Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΗΠΑ: "Τσεκουρωμένος" ο αμυντικός προϋπολογισμός


Image
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 
Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον -μειωμένο σε σχέση με πέρυσι - αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 585 δισ δολαρίων για το 2015, με 300 ψήφους υπέρ έναντι 119 κατά. Το αντίστοιχο ποσό για τη χρήση 2014 ήταν  615 δισ δολάρια.Η νομοθετική ρύθμιση πάει τώρα στη Γερουσία, όπου αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα. 

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει να διατεθούν επιμέρους 521,3 δισ  δολάρια για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και 63,7 δισ  δολάρια για τις έκτακτης ανάγκης επιχειρήσεις στο εξωτερικό-  στο Αφγανιστάν και το Ιράκ). 
Μεταξύ άλλων ο προϋπολογισμός προβλέπει :
- 5 δισ  δολάρια για τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της ακραίας τζιχαντιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης ISIL.
Και άλλοι 1.500 αμερικανοί στο Ιράκ
- Tην αποστολή (επιπλέον) 1.500 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. και την διάθεση 3,4 δισ δολαρίων.για να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας για δύο χρόνια.
-Την διάθεση 1,6 δισ δολαρίων  για την παροχή εκπαίδευσης και εξοπλισμού στις ομάδες που μάχονται το ISIL..Ο νέος προϋπολογισμός δίνει  τη δυνατότητα στον Πρόεδρο Ομπάμα και το Πεντάγωνο για την προμήθεια εξοπλισμού και την παροχή εκπαίδευσης στους μετριοπαθείς αντικαθεστωτικούς στη Συρία.
-Την περικοπή ( όχι μεγάλη) σε διάφορα κεκτημένα οφέλη για τους στρατιωτικούς  και τις οικογένειές τους ( ασφάλιση, επιδότηση στέγασης, επιδότηση σε στρατιωτικά πρατήρια κλπ)
-Την ελαφρά μόνο  αύξηση των αποδοχών (κατά 1%), 
Παρά το γεγονός ότι οι περικοπές δεν είναι  όσο το Πεντάγωνο και η σχετική  επιτροπή, είναι ένα πλήγμα για την στρατιωτική οικογένεια αναφέρθηκε από επικριτές.
Σώθηκαν τα Α-10 , άλλες περικοπές
Ενώ μέχρι τώρα υπήρχε συνήθως σύμπνοια κυβέρνησης και νομοθετών για τους Π/Υ άμυνας από τις ρυθμίσεις φάνηκαν φέτος διαφορές, προκαλώντας ρήγματα μεταξύ των στρατιωτικών ηγετών, του Λευκού Οίκου και μελών του  Κογκρέσου  οι οποίοι όλοι έχουν διαφορετικές ιδέες πάνω σε ποια στοιχεία της άμυνας θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.
Έτσι προβλέπονται μεν κάποιοι ''περιορισμοί'' σε όπλα παρόλο που το Πεντάγωνο ήθελε μεγαλύτερους ή και πλήρεις αποσύρσεις.  Για παράδειγμα, ενώ η Πολεμική Αεροπορία ήθελε να αποσύρει το γηρασμένο αεροσκάφος εγγύς υποστήριξης  A-10 Thunderbolt , το Κογκρέσο παρενέβη για να το σώσει, με μεγαλύτερο συνήγορό του, τον γερουσιαστής Kelly Ayotte, RN.H., λέγοντας ότι αν απαλλαγούμε από αυτό ''θα θέσουμε σε σοβαρό κίνδυνο αμερικανικές ζωές''.Το νομοσχέδιο επιτρέπει στην Πολεμική Αεροπορία για να μετακινήσει 36 από τα μαχητικά αεροσκάφη σε κατάσταση "εφεδρείας".Επιτρέπει, επίσης, η Πολεμική Αεροπορία  να μετακινήσει κάποια μέλη του προσωπικού συντήρησης από το Α-10 και σε άλλα αεροσκάφη.
Το αεροπλανοφόρο 
Επίσης ,σε  ένα άλλο παράδειγμα, το Πολεμικό Ναυτικό ήθελε να παροπλίσει ένα από τα 11 αεροπλανοφόρα του, το USS George Washington, αλλά και πάλι, το Κογκρέσο παρενέβη για να το αποθηκεύσετε.Διαφορές υπάρχουν και ω προς την χρήση γης για στρατιωτικούς σκοπούς.
Να σημειωθεί ακόμα ότι κατα την διάρκεια του 2014 για να μπορέσει να υπάρξει προσαρμογή στην κυβερνητική απόφαση μειώσεων ανακοινώθηκαν  μειώσεις προσωπικού του Αμερικανικού Στρατού και της Εθνοφρουράς ,διάφορες αλλαγές σε προγράμματα οπλικών συστημάτων  με  περιορισμό αριθμού παραγγελθέντων νέων συστημάτων,με εγκατάλειψη άλλων, με αποσύρσεις παλαιότερων, κλπ.
http://www.onalert.gr/stories/usa-tsekouremenos-o-amyntikos-proypologismos/39083

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου