Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Τι συμβαίνει με τις καταλήψεις; Έστειλαν εγκύκλιο "σκιάχτρο" αντί να ακούσουν τους μαθητές

186 σχολεία πανελλαδικώς σταμάτησαν τις καταλήψεις, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις που ξαφνιάζουν. Αντί να ακουστούν τα αιτήματα των μαθητών μέσα από αυτή την πρωτόγνωρα συντονισμένη κινητοποίηση, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων. Έτσι, αυτή τη στιγμή τελούν υπό κατάληψη τα 364 από τα 500 σχολεία που αρχικά είχαν λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις.

Η εισαγγελέας ζητεί από τους συναδέλφους της να εφαρμόσουν πιστά τις οδηγίες που περιέχονται στην εγκύκλιο του 2009 του κ. Τέντε, έτσι ώστε να αποτραπεί η απώλεια ωρών για τους μαθητές αλλά και να συνεχίσουν κανονικά τα μαθήματα.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Τέντες στην εγκύκλιό του ανέφερε ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές κ.λπ. στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες, ενώ σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.
Παράλληλα, αρωγοί στην "τρομοκράτηση" των μαθητών, και όχι στην κατανόηση των αιτημάτων τους, είναι ο υπουργός και ο υφυπουργός Παιδείας. Σε δηλώσεις του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπενθύμισε εκ νέου ότι υπάρχει σχετική ρύθμιση που προβλέπει την αναπλήρωση των χαμένων ωρών διδασκαλίας με την παράδοση μαθημάτων στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, εφόσον η κατάληψη ξεπερνά σε διάρκεια τις τρεις ημέρες.
Εξάλλου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν αυτές οι ημέρες».
Στο ίδιο κλίμα, ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, προειδοποίησε, ότι «εάν ενταθεί το φαινόμενο θα τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα με την ένταξη στο πρόγραμμα αναπλήρωσης αργιών, σχολικών εκδρομών ή και Σαββάτων».
Ανένδοτοι οι μαθητές - διοργανώνουν συλλαλητήριο
Την ίδια ώρα που το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει την παύση των καταλήψεων με απειλές, το μαθητικό σχήμα"Ανυπόταχτος μαθητής" σε ανακοίνωσή του καλεί τους μαθητές σε μαχητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο «νέο Λύκειο», την Τράπεζα θεµάτων. Καλούν τις καταλήψεις και τους μαθητές στο Συλλαλητήριο την Πέμπτη 6 Νοέμβρη στις 2.00 μ.μ. στα Προπύλαια μαζί με τους φοιτητές και όλη την εκπαίδευση.
http://www.koutipandoras.gr/article/126435/ti-symvainei-me-tis-katalipseis-esteilan-egkyklio-skiahtro-anti-na-akoysoyn-toys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου