Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΡΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: AΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Από τη φρίκη του πολέμου στο αδιέξοδο της Ελλάδας
του Δικτύου για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας
«Εμείς οι Σύροι πρόσφυγες που βρισκόμαστε στο Σύνταγμα από τις 19 Νοέμβρη με γυναίκες και παιδιά, και που είμαστε σε απεργία πείνας από τις 24 Νοέμβρη, που είδαμε τα σπίτια μας να γκρεμίζονται, τους δικούς μας να σκοτώνονται, τα παιδιά μας να ακρωτηριάζονται, τη ζωή μας να καταστρέφεται, που ξεφύγαμε από τη φρίκη του πολέμου, που περάσαμε μήνες στο δρόμο, έχοντας σπίτι τα πάρκα και στρώμα τη γη, είμαστε εδώ όχι για να ζητήσουμε ελεημοσύνη, αλλά διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή.» Έτσι, ανθρώπινα και συγκλονιστικά ξεκίνησαν οι Σύροι πρόσφυγες, ανάμεσα τους και πολλές γυναίκες και παιδιά, την Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν με την υποστήριξη της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στις 28 Νοεμβρίου 2014 στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα για το αυτονόητο: το δικαίωμα στη ζωή!
Και συνέχισαν: «Ξέρουμε και καταλαβαίνουμε ότι ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες στιγμές. Ότι η Ελλάδα της κρίσης δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της φιλοξενίας των θυμάτων του πολέμου που συνταράσσει τη χώρα μας, για τον οποίο άλλες χώρες έχουν την ευθύνη. Ζητάμε από τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους για τα δεινά του Συριακού λαού και να υποδεχθούν στο έδαφός τους πρόσφυγες του πολέμου. Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να κινήσει τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας».

Μια Σύρια γυναίκα με 4 παιδιά μας είπε: “Υποφέρουμε. Αναρωτιόμαστε πότε θα βρεθεί λύση. Δεν το σκάσαμε από τον παράδεισο, το σκάσαμε από την κόλαση, το θάνατο, τον πόλεμο, για να ζήσουμε. Ο πόλεμος δεν τελειώνει. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω τώρα.”

Στις 9 Δεκέμβρη η Ευρώπη έχει μια ευκαιρία να δώσει ελπίδα στους πρόσφυγες της Συρίας: Στη σύνοδο Μετεγκατάστασης με τη συμμετοχή της ΕΕ, των κρατών μελών και των διεθνών ομολόγων τους, θα συζητηθεί πόσους πρόσφυγες από τις γειτονικές χώρες της Συρίας θα δεχθούν τα Ευρωπαϊκά κράτη μέσω προγραμμάτων μετεγκατάστασης και άλλες μορφές εισδοχής.

Με αφορμή αυτή την σύνοδο, ένας συνασπισμός Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ανάμεσα τους και η Διεθνής Αμνηστία, έχει αποστείλει επιστολή στα θεσμικά όργανα της ΕΕ για να παροτρύνει τα Κράτη Μέλη να προβούν σε σημαντικές δεσμεύσεις ώστε να επιτευχθεί η μετεγκατάσταση και η εισδοχή περισσότερων Σύρων προσφύγων.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Οι γειτονικές χώρες της Συρίας φιλοξενούν πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες. ΟΛίβανος μόνος του, μια χώρα 4 εκατομμυρίων ανθρώπων, φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία. Και η ΕΕ; Εδώ και 4 σχεδόν χρόνια από την έναρξη της σύρραξης στη Συρία, τα Κράτη Μέλη της ΕΕ έχουν δεσμεύσει μόνο γύρω στις 33.000 θέσεις για την μετεγκατάσταση ή την εισδοχή προσφύγων από τη Συρία. Κι ενώ η Γερμανία έχει δεσμευτεί να δεχτεί 28.500 πρόσφυγες, 12 άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να δεχτούν λιγότερους από 5.000 πρόσφυγες όλα μαζί. Κι ακόμα υπάρχουν πολλά Κράτη Μέλη που δεν έχουν ανταποκριθεί καθόλου. Είναι απολύτως αναγκαία η πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη από την ΕΕ! Είναι πραγματικά ζήτημα ζωής και θανάτου για τους πρόσφυγες της Συρίας

Αλλά δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες από την Συρία. Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους λόγω συγκρούσεων, διώξεων και φτώχειας. Μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτούς αναζητούν καταφύγιο και μια καλύτερη ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Σύροι πρόσφυγες στην Ελλάδα βρίσκονται παγιδευμένοι στο προβληματικό ευρωπαϊκό σύστημα του Δουβλίνου. Είναι από τους “τυχερούς” που κατάφεραν να περάσουν όλα τα εμπόδια που τους έβαλε ο πόλεμος αλλά και τα ίδια τα κράτη της ΕΕ. Αυτά τα κράτη κατασκευάζουν φράχτες και εμπόδια κάθε λογής αυξάνοντας τους κινδύνους, εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο προσπαθώντας να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης Πολλοί άλλοι απωθούνται βίαια από τα σύνορα της Ευρώπης ή παγιδεύονται σε γειτονικές χώρες, οι οποίες δεν σέβονται τα δικαιώματά τους.

Οι ίδιοι άνθρωποι αντί να ξοδεύουν τα χρήματά τους για να ξαναχτίσουν τις ζωές τους στη νέες χώρες και να συνδράμουν τις τοπικές κοινωνίες αναγκάζονται να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ σε λαθρέμπορους και εγκληματικά δίκτυα.

Οι μεταναστευτικές πολιτικές της ίδιας της Ελλάδας και της ΕΕ θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές καθημερινά!

Όμως υπάρχουν σωτήριες εναλλακτικές λύσεις. Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει άμεσα να σταματήσουν τη ραγδαία αύξηση ανθρωπίνου κόστους εξαιτίας του φρουρίου που χτίζουν. Ζητάμε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους ηγέτες της ΕΕ να προστατεύσουν τις ζωές και τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά μήκος των συνόρων της Ευρώπης. Τι θέλουμε να κάνουν οι ηγέτες της ΕΕ;
Να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου μέσω μιας κοινής προσπάθειας, με τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
Να παρέχουν περισσότερες ασφαλείς και νόμιμες διόδους προς την Ευρώπη για όσους διαφεύγουν συγκρούσεις και διώξεις, ώστε να μην αναγκάζονται να ακολουθήσουν επικίνδυνες διαδρομές εξαρχής, όπως επίσης και να διασφαλίσουν ότι τα άτομα αυτά θα έχουν πρόσβαση σε διεθνή προστασία όταν φτάσουν στα σύνορα της Ευρώπης.

Υπογράψτε την έκκλησή μας εδώ!

Να μην αφήσουμε άλλους ανθρώπους να υποφέρουν και να πεθαίνουν στα σύνορα μας!

Ευχαριστούμε το φωτογράφο Max Gyselinck για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών στη Διεθνή Αμνηστία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου