Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Ο Ερντογάν "φιμώνει" με πρόστιμα τηλεοπτικά δίκτυα

Image
Την ώρα που όλο ο κόσμος καταδικάζει την άγρια δολοφονική επίθεση στο Παρίσι των τζιχαντιστών με την οποία ήθελαν να χτυπήσουν την ελευθερία έκφρασης δια του τύπου, στην Τουρκία εκδηλώθηκε άλλο ένα κρούσμα φίμωσης του τύπου: Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της χώρας (RTUK) επέβαλε χρηματική ποινή στα αντιπολιτευόμενα τηλεοπτικά δίκτυα FoxTv, Samanyolu, STV Haber, Bugun Tv, Benguturk Tv και Halk Tv, επειδή διάβασαν τις ειδήσεις των εφημερίδων, αναφορικά με την Ανακριτική Επιτροπή της Βουλής, στις εκπομπές τους, παρά το γεγονός ότι υπήρξε προηγούμενη απαγόρευση μετάδοσης. 


Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης - κόμμα CHP- ο κ. Αλί Οζτούντζ, τόνισε ότι καταφέρθηκε μεγάλο χτύπημα στην ελευθερία του τύπου στην Τουρκία από το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και είπε ''Δυστυχώς, η διοίκηση του RTUK, που προέρχεται από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, συνεχίζει να είναι η βέργα της εξουσίας για τα τηλεοπτικά μέσα. Τιμωρήθηκαν πολλά τηλεοπτικά δίκτυα επειδή διάβασαν τις ειδήσεις σχετικά με την Ανακριτική Επιτροπή της Βουλής στις εφημερίδες Cumhuriyet, Hurriyet, Sozcu, Milliyet και Zaman. Οι ειδικοί του RTUK είχαν ξεκινήσει να παρακολουθούν τα τηλεοπτικά δίκτυα, προφασιζόμενοι την απαγόρευση που επιβλήθηκε για τις ειδήσεις αναφορικά με την Ανακριτική Επιτροπή και ετοίμασαν εκθέσεις σχετικά με το θέμα''.
Επίσης ο κ. Εσάτ Τσιπλάκ από το επίσης αντιπολιτευόμενο ΜΗΡ, αναφορικά με το θέμα είπε ''Το RTUK κινητοποιήθηκε κατά ορισμένων τηλεοπτικών δικτύων επειδή μετέδωσαν τις ειδήσεις των εφημερίδων αναφορικά με τις πληροφορίες για την Ανακριτική Επιτροπή. Η επιβολή ποινών με την επίδραση της εξουσίας σε τηλεοπτικά δίκτυα δεν αρμόζει στο κοινοβουλευτικό σύστημα και στη σύγχρονη δημοκρατία. Τέτοιου είδους ποινές γίνονται μόνο σε δικτατορίες''.http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου