Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

"ΙΕΚ"...κατά της διαφθοράς! Ποιοι προτείνονται για καθηγητές - Άρθρο του Κώστα Φράγκου


ImageΤου Κων. Φράγκου
Lupum auribus tenere.
(Κρατάμε τον λύκο από τα αφτιά;)
Ο τίτλος, γνωστός στους κινηματογραφόφιλους και θεατρόφιλους, ανήκει σε μία ρομαντική κομεντί του Γουίλ Ράσελ, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με επιτυχία (πρωταγωνιστές Μάικλ Κέιν και Τζούλι Γουώτερς) και στα καθ’ ημάς, στο θέατρο, από το αξέχαστο ζευγάρι Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ. Ένας κουλτουριάρης προσπαθεί να εισαγάγει στον κόσμο του πνεύματος μια κομμώτρια…
Η νωχελική και αδύναμη μνήμη μου ανακάλεσε, ωστόσο, την παραπάνω ιστοριούλα, όταν ένας φίλος, Ναύαρχος ε.α., ειδικός στους εξοπλισμούς και πλήρως ενημερωμένος στα περί λεηλασίας τους, με απορία και ένα, αδιόρατο, ειρωνικό χαμόγελο, μου έδειξε ένα κείμενο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (15 Νοε.) με τίτλο ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ, ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ κ.λπ. (Ο υπότιτλος: Το 18μηνο πρόγραμμα εκπαίδευσης που χρηματοδοτείται από Ε.Ε.)
Κοντολογίς, κάποιος «αρμόδιος» θα κάνει μαθήματα επί 18 μήνες σε έμπειρους Αρχιμαγείρους το πώς θα διακρίνουν τον μαϊντανό από την τσουκνίδα και το πώς θα πρέπει να απομακρύνουν τις σάπιες ντομάτες από το τελάρο. Τόσο απλό… Να, λοιπόν, που μαθαίνουμε ότι κοτζάμ εισαγγελείς, ειδικοί ανακριτές κ.λπ., θέλουν μαθήματα και σεμινάρια για να μάθουν τι εστί διαφθορά και πώς να την καταπολεμήσουν. Ας δούμε, όμως, ατόφιο το κείμενο, για να ενημερωθούμε καλύτερα:

Εισαγγελείς, ειδικοί ανακριτές και υπάλληλοι που προσφέρουν υπηρεσίες σε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην πάταξη της διαφθοράς θα αποτελέσουν τους μαθητές σε πολύμηνη εκπαίδευση, που θα διαρκέσει 18 μήνες, στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς, επίτιμος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, ο οποίος έχει ταχθεί επικεφαλής της προσπάθειας που καταβάλλεται για τον περιορισμό φαινομένων διαφθοράς, συντονίζει, κατά πληροφορίες, το όλο εγχείρημα, που στοχεύει στην εκπαίδευση όλων των κρατικών λειτουργών προκειμένου οι προσπάθειες κατά της διαφθοράς να είναι επιτυχημένες.

Το σχετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον κ. Τέντε στους εκπροσώπους του ΟΑΣΑ και του ΟΗΕ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη χώρα μας, όπου και αξιολόγησαν τις ενέργειες της ελληνικής πολιτείας προκειμένου να συντάξουν την έκθεσή τους.

Παράλληλα συγκροτείται εθνικό σχέδιο με επιτελικό μηχανισμό προκειμένου να αποφεύγονται άσκοπες και διπλές έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς από διαφόρους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, που έχει ήδη εκπονηθεί, συγκροτείται Μηχανισμός κατά της Διαφθοράς, που υπάγεται στον αρμόδιο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον οποίο μετέχουν: εισαγγελείς Διαφοράς, οικονομικοί εισαγγελείς, Οικονομική Αστυνομία, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ και άλλες αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Στόχος του Εθνικού Συντονιστή Διαφθοράς, η θεσμοθέτηση του οποίου ανέβασε ήδη τη χώρα μας 14 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη για τη διαφθορά, βελτιώνοντας κατά πολύ την εικόνα της, είναι οι σχετικές έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς να γίνονται συντονισμένα, αποτελεσματικά και χωρίς αλληλοκαλύψεις από διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες και πρωτίστως να εφαρμόζεται – σε κάθε περίπτωση – η ειδική νομοθεσία.

Η πρώτη έκπληξη – κεραυνός είναι αυτή που μας λέει ότι, όταν το τέρας της διαφθοράς έμαθε ότι θεσμοθετήθηκε η θέση, τρομοκρατήθηκε και… συρρικνώθηκε. Έτσι η Χώρα μας ανέβηκε 14 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται στον πάτο! Δίπλα στην Κολομβία και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Η Σχολή αυτή, όμως, χρειάζεται χώρο. Βρέθηκε αμέσως, σε κτίριο ΥΠΕΞ της οδού Ζαλοκώστα. Τον παραχώρησε με ενθουσιασμό ο γνωστός απηνής διώκτης της διαφθοράς και αναξιοκρατίας, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ΥΠΕΞ, κ. Ε. Βενιζέλος. Σύντομα θα χρειαστεί προσωπικό, μέσα, υλικά κ.λπ. Οίκοθεν νοείται ότι απαιτούνται και διδάσκαλοι. Να ένας τρόπος να βολέψουμε ακόμη μερικούς δικούς μας! Τολμάω να προτείνω τους κ.κ. Σημίτη, Κ.Καραμανλή ως Κοσμήτορες, και ως διδάσκοντες τους κ.κ. Τσουκάτο, Σμπώκο, Τσοχατζόπουλο, Κάντα, Παπαντωνίου, αλλά και όλους τους διατελέσαντες Πρόεδροι της ΓΔΑΕΕ. Ας δοθούν και μερικές ωρίτσες σε επιφανείς εκ των 60 που παραπέμπονται για τη SIEMENS. Θα πρέπει, οπωσδήποτε, να κληθούν και μερικοί Εθνικοί Προμηθευτές.

Προσωπικά, έχω τεράστια εκτίμηση στο πρόσωπο του τ. Εισαγγελέα του Α.Π. και Εθνικού Εκτελεστή κατά της Διαφθοράς, κ. Ιω. Τέντε (που τώρα ενεργεί ως Κρατικός Υπάλληλος), αλλά διαφωνώ κάθετα μαζί του. Η όλη διαδικασία μου θυμίζει κωμωδία, ή μάλλον κωμειδύλλιον! Και θα γίνω σαφής, χωρίς να επιχειρεί η ταπεινότητά μου να αμφισβητήσει την καλή του πρόθεση. Επίσης εκτιμώ και την προσπάθεια της Εξουσία να ρίξει τους προβολείς σε τριτεύοντα πράγματα, ώστε να αφήσει απέξω τα ζέοντα σημεία που μόνο δι’ αυτών θα έχουμε μείωση της διαφθοράς. Για να μη γενικεύω, θα εστιάσω τα σχόλιά μου στον χώρο της Άμυνας, των Εξοπλισμών.

Οι θεσμοί

Τρία πράγματα στον πλανήτη δεν αφήνουν ίχνη στο πέρασμά τους: Το πουλί που σχίζει τον αέρα, το ψάρι που διαπλέει το νερό και το οικονομικό έγκλημα του Μανδαρίνου.
Κινέζικη παροιμία

Πώς θα αρχίσει η Εκπαίδευση με διδασκαλία μεθόδων κατά της διαφθοράς, όταν: 1ον Σήμερα υπάρχει προκλητική ατιμωρησία και τα λαμόγια κυκλοφορούν ελεύθερα, ζουν πολυτελώς και κάνουν δηλώσεις ή εκδίδουν βιβλία. 2ον Δεν υπάρχουν θεσμοί ή οι υπάρχοντες είναι εντελώς διάτρητοι και ευνοούν τη ληστεία του Δημοσίου. Από αυτούς δεν έπρεπε να αρχίσουμε; Ας απαριθμήσω τους σπουδαιότερους:

• Άρθρο 86 Συντάγματος 
Κατάπτυστο το έχει χαρακτηρίσει ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κ.Μητσοτάκης. Και είναι. Εφεύρημα δύο επιφανών συνταγματολόγων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Πρ. Παυλόπουλου και Ε. Βενιζέλου. Με αυτό, δια της παραγραφής, καλύπτονται οι ληστείες των «συναδέλφων» Υπουργών. Δεν υπάρχει σε κανένα Σύνταγμα του κόσμου, ούτε αυτού της Ζουαζιλάνδης! Έπρεπε να έχει καταργηθεί προ πολλού. Καθυστερούν γιατί δε συμφέρει την, κατά Γ. Βίτση, κλεπτομανή συντεχνία των πολιτικών.

• Απαγορεύσεις διώξεων από τη Βουλή «συναδέλφων» βουλευτών για θέματα διαπλοκής και διαφθοράς. Μόλις προ ημερών η Βουλή δεν επέτρεψε δίωξη κατά βουλευτή για θέμα διαφθοράς! Πρωτοφανές παγκοσμίως.

• ΚΥΣΕΑ 
Ένα Συμβούλιο – Πλυντήριο λωποδυσιών, συγκροτημένο από πολλούς ανευθυνοϋπεύθυνους. Μέθοδος αυτοπροστασίας δια της διάχυσης ευθυνών. Απαιτείται η μείωση των μελών του. Στην Τουρκία συντίθεται από τέσσερις: Πρωθυπουργός, Α/ΓΕΕΘΑ, Υπουργός Άμυνας, Υφυπουργός Εξοπλισμών. Διακριτοί και υπεύθυνοι.

• Επιτροπή Εξοπλισμών Βουλής
Έτερον πλυντήριο. Πάλι ευρεία διάχυση. Να ενημερώνεται ΝΑΙ, να αποφασίζει ΟΧΙ. Η απόφαση είναι ευθύνη του Υπουργού, για να εντοπίζεται.

• Διορισμοί κομματικών κοθόρνων, ενίοτε εντελώς διεφθαρμένων, στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, Αμυντικές Βιομηχανίες κ.ά. Παντελής αναξιοκρατία, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Μέχρι και οδοντίατρο διόρισαν ως Πρόεδρο στα ΕΑΣ! Οι θέσεις αυτές πρέπει να καταλαμβάνονται από τεχνοκράτες, κατόπιν αυστηρής επιλογής. Δεν μπορεί να είναι κομματικά ενεργούμενα και άσχετοι. Πώς μπορεί κανείς να σχολιάσει το γεγονός ότι εντός 15 ετών ένας Γεν. Δντής της ΓΔΑΕΕ είναι κατάδικος, έτερος προφυλακισμένος, τρεις υπόδικοι και δεκάδες υπάλληλοί της υπόδικοι; Κι αυτή τη στιγμή ο Γεν. Δντής είναι κομματικό όργανο του διαφθοροφάγου κ. Ε. Βενιζέλου, διορισμένος από το 2010!

• Ύπαρξη ταμπού 
Πώς μπορεί να μιλάμε για πάταξη της διαφθοράς, όταν η λίστα Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου κ.λπ. παραμένουν άβατες. Γνωρίζει ο κ. Συντονιστής τι έγινε τα τελευταία χρόνια στα ΑΩ. Έχει ακούσει για μια επισκευή Ε/Π PUMA στην Ισπανία;

• Το Υπουργείο Αλαλούμ 
Εννοώ το ΥΕΘΑ. Η σύνθεσή του ποικίλει ανάλογα των αναγκών ικανοποίησης αρχομανών στελεχών. Υπήρξε εποχή, επί άθλιας κυβέρνησης Παπαδήμα, να έχει έναν Υπουργό, τρεις Αναπληρωτές και έναν Υφυπουργό! Η καλύτερη διοίκησή του υπήρξε την εποχή που ήταν ένας μόνο Υπουργός. Ο Στρατηγός Φράγκος. Πρέπει δια νόμου να ορισθούν ως Πολιτική Εξουσία ένας Υπουργός και ένας Υφυπουργός μόνο. Οι πολλοί ευνοούν τη διάχυση ευθυνών. Επομένως της διαφθορά.

• Οι προμήθειες κυρίως υλικού να γίνονται με διακρατικές ΜΟΝΟ συμφωνίες.

• Αντιπρόσωποι
Πρέπει να επανέλθει ο θεσμός, γιατί εξυπηρετεί καλύτερα τις διαδικασίες και εξασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές. Καταργήθηκε το 1982 και αντί των νομίμων αντιπροσώπων καθιερώθηκαν οι μεσάζοντες και οι μεσανατολίτες κελεμπιοφόροι, τα επιλεγόμενα λαμόγια. Σταματώ εδώ γιατί σας κούρασα.

Αφήνω το σπουδαιότερο τελευταίο: Πού θα βρεθούν, πιθανώς, οι μαθητές ΑΥΡΙΟ, που μια νέα κυβέρνηση, η οποία οπωσδήποτε θα έρθει; Θα μείνουν στις θέσεις, στα πόστα τους;

Πριν κλείσω, όμως, θα θίξω και ένα άλλο οξύ θέμα, που είναι, υποθέτω, εκτός «διδακτέας ύλης»: Ποια είναι η βοήθεια που προσφέρει το Κράτος στους ηρωικούς δικαστικούς που προσπαθούν να αποκαλύψουν στοιχεία των οργίων της παρελθούσας 20ετίας; Τους έχει ορίσει πραγματογνώμονες, τους διευκολύνει, πρόθυμα, στις έρευνές τους, τους εξασφαλίζει τη στοιχειώδη φρούρηση; Χωρίς να ισχυρισθώ ότι είμαι πλήρως ενημερωμένος, νομίζω ότι απροθύμως τους καλύπτει στο τελευταίο, ενώ το εθνικό κεφάλαιο κ. Μιμή Λιάνη φρουρείται από 6 επίλεκτους αστυνομικούς. Έξι (6) διαθέτει και το Αστυνομικό Τμήμα Δημητσάνας, που είναι υπεύθυνο για 18 χωριά.

Τελικά, διερωτώμαι: Χωρίς θεσμούς και με ατιμωρησία, ακόμη και 10 σεμινάρια μπορεί να εξαφανίσουν τη διαφθορά; Επί του παρόντος, προτιμώ τη… Ρίτα.

Θα ευχηθώ, ωστόσο, καλή επιτυχία στο Κολέγιο. Είμαι βέβαιος ότι, μετά τη λήξη του, η Ελλάδα θα ανέλθει ακόμα 14 θέσεις…
http://www.onalert.gr/stories/iek-kata-tis-diafthoras-poioi-proteinontai-gia-kathigites/39069

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου