Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΑ ΜΗ ΦΥΛΑΚΙΣΤΕΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Ο 56χρονος αντιρρησίας συνείδησης Ali Fikri Işık πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον του στρατοδικείου του Çorlu την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου [ΣτΜ. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 5 Νοεμβρίου], αντιμετωπίζοντας τρεις διαφορετικές κατηγορίες για «λιποταξία» που θα μπορούσαν να επιφέρουν ποινή φυλάκισης περίπου δυόμισι χρόνων. Εάν φυλακιστεί θα είναι ένας κρατούμενος συνείδησης και θα πρέπει να αποφυλακιστεί άμεσα και χωρίς όρους.
Στις 22 Οκτωβρίου [ΣτΜ. 5 Νοεμβρίου], σε δίκη στο στρατοδικείο του Çorlu, θα παρθεί απόφαση για τις τρεις κατηγορίες «λιποταξίας» που αντιμετωπίζει ο Ali Fikri Işık. O Ali Fikri Işık δεν έχει παρουσιαστεί για στρατιωτική θητεία από τις 20 Ιανουαρίου 1993, παρόλο που δεν συνελήφθη μέχρι τις 9 Ιουνίου 2012, οπότε και κατηγορήθηκε για «λιποταξία». Διακήρυξε τη συνειδησιακή του αντίρρηση την ημέρα της σύλληψής του, δηλώνοντας ότι είχε φυλακιστεί και βασανιστεί υπό κράτηση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 και αντιτίθεται στο μιλιταρισμό και «αρνείται να πάρει μέρος στον πόλεμο». Κατά τη διάρκεια της πρώτης ακροαματικής διαδικασίας της υπόθεσής του στο στρατοδικείο του Edirne, στις 14 Αυγούστου 2012, επανέλαβε τους λόγους για τη συνειδησιακή του αντίρρηση στη στρατιωτική θητεία σε μια διακήρυξη που έκανε στα κουρδικά. Αποφυλακίστηκε για δυο ημέρες στις 17 Οκτωβρίου 2012 υπό τον όρο να ενταχθεί στη μονάδα του (κάτι που δεν έκανε). Στις 15 Νοεμβρίου 2012 παρουσιάστηκε στον Στρατιωτικό Εισαγγελέα του Edirne, όπου και πάλι είπε στις αρχές ότι αρνείται να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2013, ο Ali Fikri Işık καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και 15 ημερών για μια κατηγορία «λιποταξίας». Η ποινή επικυρώθηκε αργότερα από το Στρατιωτικό Εφετείο. Κρατήθηκε την ίδια μέρα για άλλη μια κατηγορία «λιποταξίας» για την οποία διαμαρτυρήθηκε κάνοντας απεργία πείνας. Αποφυλακίστηκε στις 13 Μαρτίου 2013, αλλά η δίωξή του, για άλλες τρεις κατηγορίες «λιποταξίας», συνεχίζεται. Στην πραγματικότητα έχει κηρυχτεί «ακατάλληλος για στρατιωτική θητεία» στις 21 Φεβρουαρίου 2014.
Εάν καταδικαστεί και φυλακιστεί, η Διεθνής Αμνηστία θα τον θεωρήσει κρατούμενο συνείδησης και θα απαιτήσει την άμεση και χωρίς όρους αποφυλάκισή του.
Παρακαλούμε γράψτε άμεσα στα τουρκικά ή στη δική σας γλώσσα, καλώντας τις τουρκικές αρχές:
  • Να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον του Ali Fikri Işık επειδή άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία της συνείδησης, όπως περιγράφεται στο διεθνές δίκαιο
  • Να αναγνωρίσουν το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι ως κράτος μέλος του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα είναι υποχρεωμένες να το κάνουν
  • Να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναγνώρισε το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης ως ένα ανθρώπινο δικαίωμα που προστατεύεται σύμφωνα με το Άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΕΙΛΤΕ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΡΟΣ:
Ministry of National Defence
Ismet Yılmaz
Minister of National Defence
Milli Savunma Bakanlığı
06100 Ankara, Turkey
Fax: +90 312 418 47 37
Προσφώνηση: Dear Minister
Email: beb@msb.gov.tr
Minister of Justice
Mr. Bekir Bozdağ
Ministry of Justice
Adalet Bakanlığı
06659 Ankara, Turkey
E-mail: ozelkalem@adalet.gov.tr
Fax: +90 (0312) 419 33 70
Προσφώνηση: Dear Minister
Human Rights Institution Turkey
Dr Hikmet Tülen
Institution Chairperson
Türkiye İnsan Hakları Kurumu
Yüksel Cad. No: 23 Kat: 3
Yenişehir 06650 Ankara, Turkey
Fax: +90 312 422 29 96
Email: tihk@tihk.gov.tr
Προσφώνηση: Dear Dr Hikmet Tülen
Στείλτε επίσης αντίγραφα στους διπλωματικούς αντιπροσώπους που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα σας.
Πρέσβης Δημοκρατίας της Τουρκίας
κ. KERİM URAS
Βασιλέως Γεωργίου ΄Β 11
10674 Αθήνα, Ελλάδα
Fax: +30 210 722 95 97
Ηλεκτρονική διεύθυνση: embassy.athens@mfa.gov.tr
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
O Ali Fikri Işık οδηγήθηκε για πρώτη φορά στη στρατιωτική μονάδα του το 1982, μετά την έκτιση μιας ποινής φυλάκισης σχετικής με τον πολιτικό ακτιβισμό του. Λιποτάκτησε σχεδόν δυο μήνες αργότερα, όταν έμαθε για ένα ένταλμα σύλληψης σχετικό με μια άλλη υπόθεση, για την οποία ακολούθως του επιβλήθηκε μια ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών το 1984. Συνελήφθη το 1991 στην επαρχία Batman στην νοτιανατολική Τουρκία και οδηγήθηκε να εκτίσει την ποινή του. Αποφυλακίστηκε το 1993 και οδηγήθηκε σε στρατιωτική μονάδα στη δυτική επαρχία Tekirdağ όπου καμιά μονάδα δεν τον δέχθηκε επειδή δεν υπήρχε φάκελός του. Αφέθηκε ελεύθερος και του είπαν να παρουσιαστεί σε μια στρατιωτική μονάδα στο Kırklareli, κάτι το οποίο δεν έκανε. Κηρύττοντας την αντίρρηση συνείδησής του, ο Ali Fikri Işık δήλωσε «δεν υπάρχει αρμονία ανάμεσα σε μένα ως ανθρώπινο ον και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον των πολιτών».
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης και καμία πολιτική εναλλακτική στη στρατιωτική θητεία δεν είναι διαθέσιμη. Οι αντιρρησίες συνείδησης που δημόσια δηλώνουν την άρνησή τους να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία υφίστανται ποινική δίωξη και φυλάκιση έως και τριών ετών. Κατά την αποφυλάκιση, συχνά λαμβάνουν νέες κλήσεις κατάταξης και η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Η Τουρκία έχει αποτύχει να εφαρμόσει την απόφαση του 2006 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαίτησε από την Τουρκία να τροποποιήσει την νομοθεσία της για να αποτραπεί ο «πολιτικός θάνατος» των αντιρρησιών συνείδησης που διώκονται και καταδικάζονται επανειλημμένα εξαιτίας της άρνησής τους να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία, που κρίθηκε από το Δικαστήριο ότι αποτελεί παραβίαση του Άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απαγόρευση εξευτελιστικής μεταχείρισης).
Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι αντιρρησίας συνείδησης είναι οποιοδήποτε άτομο το οποίο, για λόγους συνείδησης ή βαθιάς πεποίθησης, αρνείται να υπηρετήσει θητεία στις ένοπλες δυνάμεις, ή οποιαδήποτε άλλη άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε πολέμους ή ένοπλες συγκρούσεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άρνηση συμμετοχής σε έναν πόλεμο επειδή κάποιος μπορεί να διαφωνεί με τους σκοπούς ή τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται, ακόμα και όταν κάποιος δεν αντιτίθεται στο να λάβει μέρος σε όλους τους πολέμους. Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι ένα άτομο είναι κρατούμενος συνείδησης όταν κρατείται ή φυλακίζεται μόνο επειδή του αρνούνται το δικαίωμα να καταγράψει μια αντίρρηση ή να υπηρετήσει μια γνήσια εναλλακτική υπηρεσία. Θα είναι επίσης κρατούμενοι συνείδησης εάν φυλακιστούν επειδή έφυγαν από τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς άδεια για λόγους συνείδησης, εφόσον έχουν λάβει εύλογα μέτρα για να διασφαλίσουν την απαλλαγή τους από στρατιωτικές υποχρεώσεις. Το δικαίωμα στην άρνηση της στρατιωτικής θητείας για λόγους συνείδησης ενυπάρχει στην ιδέα της ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και θρησκείας όπως ορίζεται σε μια σειρά διεθνών οργάνων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR) στο οποίο η Τουρκία είναι μέλος.
Το 1998 (Απόφαση 1998/77) η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ δήλωσε ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία προστατεύεται από το Άρθρο 18 τους Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR). «Το δικαίωμα του οποιουδήποτε να έχει αντιρρήσεις συνείδησης στη στρατιωτική θητεία [συνιστά] μια νόμιμη άσκηση του δικαιώματος στην ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, όπως ορίζεται στο Άρθρο 18 της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο Άρθρο 18 του ICCPR». Στην απόφαση, η Επιτροπή επανέλαβε επίσης την έκκλησή της προς τα κράτη «να παράσχουν στους αντιρρησίες συνείδησης διάφορες μορφές εναλλακτικής υπηρεσίας που να είναι συμβατές με τους λόγους της αντίρρησης συνείδησης, μη μάχιμου ή πολιτικού χαρακτήρα, για το δημόσιο συμφέρον και όχι τιμωρητικής φύσης» και τόνισε ότι τα κράτη «θα πρέπει να απέχουν από το να υποβάλλουν τους αντιρρησίες συνείδησης σε φυλάκιση και σε επανειλημμένες τιμωρίες επειδή αποτυγχάνουν να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία», θυμίζοντας «ότι κανένας δεν θα πρέπει να υπόκειται ή να τιμωρείται ξανά για ένα αδίκημα για το οποίο έχει ήδη τελεσίδικα καταδικαστεί ή αθωωθεί σύμφωνα με το νόμο και την ποινική διαδικασία κάθε χώρας».
http://www.amnesty.org.gr/%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B7-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%81%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου