Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Η ουκρανική αριστερή οργάνωση Borotba υπέρ του αγώνα του Νίκου Ρωμανού

15
Αν και λάβαμε την ανακοίνωση της Borotba μετά το αίσιο τέλος της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού θεωρούμε ότι έχει ένα νόημα να δημοσιευτεί για να φανεί από πόσο μακριά φτάνει η αλληλεγγύη στους δίκαιους αγώνες αλλά και η ποιότητα των αγωνιστών της Borotba. Υπογραμμίζουμε ότι η οργάνωση Borotba -στελέχη της οποίας έχουν βρεθεί στην Ελλάδα καλεσμένοι της Αντιφασιστικής Καμπάνιας- διώκεται στην Ουκρανία λόγω της αντικυβερνητικής, αντιπολεμικής της θέσης και της υποστήριξης του αγώνα στο Ντονμπάς. Έχει έναν νεκρό στο κτίριο των συνδικάτων στην Οδησσό, τον περσινό Μάιο, κρατούμενους και αρκετούς αγωνιστές-πολιτικούς πρόσφυγες. Παρακάτω το κείμενο μεταφρασμένο.
Φωτογραφία απ’ τη φθινοπωρινή εκδήλωση της Αντιφασιστικής Καμπάνιας με τον Σεργκέι Κιριτσούκ, στέλεχος της Μπορότμπα, στο αμφιθέατρο Γκίνη του Πολυτεχνείου
«Ο αγώνας του Νίκου Ρωμανού δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Είναι ένας αγώνας ενάντια στο φόβο και την καταπίεση. Είναι ένας αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι ένας αγώνας ενάντια στο φασισμό.
Ο Νίκος Ρωμανός ήταν 15 ετών όταν έγινε μάρτυρας του θανάτου του φίλου και συνομήλικού του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πέθανε στα χέρια του Ρωμανού μετά από πυροβολισμό αστυνομικού που τον σημάδευσε στις 6 Δεκεμβρίου 2008.
Ο Νίκος Ρωμανός, βρίσκεται στη φυλακή για απόπειρα ένοπλης ληστείας υποκαταστήματος τράπεζας (απαλλοτρίωση υπέρ αναρχικής οργάνωσης) από τον Σεπτέμβριο του 2013. Πρόσφατα, όπως ο νόμος δίνει τη δυνατότητα, πέρασε με εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, στη συνέχεια στερήθηκε το δικαίωμα στην εκπαίδευση, καθώς οι αρχές δεν του επιτρέπουν να συμμετάσχει στις εξετάσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων οι δικαστικές και διοικητικές αρχές, καθοδηγούμενες από την αυταρχική δεξιά κυβέρνηση, αποφάσισαν να του στερήσουν το νόμιμο δικαίωμά του να πάρει εκπαιδευτική άδεια.
Δύο μήνες μετά από την απόρριψη των αιτημάτων του, ο Νίκος Ρωμανός αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το μόνο όπλο που είχε – και από την 10η Νοεμβρίου άρχισε απεργία πείνας. Μετά από σχεδόν ένα μήνα απεργίας πείνας, η υγεία και η ζωή του βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο. Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να μπλοκάρουν το νόμιμο δικαίωμά του για εκπαιδευτική άδεια, και μεταθέτουν την ευθύνη από το υπουργείο στο δικαστικό σώματα και αντίστροφα. Ταυτόχρονα, αναπτύσσεται ένα κίνημα αλληλεγγύης με τον Ρωμανό τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το Σάββατο, η αστυνομία βάναυσα επιτέθηκε κατά των διαδηλωτών στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, συλλαμβάνοντας πολλούς ανθρώπους. Πολλοί τραυματίστηκαν.
Ο αγώνας του Νίκου Ρωμανού δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Είναι ένας αγώνας ενάντια στο φόβο και την καταπίεση. Είναι ένας αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι ένας αγώνας ενάντια στο φασισμό.
Αντι-φασίστες της Ουκρανίας, της Ρωσίας και άλλων χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στηρίζουν τον αγώνα του ελληνικού λαού για δικαιοσύνη!

Αλληλεγγύη στον Νίκο Ρωμανό! Αλληλεγγύη στον αγώνα του ελληνικού λαού!»
bg_iwqnxsiizuq_jpg_1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου