Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ποσά-μαμούθ για την πυρηνική αποτροπή των ΗΠΑ

ΒΑΡΒΑΤΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: Η πυρηνική ατροφία των ΗΠΑ – Η  κακοδιαχείριση απογύμνωσε την πυρηνική υπερδύναμηΗ αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να συντηρήσει, αναβαθμίσει και διασφαλίσει τη λειτουργία του πυρηνικού οπλοστασίου της θα πρέπει την επόμενη δεκαετία να δαπανήσει περισσότερα από 348 δις δολάρια ΗΠΑ (309 δις ευρώ) σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO: Congressional Budget Office).
Το προαναφερθέν ποσό είναι λίγο μικρότερο από τα 355 δις δολάρια ΗΠΑ (315 δις ευρώ) που περιλαμβανόταν στην εκτίμηση του CBO τον Δεκέμβριο του 2013. Από τα 309 δις ευρώ, τα 201,5 δις ευρώ αποτελούν το μερίδιο που θα καταβληθεί από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και μάλιστα είναι αυξημένο κατά 5,3 δις ευρώ σε σχέση με την εκτίμηση του 2013.

Αντίθετα, το μερίδιο που θα καταβληθεί από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Ενεργείας ανέρχεται σε 107,5 δις ευρώ και είναι μειωμένο κατά 11,5 δις ευρώ σε σχέση με την εκτίμηση του Δεκεμβρίου 2013.
Σημειώνεται, ότι η συμπίεση του συνολικού κόστους οφείλεται εν μέρει στις καθυστερήσεις που έχουν επιβάλλει οι περικοπές του αμυντικού προϋπολογισμού σε διάφορα προγράμματα συμπεριλαμβανομένης και της τριετούς καθυστέρησης στο πρόγραμμα του νέου βλήματος πλεύσης (cruise) και της πυρηνικής κεφαλής του και μεγαλύτερης καθυστέρησης σε προγράμματα επέκτασης του ορίου λήξης επιχειρησιακής ζωής των πυρηνικών κεφαλών.

Το συνολικό κόστος των 309 δις ευρώ αναλύεται ως εξής (έχει γίνει στρογγυλοποίηση):

>142 δις ευρώ για στρατηγικά πυρηνικά συστήματα-φορείς και όπλα

>7,10 δις ευρώ για τακτικά πυρηνικά συστήματα-φορείς και όπλα

>70 δις ευρώ για τα εργαστήρια ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και τις υποστηρικτικές δραστηριότητες

>46,1 δις ευρώ για συστήματα διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών και έγκαιρης προειδοποίησης των πυρηνικών όπλων

>43,5 δις ευρώ που αντιπροσωπεύουν την εκτίμηση του CBO για πρόσθετα κόστη που θα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας στην περίπτωση που οι αυξητικές τάσεις στο κόστος των πυρηνικών προγραμμάτων είναι αντίστοιχες του μέσου όρου που έχει καταγραφεί.

Με βάση την εκτίμηση του CBO, περί τα 35,5 δις ευρώ θα δαπανηθούν για τον στόλο των βομβαρδιστικών της Αεροπορίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένης και της επιτάχυνσης του προγράμματος του νέου βομβαρδιστικού (Long Range Strike-Bomber).

Για τον στόλο των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων βαλλιστικών βλημάτων (SSBN) θα δαπανηθούν 73,7 δις ευρώ κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, ενώ για τα διηπειρωτικά βαλλιστικά βλήματα (ICBM) περί τα 23 δις ευρώ για την ίδια χρονική περίοδο.

Αντίθετα, το κόστος για τα συστήματα διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών και έγκαιρης προειδοποίησης των πυρηνικών όπλων θα μειωθεί κατά 900 εκατ. ευρώ, λόγω της σχεδιαζόμενης μείωσης στο κόστος της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ (US Strategic Command: USSTRATCOM) και της Διοίκησης Παγκόσμιας Κρούσης της Αεροπορίας των ΗΠΑ (Global Strike Command).

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, με βάση την πρόσφατη εκτίμηση του CBO οι ΗΠΑ θα πρέπει κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας να διαθέτουν σε ετήσια βάση το ποσό των 30,9 δις ευρώ για τη συντήρηση και αναβάθμιση του πυρηνικού τους οπλοστασίου. Είναι εμφανές ότι η πυρηνική αποτροπή κοστίζει πολύ!
http://www.defence-point.gr/news/?p=121243

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου