Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ. ΕΙΔΕΣ ΤΟ ΝΑΤΟ...

Η Σλοβακία θέλει να αντικαταστήσει τα ρωσικής προέλευσης οπλικά συστήματά της Η Σλοβακία έχει εκπονήσει μια σειρά από φιλόδοξα σχέδια για να αντικαταστήσει το σύνλο του ρωσικής προέλευσης εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. 

Η Σλοβακία θέλει να αντικαταστήσει τα ρωσικής προέλευσης οπλικά συστήματά τηςΌπως γίνεται τώρα γνωστό, η ιταλοβρετανική εταιρεία AgustaWestland προσφέρει το ελικόπτερο AW139M στο σλοβακικό Υπουργείο Άμυνας για να εκπληρώσει την υποτιθέμενη άμεση ανάγκη αντικατάστασης των ρωσικής κατασκευής μεσαίων μεταφορικών ελικοπτέρων Mil Mi-17 Hip. 
Η ανακοίνωση της AgustaWestland έρχεται μια ανάσα μετά την πρόταση από Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στις 12 Ιανουαρίου για να πουλήσει στην Σλοβακία εννέα ελικόπτερα Sikorsky UH-60 Black για 300 εκατομμύρια ευρώ (347 εκατομμύρια ευρώ), συμπεριλαμβανομένων των ανταλλακτικών και της κατάρτισης, μέσω του στρατιωτικού προγράμματος πωλήσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με την AgustaWestland η προσφορά θα είναι πολύ ανταγωνιστική σε σύγκριση με την προσφορά των Black Hawk. Η εταιρία αναφέρει την δική της προσφορά με πολύ χαμηλότερο κόστος, με το AW139M να ταιριάζει απόλυτα στην απαίτηση της Σλοβακίας.
Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Μάρτιν Γλβάτς δήλωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι ενώ το Υπουργείο Άμυνας της χώρας του εξετάζει την προσφορά πολύ σοβαρά, θα εξετάσει επίσης τις προσφορές και από άλλους κατασκευαστές ελικοπτέρων. Ο ίδιος κατέστησε επίσης σαφές ότι η τελική απόφαση της προμήθειας θα ληφθεί από την κυβέρνηση της Σλοβακίας και το Συμβούλιο Ασφαλείας της Σλοβακίας. 
Κατά τα επόμενα έξι χρόνια η Σλοβακία προτίθεται να αντικαταστήσει 14 μέσα μεταφορικά ελικόπτερα Mil Mi-17 που γρήγορα πλησιάζουν στο τέλος της λειτουργικής διάρκειας της ζωής τους και έχουν πλέον αποδειχθεί δαπανηρά ως προ την λειτουργία και την συντήρηση.

Μια επιλογή μέχρι πρότινος ήταν να αγοραστεί η πιο σύγχρονη ρωσικής προέλευσης τροποποίηση Mi-171SH, αλλά η συνεχιζόμενη ένοπλη σύρραξη στη γειτονική Ουκρανία λέγεται ότι λαμβάνεται στην Σλοβακία υπόψιν όχι μόνο για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, αλλά και την σταδιακή απόσυρση των σοβιετικής/ρωσικής κατασκευής οπλικών συστημάτων, λόγω της ανησυχίας σχετικά με τη διαθεσιμότητα και το κόστος των ανταλλακτικών.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Σλοβακίας μαστίζεται από χρόνια προβλήματα υποχρηματοδότησης, παραμένοντας έτσι το σημαντικότερο εμπόδιο για τον εκσυγχρονισμό. Ο αμυντικός προϋπολογισμό της Σλοβακίας ήταν περί τα 988 εκατομμύρια δολάρια το 2014, αντιστοιχεί μόνο στο 0,99 % του ΑΕΠ. Μέχρι το 2018 είναι να να ανέλθει σε 1,02 %, περί τα 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια. Περίπου το 90 % των σημερινών κεφαλαίων χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση, με μόνο το 10 % να προβλέπεται για τον επανεξοπλισμό.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ωστόσο, έχουν εκφράσει την απόλυτη ανάγκη του εκσυγχρονισμού μια σειράς συστημάτων σοβιετικής/ρωσικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Τον Σεπτέμβριο του 2014 η κυβέρνηση της Σλοβακίας ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την προμήθεια δύο μεταγωγικών αεροσκαφών Alenia C-27J Spartan για 120 εκατομμύρια ευρώ, για να αντικαταστήσει τα Antonov An-26. Το Υπουργείο Άμυνας επιδιώκει τώρα να αποσυρθούν τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και τα ελικόπτερα Mi-17, και την αντικατάστασή τους επίσης με δυτικά μοντέλα.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές η Σλοβακική Πολεμική Αεροπορία έχει οκτώ MiG-29 (έξι αναβαθμισμένα MiG-29AS και δύο διθέσια MiG-29UBS), εκ των οποίων τουλάχιστον δύο είναι σε λειτουργική κατάσταση. 
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Ρόμπερτ Τιμπένσκου, μιλώντας στο πλαίσιο της ετήσιας διάσκεψης για την παγκόσμια ασφάλεια GLOBSEC που πραγματοποιήθηκε στη Μπρατισλάβα το διάστημα 14-16 Μαΐου 2014, η χώρα του επιδιώκει να εκμισθώσει έξι σουηδικά μαχητικά Gripen για να αντικαταστήσει τα σοβιετικά μαχητικά. Η Μπρατισλάβα αναζητεί μακροπρόθεσμες λύσεις, και όπως εξετάζεται, αναμένεται να μισθώσει το αεροσκάφος για 10-15 χρόνια, με περίπου 1.500 ώρες πτήσης ανά έτος. 
Οι αεροπορικές δυνάμεις των γειτονικών χωρών, Ουγγαρία και Τσεχική Δημοκρατία, έχουν υιοθετήσει το σουηδικό μαχητικό και στη συνέχεια μια κοινή εκπαίδευση, προμήθεια όπλων, συντήρηση και επισκευή. Όλα αυτά θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας των μαχητικών σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους. Η Σλοβακία προσανατολίζεται να συγκροτήσει από κοινού με την Τσεχία μια κοινή αεροπορική μοίρα αστυνόμευσης του εναερίου χώρου της Σλοβακίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας. 
Η Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία έχνουν εκπονήσει από ένα σχέδιο για να αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα εκπαιδευτικά Aero L-39 Albatross που λειτουργούν και οι δύο χώρες, και τα οποία έχουν προγραμματιστεί για απόσυρση το 2019.
Επίσης, και οι δύο χώρες είναι πρόθυμες για μια κοινή προμήθεια τρισδιάστατων ραντάρ αεράμυνας, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κόστος. Αρκετές εταιρείες της Τσεχίας και της Σλοβακίας έχουν οριστικοποιήσει βιομηχανικές κοινοπραξίες για την ανάπτυξη και την κατασκευή ενός νέου κινητού ραντάρ αεράμυνας (MADR) για τις ένοπλες δυνάμεις του κάθε έθνους, για να αντικατασταθούν τα σοβιετικής εποχής Ρ-37 (1RL139) που είναι σε λειτουργία από το 1980.
http://www.defencenews.gr/index.php/diafora/138-2014-09-29-18-33-46/1227-i-slovakia-thelei-na-antikatastisei-ta-rosikis-proelefsis-oplika-systimata-tis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου