Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Τουρκία ΗΠΑ και Ινσιρλίκ


Image
Η διάθεση της βάσης του Ινσιρλίκ στις δυνάμεις της συμμαχίας που πολεμούν κατά του ISIS, έχει αρχίσει να συζητάτε μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας ως μέροςμ, όμως, μιας λύσης πακέτο που θα αφορά όλες τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν κατά των τζιχαντιστών, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. “Έχουμε αρχίσει να συζητούμε το πλαίσιο συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών, έχουμε αρχίσει να συζητάμε αν στον σχεδιασμό των αεροπορικών επιχειρήσεων θα περιλαμβάνεται και η βάση του Ινσιρλίκ”, είπε ο Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες μόλις άρχισαν. 
“Όλα θα συζητηθούν σε ένα πακέτο. Κινούμαστε αργά προς αυτή την κατεύθυνση. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν αφού πρώτα τεθεί το πλαίσιο διαλόγου. Έχουμε αποφασίσει να επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ”, είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από την Ελλάδα. “Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε το πλαίσιο σχετικά με το σχέδιο εκπαίδευσης και εξοπλισμού των μαχητών της συριακής αντιπολίτευσης. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας ΗΠΑ και Τουρκίας, θα αρχίσουν τις σχετικές συνομιλίες”, κατέληξε. Μαχητές του “Ελεύθερου Συριακού Στρατού”, μαζί με Τουρκομάνους μαχητές, σχεδιάζεται να εκπαιδευτούν στο στρατόπεδο της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στο Χιρφανλί, στην κεντρική Ανατολία. 

Η Τουρκία πιέζει τις ΗΠΑ να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στα τουρκοσυριακά σύνορα, καθώς βασική επιθυμία της Άγκυρας είναι η ανατροπή του Σύριου προέδρου Άσαντ. Ωστόσο οι ΗΠΑ, για την ώρα, δεν συμμερίζονται τις τουρκικές απόψεις, θεωρώντας την ήττα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) ως πρωταρχικό τους μέλημα και όχι την ανατροπή Άσαντ, η οποία, κατά τους Αμερικανούς, απλώς θα διευρύνει το κενό εξουσίας στη Μέση Ανατολή. 

Ο Τούρκος υπουργός, σχολιάζοντας την στάση των Ευρωπαίων, είπε πωςη Βρετανία βρίσκεται “σε σύγχυση”, ενώ η Γαλλία είναι “θετική”. Για τις ΗΠΑ είπε πως “έχουν άλλες ιδέες”, προσπερνώντας, διπλωματικά, το χάσμα που χωρίζει τις ΗΠΑ, με την Τουρκία, επί του προκειμένου. 
Αναφερόμενος στο γεγονός πως το ISIS ελέγχει το 35% του ιρακινού και συριακού εδάφους, υπενθύμισε την πάγια θέση της Άγκυρας περί της αναγκαιότητας αποστολής χερσαίων δυνάμεων για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. 
Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε όμως και τους Κούρδους της Συρίας, λέγοντας πως δεν επιθυμούσαν την περιοχή”. 

Πηγή : hurriyetdalilynews.com
Μετάφραση-επιμέλεια : On Alert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου