστο σκάφος. Κάποια δελτία ειδήσεων ειχαν μάλιστα διαψεύσει τις φήμες περι κατασκόπου καθώς αποκαλύφθηκε οτι τελικά ηταν ενα απλός ψαράς!

Στη Σουηδία, το επεισόδιο ξαναζωντάνεψε μνήμες από ένα άλλο περιστατικό που εγινε το 1981, όταν η Σουηδία ανακάλυψε ένα σοβιετικό υποβρύχιο που είχε ναυαγήσει στα ανοικτά της σουηδικής ακτής στην Karlskrona στα νότια της χώρας. Οι σουηδικές αρχές κράτησαν το σκάφος για 10 ημέρες, εμποδίζοντας τους Σοβιετικούς από τη διάσωση του πληρώματος. Η Σουηδία τότε υποψιαζόταν οτι υπήρχαν πυρηνικά όπλα επί του σκάφους.

Πηγη - New York Times/Reuters
Μετάφραση/Επιμέλεια - OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου