Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

CX-1: Η Κίνα παρουσίασε το "πυρηνικό όπλο" για τις μικρές χώρες

Κατά την διάρκεια της Διεθνής Αεροδιαστημικής Έκθεση στο Πεκίνο (Air Show China 2014), την παγκόσμια προσοχή προσέλκυσε το νέο κινεζικό υπερηχητικό βλήμα κρουζ CX-1, το οποίο θυμίζει έντονα το ρωσο-ινδικό BrahMos.

Ο πύραυλος CX-1 εναντίον πλοίων (κατηγορία ASCM) που παρουσιάστηκε στο Ζουχάι είναι το μεγάλο αστέρι στην κινεζική στρατιωτική μπλογκόσφαιρα, και αναπτύχθηκε από την China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC). Ήδη, δεκάδες εικόνες της μακέτας πλήρους μεγέθους δείχνουν μια παράξενη ομοιότητα με ένα άλλο διάσημο υπερηχητικό ASCM, το ρωσο-ινδικό BrahMos με μια ταχύτητα 2,8-3,0Μ. Και οι δύο μοιράζονται το διακριτικό στόμιο-κώνου εισαγωγής αέρα, μια δομή δύο σταδίων και παρόμοιες διαστάσεις.

Με το ρωσο-ινδικό BrahMos οι ομοιότητες του CX-1 δεν σταματούν στην εμφάνιση, αλλά συνεχίζονται στην έννοια της εφαρμογής, σύμφωνα με την οποία επί τη βάσει αυτού του πυραυλικού συστήματος θα δημιουργηθεί μια οικογένεια για διαφορετικές εφαρμογές.

Μια αφίσα στην Διεθνή Αεροδιαστημική Έκθεση στο Πεκίνο αναφέρει ότι το CX-1 έχει μια ταχύτητα 2Μ έως 3M, ενώ σύμφωνα με τους Κινέζους προγραμματιστές ο πύραυλος είναι ικανός να αναπτύσσει ταχύτητα 2,4Μ σε χαμηλά υψόμετρα και 2,8-3M σε μεγάλα υψόμετρα. Έχει έναν ερευνητή ραντάρ και χρησιμοποιεί ένα προφίλ πτήσης Lo-High-Lo.
Στην κωδική ονομασία CX-1, το C συμβολίζει το μεγάλης εμβέλειας, ενώ το Χ σημαίνει ότι είναι κατηγορίας κρουζ. Η είσοδος του άερα που βρίσκεται στην κεφαλή του διευκολύνει την κατακόρυφη εκτόξευση και τη μείωση της διαμέτρου και του όγκου του. Ωστόσο, τέτοιες τοποθεσίες της εισόδου αέρα μειώνουν την ευελιξία του και τον χώρο στην κεφαλή. Ως αποτέλεσμα, το τερματικό ραντάρ καθοδήγησης της θα είναι μικρότερο και λιγότερο ισχυρό και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ψευδή εικόνα του στόχου.

Το κινεζικό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Beidou θα παρέχει πρόσθετες πληροφορίες ώστε να μπορεί να εκτοξευτεί τόσο από ένα όχημα ή ένα πολεμικό πλοίο. Μπορεί επίσης να πλήττει στόχους εδάφους. Άλλα κινεζικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το εύρος του είναι μεταξύ 40 χιλιομέτρων και 280 χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρχει ένα μοντέλο εξαγωγών το οποίο συμμορφώνεται με το Καθεστώς Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας (MTCR).

Σύμφωνα με τους Κινέζους σχολιαστές ως βασική έκδοση αναφέρεται η χερσαία εκτόξευση κατά πλοίων, σε συνδυασμό με μικρής εμβέλειας βαλλιστικά βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες, σε χρήση από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Οι νεότερες εκδόσεις αναμένεται εκτοξεύονται κάθετα από πλοία και ίσως και από τα υποβρύχια.

Η χερσαία έκδοση του πυραύλου θα πρέπει να είναι μέρος ενός"καθολικού τακτικού συστήματος κρούσης". Αυτό το σύστημα συγκροτείται επί μιας σπονδυλωτής αρχής, περιλαμβάνει τρεις τύπους οχημάτων μάχης (αυτοκινούμενοι εκτοξευτές, οχήματα μεταφοράς και φόρτωσης, διοίκηση και έλεγχος) και θα είναι σε θέση να εξοπλιστούν, εκτός από τον CX-1, με τον μικρής εμβέλειας βαλλιστικό πύραυλο M20, καθώς και με μη κατευθυνόμενες ρουκέτες αλλά και να ανταποκρίνεται στα πυροχαμικά των MRL-100, Α-200, Α-300.

Ενώ δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ότι η ρωσική NPO Mashinostroyenia προμήθευσε την CASC με την τεχνολογία του υπερηχητικού βλήματος Yakhont, όπως έπραξε με την Ινδία για να παράσχει τη βάση για τον BrahMos, αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Η Ινδία και η Ρωσία έχουν το ρωσικής κατασκευής υπερηχητικό τερματικού σταδίου Novator 3M-54 Club και τον υπερηχητικό αντι-ραντάρ/κατά-πλοίων Zvezda Kh-31.

Αλλά και η Κίνα έχει επίσης αγοράσει ή αποκτήσει με κάποιο τρόπο την τεχνολογία για να παράγει τις δικές της εκδόσεις, το μεγαλύτερο και μεγάλου βεληνεκούς YJ-12, σήμερα σε κινεζική υπηρεσία, που βασίζεται στην τεχνολογία Zvezda, ενώ για το YJ-18 πιστεύεται ότι είναι μια μικρότερη έκδοση της σειράς 3Μ-54. Έτσι το CX-1 CASC είναι το τρίτο "ρωσικό" υπερηχητικό βλήμα κατηγορίας ASCM στο δυναμικό της Κίνας.

Στις 8 Νοεμβρίου ένα φιέρωμα στην κινεζική κρατική τηλεόραση για τα ναυτικά όπλα περιείχε ένα πολύ σύντομο πλάνο ενός νέου πυραύλου που εκτοξεύτηκε κάθετα από ένα από τα δύο πλοία δοκιμών του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA). Ενώ το βλήμα μοιάζει με το CX-1, λίγο μετά την διάτρηση του καπακιού πάνω από τον σωλήνα εκτόξευσης, μεταξύ των Κινέζων σχολιαστών δεν υπάρχει ομοφωνία ότι αυτό είναι το CX-1.

Αλλά αν είναι έτσι, τότε θα ακολουθήσει μια έκδοση με μεγαλύτερο εύρος για να ενταχθεί σε είσοδο υπηρεσία με το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, με την έκδοση CX-1 να μπορεί σύντομα να είναι έτοιμη για εξαγωγή. Με δεδομένο το γεγονός ότι το CX-1 είναι ήδη στο στάδιο των πτητικών δοκιμών, μπορεί να θεωρηθεί ότι στο σχέδιο έχουν επενδυθεί σημαντικοί οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι.

Το Defencenews σημειώνει ότι ένα τέτοιο πυραυλικό σύστημα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των μικρών χωρών στην οικοδόμηση μια ολοκληρωμένης τρισδιάστατης δύναμης πυρός "στρατηγικής αντεπίθεσης". Ως εκ τούτου, ο πύραυλος μπορεί να θεωρηθεί ως ένα "πυρηνικό όπλο" για τις μικρές χώρες. http://www.defencenews.gr/index.php/diafora/138-2014-09-29-18-33-46/860-cx-1-i-kina-parousiase-to-pyriniko-oplo-gia-tis-mikres-xores

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου