Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Γαλλία: Μητέρα 16χρονου τζιχαντιστή μηνύει τη χώρα της!

Επιμέλεια-Μετάφραση: OnAlert Πηγή: Liveleak
Image
Μια Γαλλίδα, μητέρα ενός 16χρονου αγοριού, μήνυσε την Γαλλική Κυβέρνηση επειδή επέτρεψε στον ανήλικο γιο της να μεταβεί στην Συρία για να γίνει μαχητής.
Η μητέρα ισχυρίζεται ότι οι γαλλικές αρχές δεν προχώρησαν στα απαιτούμενα μέτρα ώστε να αποτρέψουν τον ανήλικο έφηβο να ταξιδέψει δίχως την έγκρισή της από την χώρα. 
Σύμφωνα με την ίδια, “μου είπε πως επρόκειτο να κοιμηθεί στο σπίτι ενός φίλου. Την επόμενη μέρα, δεν επέστρεψε και δεν απαντούσε στο κινητό του και αυτό ήταν κάτι που δεν συνήθιζε. Άλλες μητέρες από τη γειτονιά μου μου είπαν πως είχε αναχωρήσει με φίλους για την Τουρκία, με σκοπό να περάσουν στη Συρία”, δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien.
Πράγματι οι αρχές εκτιμούν ότι ο ανήλικος μετέβη στη Συρία μέσω Τουρκίας, πριν από έναν χρόνο. Η μητέρα ισχυρίζεται πως οι αρχές δεν τον σταμάτησαν στα σύνορα ως όφειλαν, δεν τον ρώτησαν γιατί ταξίδευε ασυνόδευτος και χωρίς διαβατήριο.

Σύμφωνα με αναφορές, ο 16χρονος Γάλλος προσχώρησε στον βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία, στο Μέτωπο ΑΛ ΝΟΥΣΡΑ.

Σύμφωνα με την μητέρα, "λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα γεγονότα, η συνοριακή αστυνομία έπρεπε τουλάχιστον να ανακρίνει έναν ανήλικο που ταξίδευει μόνος του προς έναν τέτοιο προορισμό. Η κοινή λογική θα έπρεπε να τους οδηγήσει να ρωτήσουν γιατί πήγαινε εκεί, αν είχε οικογενειακούς δεσμούς με την περιοχή και γιατί δεν συνοδευόταν".

Μετά την μηνυτήρια αναφορά της μητέρας, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε: “Ο νεαρός άντρας είχε το δικαίωμα να μεταβεί στην Τουρκία με το δελτίο αστυνομικής ταυτότητάς του. Τί μπορούσε να κάνει η αστυνομία; Να του στερήσει το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης δίχως καμία νομική βάση;”

Πράγματι, η γαλλική νομοθεσία επιτρέπει στους ανηλίκους που φέρουν δελτίο ταυτότητας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό δίχως συνοδεία ενηλίκου. 

Βεβαίως ο γάλλος νομοθέτης θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να αναθεωρήσει την υπάρχουσα νομοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης εφήβων στο Ισλάμ σε μια περίοδο σαν αυτή, είναι κατά πολύ αυξημένος σε σχέση με τον ενήλικο πληθυσμό. 

Επιμέλεια-Μετάφραση: OnAlert
Πηγή: Liveleak

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου