Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ως μέθοδος ανάκρισης... δεν αναφερόμαστε στο Μεσαίωνα... μιλάμε για μετά το 2001...

Με την άδεια του Ομπάμα, δόθηκε στην δημοσιότητα η έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, 525 σελίδων, σύμφωνα με την οποία η CIA έκανε ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ σε ανθρώπους που κρατούσε σε μυστικές φυλακές με σκοπό την απόσπαση πληροφοριών για την δήθεν αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών... το 80% του ανακριτικού προγράμματος της CIA είχε ανατεθεί σε ψυχολόγους και οι μέθοδοι περιελάμβαναν χρήση ηλεκτρικού τρυπανιού, απειλή βιασμού με σκουπόξυλο, εικονικός πνιγμός, στέρηση ύπνου (έως και 180 ώρες), ξυλοδαρμό, γυμνοί δεμένοι σε ψυχρά δωμάτια (κατέληξε κρατούμενος από υποθερμία), παροχή τροφής και νερού μέσω κλυσμάτων χωρίς ιατρική ανάγκη, απόλυτο σκοτάδι, διαρκής κράτηση σε απομόνωση, εκκωφαντικοί ήχοι ή μουσική, ένας κουβάς για τις σωματικές ανάγκες.
Από τη λεπτομερή έκθεση 6.000 σελίδων, οι πιο ευαίσθητες πληροφορίες λογοκρίθηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα μόνο 525 σελίδες που αφορούσαν 20 κρατούμενους. Ταυτόχρονα ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, προς αποφυγή αντιδράσεων έξω από τις Αμερικανικές Πρεσβείες.

Η Νταϊάν Φάινστάιν, η ισχυρή πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, δήλωσε ότι είναι ευεργετικό για μια "δίκαιη κοινωνία να βασίζεται στο νόμο... Όταν κάνουμε σφάλματα, τα παραδεχόμαστε και προχωράμε μπροστά".

Ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι (επί προεδρίας Τζορτζ Μπους) υπεραμύνθηκε με σθένος αυτών των μεθόδων ανάκρισης, λέγοντας ότι ήταν "απολύτως δικαιολογημένες... το πρόγραμμα εγκρίθηκε και εξετάστηκε από νομικής άποψης από το υπουργείο Δικαιοσύνης... οι πράκτορες θα έπρεπε να παρασημοφορηθούν αντί να επικρίνονται"!!!

Ο Χοσέ Ροντρίγκεζ, πρώην επικεφαλής του προγράμματος της CIA, κατήγγειλε την "μεγάλη υποκρισία των πολιτικών στο θέμα αυτό... Κάναμε αυτό που μας ζητήθηκε (…) και γνωρίζουμε ότι ήταν αποτελεσματικό... Μια δεκαετία αργότερα, ακούμε κάποιους από αυτούς τους ίδιους πολιτικούς να εκφράζουν την αγανάκτησή τους και — ακόμη χειρότερα — να παραποιούν τα γεγονότα και να ελαχιστοποιούν τις επιτυχίες που υπήρξαν από το πρόγραμμα"!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου