Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Οι «αδίστακτοι» του Συντάγματος

Συνοδευόμενοι από μέλη της Συνέλευσης Αλληλεγγύης 31 Σύροι (15 ανήλικοι, 11 άντρες και 5 γυναίκες) μεταφέρθηκαν σε αυτοδιαχειριζόμενο χώρο λίγο έξω από την Αθήνα, όπου δέχτηκαν τη φροντίδα αλληλέγγυων πολιτών | ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Εδώ και μήνες, οικογένειες Σύρων με μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα σοβαρό πρόβλημα στέγασης και αναγκάζονται να ζουν σε πάρκα και πλατείες, χωρίς να δείξουν ενδιαφέρον ούτε ο Δήμος Αθηναίων ούτε η κεντρική διοίκηση. Αυτός ήταν άλλωστε ένας από τους λόγους που αποφάσισαν οι Σύροι να ξεκινήσουν καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα πριν από τρεις εβδομάδες.

Ακούγεται επομένως τουλάχιστον υποκριτικό και προσχηματικό το ενδιαφέρον που έδειξαν ξαφνικά χθες ο δήμαρχος Αθηναίων και δημοσιογράφοι για την υγεία των μικρών Σύρων στο Σύνταγμα. Υποκριτικό, διότι, αν δεν βρίσκονταν στο Σύνταγμα αυτά τα παιδιά, θα εξακολουθούσαν να ζουν σε κάποιο πάρκο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και το «ενδιαφέρον» του κράτους.
«Μελόδραμα»
Προσχηματικό, διότι ο δήμαρχος επικαλέστηκε την υγεία των παιδιών, για να σπιλώσει την καθιστική διαμαρτυρία των Σύρων. Αφορμή υπήρξε η απόφαση των Σύρων του Συντάγματος να αρνηθούν χτες το πρωί (παρόλο που αρχικά φαίνεται πως το συζητούσαν) τη μεταφορά 15 ανήλικων Σύρων και 11 ενήλικων σε δομές φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων, καθώς αφ’ ενός ο αριθμός των θέσεων είναι μικρός και δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες στέγασης και αφ’ ετέρου δεν εντάσσεται σε μια συνολική απάντηση των αιτημάτων των Σύρων, τέτοια που να τους ικανοποιεί.
Σχολιάζοντας την απόφαση, ο κ. Καμίνης μίλησε για «ανθρώπους αδίστακτους που χρησιμοποιούν ακόμη και παιδιά για τους πολιτικούς σκοπούς τους», που «έχουν τα παιδιά ως ασπίδα γι’ αυτή την ιστορία», που «μετατρέπουν τα παιδιά σε πρωταγωνιστές ενός μελοδράματος» και παίζουν με την υγεία τους. Φαίνεται όμως ότι βιάστηκε να μιλήσει ο κ. Καμίνης. Το απόγευμα, 31 Σύροι (15 ανήλικοι, 11 άντρες και 5 γυναίκες) μεταφέρθηκαν, συνοδευόμενοι από μέλη της Συνέλευσης Αλληλεγγύης, σε αυτοδιαχειριζόμενο χώρο λίγο έξω από την Αθήνα, όπου δέχτηκαν τη φροντίδα αλληλέγγυων πολιτών.
Την ίδια ώρα, οι Σύροι στο Σύνταγμα εξακολουθούν να πιέζουν τον κρατικό και αυτοδιοικητικό μηχανισμό για ικανοποιητική λύση στο θέμα της στέγασης. Στο ζήτημα του ασύλου, φαίνεται ότι οι περισσότεροι το απορρίπτουν καθώς θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία να εγκλωβιστούν σε μια Ελλάδα που δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει τα στοιχειώδη.
Διχασμένοι
Αλλοι ωστόσο φαίνεται να το σκέφτονται, ιδίως μετά το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα που δίνει σε σύντομο διάστημα ταξιδιωτικά έγγραφα στους δικαιούχους διεθνούς προστασίας. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι τελικές αποφάσεις τους.
Η κυβέρνηση σπεύδει πάντως να αποδώσει τη στάση των Σύρων σε πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες. «Κάποιοι φαντασιώνονται ότι μπορεί να μεταφέρουν την “αραβική άνοιξη” στην Ελλάδα», δήλωσε ο γ.γ. του υπ. Εσωτερικών Αγγελος Συρίγος και έκανε λόγο για ακραίες φωνές, όπως αυτές που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση της «Υπατίας», και σε οικονομικά συμφέροντα διακινητών, τα οποία αποθαρρύνουν τη νόμιμη διαδικασία που κοστίζει 80 ευρώ και υπόσχονται πλαστά έγγραφα με 2 ή 3 χιλιάδες ευρώ. Αυτό που δεν λέει ο κ. Συρίγος είναι πως στα δίκτυα των διακινητών ρίχνει τους πρόσφυγες η ευρωπαϊκή πολιτική κλειστών εξωτερικών και εσωτερικών συνόρων, καθώς δεν τους αφήνει νόμιμο τρόπο για να ζήσουν στοιχειωδώς ανθρώπινα.
http://www.efsyn.gr/arthro/oi-adistaktoi-toy-syntagmatos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου