Στη Λαμία, τα ξημερώματα η αστυνομία, παρουσία Εισαγγελέα, συνέλαβε 9 μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ που τελούσε υπό κατάληψη αλλά και 8 από τους κηδεμόνες τους. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι στις 4 τα ξημερώματα, αλλά σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία και θα παραπεμφθούν σε δίκη, οι μαθητές με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης και οι γονείς για παραμέληση εποπτείας ανήλικου.
Στο Χολαργό, σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Γονέων του 1ου Λυκείου, το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου 4 μαθητές προσήχθησαν – από άνδρες της Ασφάλειας - από διαφορετικά σημεία της πόλης μας στα γραφεία της Αστυνομίας προληπτικά για εξακρίβωση στοιχείων.
Ο Σύλλογος Γονέων διαμαρτύρεται κατ' αρχήν επειδή οι προσαγωγές έγιναν από άντρες της Ασφάλειας, χωρίς να επιδείξουν ταυτότητες, "με αποτέλεσμα τα παιδιά να μας λένε ότι μέχρι να φτάσουν στο τμήμα ήταν τρομοκρατημένα, γιατί δεν ξέρανε σε τίνος πραγματικά το αυτοκίνητο είχαν μπει".
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "η συνέχεια είναι ακόμα πιο ανησυχητική, καθώς πληροφορηθήκαμε ότι αστυνομικοί κυνήγησαν δυο μαθητές του Γυμνασίου, τους οποίους υποπτεύθηκαν για διάρρηξη της εισόδου του 1ου Γυμνασίου, τους φόρεσαν χειροπέδες και τους προσήγαγαν στο Α.Τ. Χολαργού. Ένας εξ αυτών χτύπησε με κλωτσιές τον ένα μαθητή στο σώμα και με γροθιά στο πρόσωπο, ενώ τον κλώτσησε στη συνέχεια και μέσα στο αστυνομικό τμήμα".
Μετά από διαμαρτυρία γονέων και Εκπαιδευτικών του Συλλόγου "Περικλής" η διοικήτρια του Α.Τ. Χολαργού δήλωσε ότι θα διατάξει ΕΔΕ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη

Την Πέμπτη διοργανώνεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, ενώ χθες χιλιάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων πραγματοποίησαν μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες.
Ο υπουργός Παιδείας προειδοποίησε με ενεργοποίηση του νόμου για τις καταλήψεις που προβλέπει ότι μπορεί να γίνει αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών μέχρι τρεις ημέρες κατάληψης, αλλά για περισσότερες προβλέπεται παράταση του διδακτικού έτους.
Επίσης μπορεί να τεθεί σε ισχύ και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 9ης Μαρτίου 2000, σύμφωνα με την οποία ασκείται αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη όσων συμμετέχουν στην κατάληψη, μετά την κλήση των διευθυντών των σχολείων από την Αστυνομία προκειμένου να δοθούν ονόματα, όπως είχε συμβεί και πέρσι, με κατηγορούμενους δεκάδες μαθητές Λυκείων.

"Να ακουστεί η φοβισμένη φωνή μας για όσα θα έρθουν χωρίς να μας ρωτήσουν"

Οι μαθητές έχουν δημιουργήσει σελίδα στο Facebook με τίτλο «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ». Σε αυτήν ενημερώνουν για τις εξελίξεις των καταλήψεων ανά την Ελλάδα καταγράφοντας όλα τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη.
Στην ιστοσελίδα http://lemeoxistoneosysthma.blogspot.gr/ έχει αναρτηθεί το ακόλουθο κείμενο:
«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και έτσι ενημερωμένοι όλοι και ενωμένοι να δώσουμε τον αγώνα μας για ότι καλύτερο μπορούμε. Έρχεται το νέο σύστημα του Λυκείου με την τράπεζα θεμάτων. Εκεί όπου παραμερίζεται και ο μαθητής και η κριτική σκέψη του αλλά και οι καθηγητές, κι όλοι απλά γίνονται εκτελεστικά όργανα προκαθορισμένων οδηγιών, εργαλεία ενός απρόσωπου αναλυτικού προγράμματος.
Ο καθηγητής χάνει το δικαίωμα να διαχειριστεί την ύλη του ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της τάξης του και τρέχουν όλοι μαζί - και ιδιαίτερα οι μαθητές - σε σχολεία και φροντιστήρια, επιβαρύνοντας τους γονείς τους οικονομικά για να καλύψουν την πολυπόθητη ύλη και να ανταποκριθούν στις εξετάσεις.
Η γνώση που μας δίνεται δεν είναι πια προσωπική και προσαρμοσμένη στις προσωπικές ανάγκες αλλά είναι μια γνώση όχι για την μάθηση αλλά για τις επιδόσεις, τυποποιημένη, που όσοι πειθαρχήσουν και την παπαγαλισουν θα είναι έτοιμοι για να καταλάβουν θέσεις στην αγορά. Όσοι θελήσουν να κοιτάξουν και λίγο πιο πίσω από τις σελίδες του βιβλίου είναι οι απροσάρμοστοι, οι ενοχλητικοί. Όσοι δεν έχουν τα χρήματα για τα φροντιστήρια που είναι πια απαραίτητα είναι οι "άτυχοι" που δεν χωρούν στο εξελιγμένο μας εκπαιδευτικό σύστημα.
Μετά από όλα αυτά θεωρώ απαραίτητο να ακουστεί η φωνή μας , που δεν είναι η φωνή της τεμπελιάς και του να χάσουμε μάθημα αλλά η φοβισμένη φωνή μας γι' όλα αυτά που θα έρθουν για εμάς χωρίς να μας ρωτήσουν και χωρίς να μας υπολογίζουν. θα πρέπει να είναι ένας αγώνας κόπος».
http://www.avgi.gr/article/4691813/fountonoun-oi-katalipseis-sullipseis-kai-xulo-se-mathites