Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Μόνο 3 Super Puma ήταν διαθέσιμα άμεσα για Έρευνα και Διάσωση


Η «κούρσα» με την Άγκυρα στο Αιγαίο σε συνδυασμό με τον κακό μας τον καιρό, την οικονομική δυσπραγία και την εορταστική περίοδο φαίνεται πως είχε επιπτώσεις στην διάθεση περισσότερων μέσων και με σχετική καθυστέρηση στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του Norman Atlantic.
Οι συνεχείς προσπάθειες της Τουρκίας να διεκδικήσει μέρος της Έρευνας και Διάσωσης (S.A.R.) είχαν ως αποτέλεσμα η Ελληνική πλευρά να έχει ρίξει όλο της το βάρος στο Αιγαίο. Η οικονομική δε συγκυρία έχει έως ένα σημαντικό βαθμό δυσκολέψει την συντήρηση των μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του koutipandoras.gr μόνο 3 hoist στα Super Puma είναι επιχειρησιακά. 
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, την στιγμή της γνωστοποίησης του συμβάντος στην Αδριατική, υπήρχαν 3 Super Puma σε ετοιμότητα στο Αιγαίο, 3 σε φάση συντήρησης στην Ελευσίνα και άλλα 6 ήταν διατεταγμένα σε άλλες αποστολές ή καθηλωμένα λόγο αδειών του προσωπικού για τις γιορτές. Σύμφωνα με τα όσα είπε στο koutipandoras.gr ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας Επισμηναγός Αντώνης Παναγόπουλος, όλα τα Super Puma διαθέτουν μόνιμα το σύστημα hoist εγκατεστημένο μιας και η κύρια αποστολή τους είναι η έρευνα και διάσωση. Από τα συνολικά 12, τα 4 είναι ιδιοκτησίας Λιμενικού Σώματος και πετούν με χειριστές της Π.Α. και διασώστες του Λιμενικού. Τα υπόλοιπα 8 ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία και πετούν με εξ ολοκλήρου δικά της πληρώματα και διασώστες.
Εκεί που τα συστήματα hoist είναι προσθαφαιρούμενα είναι στα ελικόπτερα S-70 Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού επειδή η κύρια αποστολή τους είναι ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος.
Το koutipandoras.gr έθεσε το ερώτημα προς το Γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, γιατί παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην άφιξη των ελληνικών μέσων και η απάντηση ήταν ότι τα μέσα διατέθηκαν από την πρώτη στιγμή, αλλά υπήρχε πολύ άσχημος καιρός, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των μέσων να μην μπορεί να προσεγγίσει, ενώ ένα ελικόπτερο που τελικά κατάφερε και πέταξε έως εκεί αναγκάστηκε να προσγειωθεί σε Ιταλικό έδαφος.  Δεν υπάρχει απάντηση, επίσημα προς το παρόν από πλευράς Λιμενικού, ως προς τo ερώτημα που έθεσε το koutipandoras.gr σχετικά με την διαθεσιμότητα του συστήματος hoist σε όλα τα Super Puma.
http://www.koutipandoras.gr/article/130152/mono-3-super-puma-itan-diathesima-amesa-gia-ereyna-kai-diasosi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου