Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Διεθνής Αμνηστία: Το Ισραήλ διέπραξε εγκλήματα πολέμου στη Γάζα


Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την Τρίτη το Ισραήλ ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων που σημειώνονταν για 51 ημέρες στην Λωρίδα της Γάζας το καλοκαίρι, ενώ ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τους βομβαρδισμούς κτιρίων στη διαφιλονικούμενη περιοχή. «Όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν πως αυτή η ευρείας κλίμακας καταστροφή έγινε εσκεμμένα και χωρίς καμία αιτιολόγηση από στρατιωτικής πλευράς», δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ, Διευθυντής Προγράμματος Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Τόσο τα στοιχεία όσο και οι δηλώσεις εκπροσώπων του ισραηλινού στρατού εκείνη την περίοδο δείχνουν ότι οι επιθέσεις ήταν μια συλλογική τιμωρία ενάντια στον λαό της Γάζας και σχεδιάστηκαν με σκοπό να καταστρέψουν την ήδη εύθραυστη ζωή τους», επισήμανε ο Λούθερ και πρόσθεσε: «Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει ανεξάρτητα και αδιαίρετα να διερευνηθούν και αυτοί που είναι υπεύθυνοι θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης σε δίκαιες δίκες. Όλοι εκείνοι που τα σπίτια τους και οι ζωές τους καταστράφηκαν αξίζουν δικαιοσύνη και πλήρη αποζημίωση».

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία της διεθνούς οργάνωσης, μέσα σε διάστημα μόλις 51 ημερών, όσο διήρκεσαν οι πολεμικές επιχειρήσει στη Γάζα, περισσότεροι απο 2.160 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν – οι περισσότεροι από αυτούς πολίτες – ενώ τουλάχιστον 11.000 ακόμη τραυματίστηκαν. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι συνολικά 15.671 σπίτια υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων τα 2.276 καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ισραηλινών δυνάμεων.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας χαιρετίστηκε από εκπρόσωπο της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Αναγνώριση για την Παλαιστίνη από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ICC) αναγνώρισε στην Παλαιστίνη το δικαίωμα να κατέχει στο εξής καθεστώς παρατηρητή στο δικαστήριο. Είχε προηγηθεί συνεδρίαση των εκπροσώπων από τις 122 χώρες-μέλη που συγκροτούν το ICC, οι οποίοι και επικύρωσαν τη σχετική απόφαση.

Today, the State of #Palestine was invited to participate at the #ASP13 of the #ICC as an observer State under rule 94 for the first time!

Όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, η απόφαση αυτή αποτελεί μια σημαντική πρώτη κατάκτηση, αν και δεν είναι σαφές, μέχρι στιγμής, εάν θα παρέχει το δικαίωμα στο ηγέτη των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, να κινηθεί νομικά εναντίον του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, αφού δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη από τον ΟΗΕ το παλαιστινιακό κράτος.
http://tvxs.gr/news/kosmos/diethnis-amnistia-israil-dieprakse-egklimata-polemoy-sti-gaza

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου