Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Η Δανία θέλει να αυξήσει την έκτασή της κατά 21 φορές

Η Δανία θέλει να αυξήσει την έκτασή της κατά 21 φορέςΠρόκειται για σχεδόν 900.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Δανία θέλει να εξασφαλίσει τα δικαιώματα για μια τεράστια περιοχή στον Αρκτικό Ωκεανό. Οι διαφορές με τους γείτονές της είναι προγραμματισμένες, κυρίως με τη Ρωσία. Με την πρώτη ματιά πρόκειται για μια διαμάχη πάνω από τους φυσικούς πόρους.
Εάν δεν υπολογίσουμε τη Γροιλανδία και τις Νήσους Φερόες, το Βασίλειο της Δανίας είναι ακριβώς 42.916 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε έκταση. Έτσι λένε, σε κάθε περίπτωση, τα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης. Με αυτόν τον αριθμό στο μυαλό σας, σκεφτείτε την αίτηση που υπέβαλε η κυβέρνηση της Δανίσας σήμερα στη Νέα Υόρκη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Με αυτή η Δανία εγείρει δικαιώματα σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή στον Αρκτικό Ωκεανό. Πρόκειται ακριβώς για 895.541 τετραγωνικά χιλιόμετρα - σχεδόν 21 φορές το μέγεθος της ίδιας της Δανίας.

Το αίτημα αυτό είναι ένα "ιστορικό και σημαντικό ορόσημο", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρτιν Λιντεγκάρτν. Ο γενικός στόχος είναι να καθοριστεί το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας - τα σύνορα του Βασιλείου της Δανίας. Για τον υπόλοιπο κόσμο, το ζήτημα αφορά να εξακριβωθεί ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του βυθού της θάλασσας στην Αρκτική. Μέχρι στιγμής καλείται ως κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Αλλά τα κράτη γύρω από τον Αρκτικό Ωκεανό - όπως και άλλα που βρέχονται από την θάλασσα - μπορούν να διατυπώσουν προτάσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη. Μόνο έτσι μπορούν να αναμένουν να λάβουν τα αποκλειστικά δικαιώματα στον βυθό και στους πόρους κάτω αό αυτόν. 
Ξηρά κάτω από το νερό

Αλλά για τους φυσικούς πόρους πρόκειται μόνο με την πρώτη ματιά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι στο κέντρο του Αρκτικού Ωκεανού, όπου το παγωμένο νερό είναι σε βάθος μέχρι τέσσερα χιλιόμετρα, δεν υπάρχει τίποτε που θα μπορούσε να αντληθεί. Το ενδιαφέρον για τους τομείς της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκεται σχετικά κοντά στις ακτές των κρατών της Αρκτικής - και εδώ και καιρό υπό τον έλεγχό τους. Η αλιεία επίσης δεν επηρεάζεται από την εφαρμογή σε αυτό το ζήτημα.

Η απαιτούμενη έκταση είναι πρωτίστως ένα πολιτικό μήνυμα ενός στοιχήματος για το μέλλον. Η ελπίδα ότι ίσως κάποια μέρα χρειαστεί, και τώρα δεν πρέπει να χαθεί.

Η βάση για την αίτηση, το Δίκαιο των Ηνωμένων Εθνών για την Θάλασσα. Αυτό λέει: Εάν ένα κράτος μπορεί να αποδείξει ότι η μάζα της ξηράς του συνεχίζεται κάτω από το νερό,για να το πούμε έτσι, τότε μπορεί να διεκδικήσει τα εδάφη αυτά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ακόμα και αν βρίσκονται πολύ πέρα από τα παράκτια ύδατα και την επακόλουθη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Οι ακριβείς κανόνες είναι περίπλοκοι, η επιτροπή του ΟΗΕ, η οποία λαμβάνει αυτές τις αιτήσεις, συνεδριάζει στα κρυφά. Επίσης, δεν ασχολείται μόνο με την Αρκτική, αλλά με όλους τους ωκεανούς του κόσμου.

Για χρόνια η Δανία προετοίμασε το αίτημά της. Η κυβέρνηση στην Κοπεγχάγη εκπροσωπεί στην εξωτερική πολιτική την αυτόνομη περιοχή της Γροιλανδίας. Και βόρεια αυτού του παγωμένου νησιού οι Δανοί κατ 'επανάληψη εξέτασαν την περιοχή με τα παγοθραυστικά τους, ειδικά τον πυθμένα του ωκεανού. Επειδή μόνο με ακριβείς επιστημονικές πληροφορίες έχουν αυτά τα αιτήματα νόημα.

Η επιτροπή δεν μπορεί να παρέμβει

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η λεγόμενη κορυφογραμμή Λομονόσοβ, μια 1.800 χιλιομέτρων υποθαλάσσια οροσειρά μεταξύ της Γροιλανδίας και τη Σιβηρίας. Είναι το κύριο επιχείρημα της Δανίας, το οποίο δεν περιλαμβάνει μόνο το Βόρειο Πόλο, αλλά και περιοχές πολύ πέρα από αυτόν. Μόνο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ρωσίας τελειώνει η αίτηση της Δανίας - δηλαδή 200 ναυτικά μίλια (370 χιλιόμετρα) από τις ακτές της Σιβηρίας.

Αυτό δεν θα πρέπει να αρέσει στη Μόσχα, όπως και η Ρωσία θέλει να έχει τεράστιες περιοχές στον πυθμένα του Αρκτικού Ωκεανού. Το 2001 η κυβέρνηση της Ρωσίας είχε αποτύχει με μια πρώτη αίτηση, διότι ο ΟΗΕ δεν ήταν ικανοποιημένος με τα δεδομένα. Από τότε στο Κρεμλίνο προετοιμάζουν μια νέα αίτηση, επίσης με βάση την κορυφογραμμή Λομονόσοβ.

Η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές τα τελευταία χρόνια ξανά και ξανά ότι βλέπει τον εαυτό της ως την ηγέτιδα δύναμη της Αρκτικής. Και αυτό ήταν πολύ πριν από την διπλωματική των παγετώνων λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Για τη ρωσική κυβέρνηση, η δανική αίτηση είναι τώρα μια προσβολή πρώτης κατηγορίας σε μια πολιτικά δύσκολη στιγμή. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με το ποιος παίρνει ποιο μέρος της επικράτειας. Η επιτροπή του ΟΗΕ δεν μπορεί να παρέμβει όσο υπάρχει διαμάχη. Και με τις κυβερνήσεις του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών, η Δανία θα πρέπει επίσης να μιλήσει, όπως και δω θα μπορούσαν τα ενδιαφέροντα να επικαλύπτονται.

Ο Καναδάς επίσης έχει προβεί σε αιτήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη ήδη: Τον Αύγουστο, η χώρα είχες στείλει δύο ερευνητικά παγοθραυστικά στην Αρκτική, για να συνεχιστεί η εδώ και έντεκα χρόνια χαρτογράφηση του βυθού της Αρκτικής. Η χαρτογράφηση χρησιμοποιήθηκε για την υποστήριξη των εκτεταμένων εδαφικών διεκδικήσεων. Ο Καναδάς αξιώνει στην επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών τα όρια της υφαλοκρηπίδας (CLCS) σε 1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πολικής περιοχής, ενώ στη συνέχεια οι απαιτήσεις επεκτάθηκαν στο Βόρειο Πόλο.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα ερωτήματα αυτά, με αξιώσεις στα εδάφη που δεν έχουν διευκρινιστεί. Ακριβώς όπως και στην περίπτωση της Αρκτικής, οι πάγοι εμπόδισε μέχρι τώρα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους στα θαλάσσια λόγους τους. Δεδομένου ότι η πολική σκεπή του Βορρά μειώνεται σημαντικά και εξελίσσεται η τεχνολογία για την προώθηση ακόμα και σε αρκτικές συνθήκες, οι επιθυμίες που καλλιεργούνται.

Το ότι αυτές οι συμφωνίες είναι κατ 'αρχήν δυνατόν να επιτευχθούν, το έχουν δείξει η Νορβηγία και η Ρωσία. Το 2010 λύθηκε μια διαφορά δεκαετιών σε μια τεράστια περιοχή στη Θάλασσα του Μπάρεντς. Και δω οι αλληλοεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις αφορούσαν μια περιοχή στο μέγεθος της Ελλάδας. Και σε αυτήν την περίπτωση ήταν όντως για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τώρα και οι δύο χώρες έχουν τη νομική βεβαιότητα και θα μπορούσαν να προωθήσουν την εκμετάλλευση αυτών των πόρων.

Στην αίτηση της Δανίας για τον Βόρειο Πόλο οι υδρογονάνθρακες είναι ήσσονος σημασίας. Πρόκειται για το γόητρο. Και αυτό δεν κάνει την επίλυση της διαφοράς, ιδίως με τη Ρωσία, απλούστερη. Μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται μόνο σε μερικές δεκαετίες.
http://www.defencenews.gr/index.php/diethneis-sxeseis/1082-i-dania-thelei-na-afksisei-tin-ektasi-tis-kata-21-fores

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου