Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ!

Τα Block 52M αυτή την στιγμή αποτελούν την ελίτ των F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, κάνοντας δικαιολογημένα το Ιπτάμενο και Προσωπικό Εδάφους της 335 Μοίρας να φέρουν με υπερηφάνια το μοιρόσημο με τον Τίγρη στο στήθος.ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΑΜΑΡΑΣ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ "ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ"; ΟΤΑΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΥΠΟΣΧΟΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ;

Ελληνικά μαχητικά F-16 Block 52+ Advanced της 335 Μοίρας, της 116 Πτέρυγας Μάχης που εδρεύει στην αεροπορική βάση του Άραξου, θα μεταβούν στην Τουρκία για να συμμετάσχουν στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Tiger Meet» στην οποία συμμετέχουν μοίρες από τις αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που απεικονίζεται στο έμβλημα τους ο τίγρης (εξ ου και η ονομασία της άσκησης, «συνάντηση τίγρεων»).
Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό αμυντικών πληροφοριώνΙHS Jane’s, η εν λόγω άσκηση «Tiger Meet» θα διεξαχθεί από 4 έως 15 Μαΐου 2015 στην αεροπορική βάση της Konya (Ικόνιο)όπου βρίσκεται το γνωστό, και από τη διεξαγωγή των ασκήσεων«Anatolian Eagle» πεδίο ασκήσεων και ηλεκτρονικού πολέμου.
Στην «Tiger Meet» αναμένεται να συμμετάσχουν περί τα 100 μαχητικά από 11 χώρες – μέλη του NATO συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Κατά τον ΙHS Jane’s, η ελληνική συμμετοχή στην «Tiger Meet» θεωρείται ότι «αποτελεί σημαντικό βήμα στη μείωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Σε τουρκική άσκηση πλοίο του ελληνικού Στόλου [19/11/2014]


Image
Επιμέλεια: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Σε Τουρκική άσκηση ναρκοπολέμου που θα γίνει  στον κόλπο της Σμύρνης με ΝΑΤΟική συμμετοχή, θα λάβει μέρος η Ελλάδα με το Ναρκοθηρευτικό πλοίο ''Ευρώπη'' (M 62).



Πρόκειται για την άσκηση ''Νουσρέτ'' που θα  21-30 Νοεμβρίου 2014,με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών στοιχείων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας, καθώς και της
τουρκικής Ακτοφυλακής.Από ΝΑΤΟικής πλευράς συμμετέχει η η μόνιμη αντιναρκική δύναμη του ΝΑΤΟ που περιπολεί στη Μεσόγειο SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2)  στην οποία ανήκει και το ''Ευρώπη''. Στην άσκηση, εκτός από το ελληνικό  θα λάβουν μέρος άλλα πέντε ναρκαλιευτικά και μία φρεγάτα, συνολικά έξι πλοία από την Τουρκία, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.Επίσης θα λάβουν μέρος συνολικά 17 παρατηρητές από χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαγκλαντές και τη Βουλγαρία.



Σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ihlas,η άσκηση χαρακτηρίζεται ''γιγαντιαία''( ο  τίτλο είναι ''Γιγαντιαία άσκηση στη Σμύρνη''. 



Αντίστοιχη της ''ΑΡΙΑΔΝΗ 2014'' στην Πάτρα



Να σημειωθεί ότι από 6 έως 17 Νοεμβρίου  έγινε αντίστοιχη άσκηση στο Ιόνιο και στον Πατραϊκό Κόλπο η πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου ''ΑΡΙΑΔΝΗ 2014'', που διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό  σε ετήσια βάση.Στη φετινή άσκηση συμμετείχαν η μόνιμη αντιναρκική δύναμη του ΝΑΤΟ  SNMCMG-2, η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ, τα ναρκοθηρευτικά ΚΑΛΥΨΩ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η κανονιοφόρος ΚΑΣΟΣ, το γαλλικό πλοίο FGS LYRE, το βουλγαρικό BGR PRIBOY, καθώς και στοιχεία της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, η Ναυτική Διοίκηση Ιονίου και μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας.

 Η δύναμη  SNMCMG-2



Η ΝΑΤΟική δύναμη αποτελείτο από το Ιταλικό πλοίο ITS AVIERE, το Γερμανικό FGS HOMBURG, το Τουρκικό TCG ERDEK, το Βρετανικό HMS GRIMSBY και το Ν/ΘΗ ''ΕΥΡΩΠΗ''.Στο πλαίσιο της εν λόγω ασκήσεως, η δύναμη SNMCMG-2 υπό τον Ιταλό Διοικητή, Πλοίαρχο Giovanni Piegaza, πραγματοποίησε επίσκεψη στο λιμένα της Πάτρας από 5 έως 9 Νοεμβρίου 2014 ( φωτό). Στην άσκηση του τουρκικό το  TCG ERDEK φέρεται ότι εγκαινίασε ένα νέο τηλεχειριζόμενο θαλάσσιο υποβρύχιο ναρκαλιευτή (φωτο).



Το ''ΕΥΡΩΠΗ'' από τις 18 Αυγούστου εντάχθηκε στη SNMCMG-2, μετά από σχετική απόφαση της κυβέρνησης για συμμετοχή του ΠΝ στην εν λόγω Δύναμη. Άλλωστε στη SNMCMG-2, από συγκροτήσεώς της το 1999, έως το 2011, είχε διατεθεί σε συνεχή βάση αντιναρκικό πλοίο του ΠΝ. Από το 2011 έως και τον Αύγουστο φέτος, το επιτελείο του εν πλω διοικητή στελεχωνόταν με αξιωματικούς του ΠΝ, μέχρι που ξαναστάλθηκε πλοίο, στη λογική της κυβέρνησης για ''παράστασης σημαίας'' και παρουσίας της χώρας σε κάθε ΝΑΤΟική αποστολή ή επιχείρηση.


Το Ν/ΘΗ ''ΕΥΡΩΠΗ'' 
(πρώην Βρετανικό HMS Bicester M 36) ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Vosper Thornycroft στο Southampton της Μ. Βρετανίας. Παραδόθηκε στο Βρετανικό Ναυτικό στις 20 Μαρτίου του 1986. Στην Ελλάδα παραδόθηκε από το Βρετανικό Ναυτικό ως όρος για ναυπήγηση πυραυλακάτων στην Σαλαμίνα, μαζί με το ιδίου τύπου Ν/ΘΗ ''ΚΑΛΛΙΣΤΩ''. Η ύψωση της Ελληνικής σημαίας έγινε την 31η Ιουλίου του 2000. 
Τα χαρακτηριστικά του πλοίου :
Διαστάσεις: 60/10/3,4 μέτρα
Εκτόπισμα: 750 τόν.
Πρόωση: 2 Ruston Paxman 9-59k Deltic Diesel 1.900bhp, 1 Deltic Type 9-55B Diesel βοηθητική 780 hp, 2 έλικες, 1 προωθητής πρώρας (bow thruster)
Ταχύτητα: 15 κόμβοι
Πλήρωμα: 45
Οπλισμός: 1 πυροβόλο 30mm, 2 πολυβόλa 7,62χιλ
Συστήματα Εντοπισμού ναρκών: 2 υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα οχήματα PAP 104/105, Συστήματα Μηχανικής/Μαγνητικής/Ακουστικής Ναρκαλιείας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου