Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

To Iράκ προμηθεύεται επιπλέον 175 M1A1 Abraams

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει υπογράψει για δύο πιθανές πωλήσεις όπλων στο Ιράκ, μία για βαρέα άρματα μάχης M1A1 Abraams και μία άλλη που καλύπτει την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων M1151A1 Humvee.
Εάν οι πωλήσεις εγκριθούν από το Κογκρέσο, θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την ικανότητα των Ιρακινών Δυνάμων Ασφαλείας, καθώς συνεχίζουν να μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αναφέρεται σε ανταπόκριση του DefenseNews.
Το αίτημα για Abrams περιλαμβάνει 175 μονάδες, στο πλαίσιο της προμήθειας εκτιμώμενης αξίας 12,4 δις δολαρίων. Αυτά θα είναι στην αναβαθμισμένη διαμόρφωση που διαθέτει πυροβόλο 120 χιλιοστών. Επίσης, περιλαμβάνονται 15 οχήματα περισυλλογής M88A2, δεκάδες χιλιάδες βλήματα των 120 χιλιοστών, 190 συστήματα επικοινωνιών AN/VRC-92 και 700 φορτηγά οχήματα M1028.
Τα βλήματα 120 χιλιοστών της πιθανής πώλησης περιλαμβάνουν 10.000 M831 (HEAT), 10.000 M865 (KEW), 10.000 M865 (KEW-Α1) και 16.000 M830 HEAT-MP-T.

Στο δελτίο ειδήσεων που ανακοινώνεται η πιθανή πώληση, ο Οργανισμός Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας (DSCA) του Πεντγώνου σημειώνεται ότι τα άρματα μάχης θα «διευκολύνουν την πρόοδο προς την κατεύθυνση της αύξησης της ικανότητας [του Ιράκ] να κινητοποιήσει γρήγορα τις δυνάμεις του και να υπερασπιστεί τα σύνορά του». Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι η πώληση θα αποδείξει «την τρέχουσα αμερικανική δέσμευση για τη στήριξη ... του Ιράκ σε ένα κυρίαρχο, σταθερό και μακροχρόνια αυτοδύναμο στρατηγικό εταίρο».



Η δεύτερη πώληση αφορά την προμήθεια των ιρακινών δυνάμεων με 1.000 Humvee που είναι εξοπλισμένα με πολυβόλα διαμετρήματος .50 τύπου Μ2 και εκτοξευτές χειροβομβίδων 40 χιλιοστών τύπου ΜΚ19. Αυτή η πώληση έχει ένα εκτιμώμενο κόστος 579 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κύριος ανάδοχος για την εν λόγω συμφωνία θα είναι η AM General στην Σάουθ Μπεντ, Ιντιάνα.



Ενώ η ανακοίνωση της DSCA δεν λέει ποιος είναι ο ανάδοχος για την προμήθεια των αρμάτων μάχης, είναι κατανοητό ότι το Abrams παράγεται από την General Dynamics. Η εταιρεία είναι αναμφίβολα ικανοποιημένη από τ ενδεχόμενο πώλησης, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι προσπάθειες του Στρατού των ΗΠΑ στην εμμονή του για περικοπές στις προμήθειες των βαρεών αρμάτων μάχης.



Η αξία του Abrams στα πεδία μαχών της Μεσοποταμίας



Οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει το νεοσύστατο ιρακινό στρατό τα τελευταία χρόνια με 140 M1A1M (τροποποιημένο M1A1) από αυτά τα 60 τόνων βαριά οχήματα, εξοπλισμένα με 120 χιλιοστών πυροβόλο και δύο έως τρία πολυβόλα. Οι παραδόσεις έλαβαν χώρα το διάστημα Αύγουστος 2010 - Φεβρουάριος 2011 στο πλαίσιο μια συμφωνίας του Αυγούστου 2008, με συνολική αξία 2,16 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρέχουσες τιμές. Τον Οκτώβριο του 2012 παραγγέλθηκαν επιπλέον 6 μονάδες. Το Ιράκ είχε παραγγείλει κατά πάσα πιθανότητα εδώ και πάνω από έναν χρόνο επιπλέον M1A1M.



Το M1A1M εξοπλίζει συνολικά τέσσερα συντάγματα της 9ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας - ο πιο «βαρύς» σχηματισμός του νέου Ιρακινού Στρατού (τρία επιπλέον συντάγματα της 9ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας είναι εξοπλισμένα με άρματα μάχης T-72M1). Κάθε σύντμαγμα αποτελούνταν από 35 M1A1M και δύο άρματα περισυλλογής M-88A2



Στον αγώνα κατά της σουνιτικής πολιτοφυλακής του Ισλαμικού Κράτους αυτές οι μηχανοκίνητες δυνάμεις εν μέρει αποδεκατίστηκαν με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο: Τουλάχιστον 40 Abrams έχουν ήδη απωλεσθεί μόνο φέτος. Αξιοσημείωτο: Σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις το πολύπλοκο υλικό θωράκισης του Abrams έχει διατρηθεί, όπως είχε αναφερθεί στην επιθεώρηση IHS Jane's Defence Weekly.



Οι απώλειες των ιρακινών Abrams οφείλονται κυρίως σε νάρκες, παγίδες με μεγάλους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και φορητά αντιαρματικά όπλα (ειδικά τα μοντέλα RPG) - οι αντιαρματικές ρουκέτες ήταν υπεύθυνες για τις πέντε απευθείας βολές που αχρήστευσαν με την μία το Abrams.



Μερικές από αυτές τις απώλειες καταγράφηκαν σε βίντεο από τους τζιχαντισές, και αυτό το υλικό έχει αποσταλεί σε διάφορα μέσα ενημέρωσης: Μπορεί να δει κανείς σε αυτά πως οι αντάρτες τρυπάνε την θωράκιση με ρωσικού τύπου αντιαρματικά ή μπαζούκας γιουγκοσλαβικής κατασκευής τύπου M79 Osa.



Είναι γνωστό ότι τα υφιστάμενα ιρακινά Abrams δεν ανήκουν στην τελευταία σειρά του σχεδιασμού, δηλαδή δεν διαθέτουν πρόσθετα στοιχεία από απεμπλουτισμένο ουράνιο στην θωράκιση. Σε άλλες εκθέσεις αναφέρονται μεγάλες ελλείψεις στη συντήρηση, λόγω της φρικτής του εφοδιαστικής αλυσίδας, που έχουν προκαλέσει απλώς βλάβες, αλλά συνήθως δεν μπορούν να επισκευαστούν.



Η κακή κινητικότητα, η φρικτή υλικοτεχνική υποστήριξη, και η αδύναμη αξιοπιστία του, συμβάλλουν ώστε το Abrams να έχει μια κακή επιχειρησιακή δυναμική στο πεδίο μάχης, έχουν αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν Ιρακινοί στρατιωτικοί.
http://www.defencenews.gr/index.php/2014-11-02-15-47-52/1094-to-irak-promitheyetai-epipleon-175-m1a1-abraams

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου