Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ιράκ: Στρατιώτες "λαδώνουν" αξιωματικούς για να μην πολεμήσουν

Image
Ως στρατιώτης του στρατού του Ιράκ και μάλιστα αμειβόμενος, ο Μαζίν θα έπρεπε να βοηθά τη χώρα του να αμυνθεί έναντι των τζιχαντιστών. Αντί αυτού όμως ο Μαζίν “πολεμά” ως οδηγός ταξί στη Βαγδάτη! 













Ο Μαζίν είναι ένας από τους 50.000 Ιρακινούς “στρατιώτες φαντάσματα” που πληρώνονται, μεν, αλλά δεν πολεμούν δε. Για να τους αφήσουν μάλιστα ήσυχους, δίνουν ένα μέρος του μισθού τους σε “πρόθυμους” να τους καλύψουν αξιωματικούς! 

Ο νέος Ιρακινός πρωθυπουργός Χαιντάρ αλ Αμπαντί, ορκίστηκε να βάλει τέλος στην, τουλάχιστον, ντροπιαστική αυτή κατάσταση, η οποία όμως είναι ενδεικτική τη διαφθοράς και της σήψης της ιρακινής κοινωνίας. Ο Μαζίν, όπως και οι περισσότεροι από τους “στρατιώτες φαντάσματα” του Ιρακινού στρατού δικαιολογούνται λέγοντας πως ενεργούν, όπως ενεργούν, διότι ΄χουν οικογένειες που πρέπει να θρέψουν. 

Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση του Ιρακινού στρατού. Τώρα υποχρεώνονται να στείλουν και πάλι άνδρες και υλικό για να αναστήσουν έναν, φανταστικό, ουσιαστικά, στρατό, που υπάρχει μόνο στα χαρτιά! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές κατανίκησαν με τέτοια ευκολία, το περασμένο καλοκαίρι, τον Ιρακινό στρατό. 


Οι ιρακινές αρχές γνώριζαν και γνωρίζουν το γεγονός, αλλά μέχρι τώρα, δεν έχουν πράξει τίποτα το ουσιαστικό για να ανατρέψουν την κατάσταση, καθώς, θεωρούν, πως θα είναι πολύ δύσκολο να ανακαλύψουν όλους τους “στρατιώτες φαντάσματα”, λόγω των διασυνδέσεων που έχουν αποκτήσει, ακόμα και με υψηλόβαθμους αξιωματικούς, με το αζημίωτο, φυσικά. 

Πολλοί δε ακόμα από αυτούς είναι συγγενείς αξιωματικών ή αξιωματούχων του στρατού, της αστυνομίας και της κρατικής μηχανής, γενιοκότερα. 

Ο Μαζίν, ερωτώμενος από Αμερικανό δημοσιογράφο, αποκάλυψε πως δίνει το 50% του μισθού ως στρατιώτης, “δώρο”, σε ανώτερο αξιωματικό, ο οποίος τον καλύπτει. Ο δε μισθός του, ως στρατιώτης, αγγίζει τα 1.900 δολάρια. “Συναντιόμαστε κάθε μήνα και του δίνω τον μισό μου μισθό”. 

Σε αντάλλαγμα της κάλυψης, ο Μαζίν μπορεί να εργάζεται ως οδηγός ταξί κερδίζοντας, κατά μέσο όρο, 33 δολάρια, ημερησίως. “Με τον τρόπο αυτό δεν χρειάζεται να ξυπνάω πρωί και σε 10 χρόνια θα μπορέσω να συνταξιοδοτηθώ”, είπε ο Μαζίν, σε μια σπάνια έκφραση "πατριωτισμού". 


Ιρακινός αξιωματικός, που ρωτήθηκε σχετικά, είπε πως όλοι, αξιωματικοί και στρατιώτες, γνωρίζουν τι συμβαίνει, αλλά κανείς δεν τολμά να μιλήσει. Ανέφερε επίσης ότι η συγκεκριμένη πρακτική έχει ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση στο ηθικό των μαχόμενων ανδρών. 

Πηγή: NBC News
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου