Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Πολωνία: Οβιδοβόλα από τη Ν. Κορέα κατά του ρώσικου Στρατού

κορεα, πολωνια, στρατουΣυμβόλαιο ύψους 320 εκατ. δολαρίων υπέγραψε η Πολωνία με την Samsung Techwin από τη Νότια Κορέα για την προμήθεια 120 σασί των νοτιοκορεάτικων αυτοκινούμενων οβιδοβόλων K9 «Thunder» που θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή των δικών της, ΑΗS «Krab». Βάσει της συμφωνίας, 36 θα αγοραστούν από τη Νότια Κορέα και 84 θα κατασκευαστούν στην Πολωνία. Οι Πολωνοί που σκοπεύουν να τα κατανείμουν σε πέντε μοίρες των 24 συστημάτων έκαστη, θα εγκαταστήσουν δικά τους συστήματα επικοινωνιών και άλλα υποσυστήματα.

«Το πολωνικό πυροβολικό θα εντάξει πολύ γρήγορα σε υπηρεσία τα νέα οβιδοβόλα, ώστε να ενισχυθεί το συντομότερο δυνατό», δήλωσε Πολωνός αξιωματούχος, υπεύθυνος για την κατασκευή των 84 οβιδοβόλων στη χώρα. Η Πολωνία, υπό τον φόβο που γέννησε η ουκρανική κρίση, εκσυγχρονίζει με ταχύ ρυθμό το υλικό των ενόπλων της δυνάμεων, καθώς αποτελεί τον «ανατολικό προμαχώνα του ΝΑΤΟ», έναντι της Ρωσίας.
Αυτή τη στιγμή, η Πολωνία διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο αρμάτων μάχης στην Ευρώπη, παρατάσσοντας 900 άρματα διαφόρων τύπων. Από αυτά τα 228 είναι τύπου Leopard 2A4 και Α5, ενώ τα λοιπά είναι κυρίως αντίγραφα των ρωσικών Τ-72, τα οποία θεωρούνται ξεπερασμένα. Πέραν των αρμάτων η Πολωνία διαθέτει και 1.700 ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ, διαφόρων τύπων.
Ο πολωνικός Στρατός όμως στερείται ισχυρού πυροβολικού. Τα περισσότερα από τα οβιδοβόλα που έχει σε υπηρεσία είναι παλαιά σοβιετικά, μη συμβατά με τα πυρομαχικά που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ. Το πολωνικό πυροβολικό διαθέτει επίσης έναν αριθμό τσεχικών οβιδοβόλων.
Τα Krab τα οποία έχουν σχεδιαστεί από την πολωνική Centrum Produkcji Wojskowej Huta Stalowa Wola, χρησιμοποιούν το σασί του νοτιοκορεατικού K9 Thunder, έχουν πυροβόλο της Rheinmetallτο συμβατό με τα στάνταρ του ΝΑΤΟ διαμέτρημα των 155mm και επιτυγχάνουν μέγιστο βεληνεκές 40 χλμ. Τα πολωνικά θα διαθέτουν βρετανικής σχεδίασης πύργο (AS-90M Braveheart) και θα είναι εφοδιασμένα με το σύστημα ελέγχου πυρός Topaz της WB Electronics, πολωνικής σχεδίασης. Το σύστημα Topaz είναι ένα σύγχρονο σύστημα, το οποίο χρησιμοποιεί ψηφιακά υποσυστήματα επικοινωνιών και χαρτών.
Αυτή τη στιγμή η Πολωνία δαπανά το 1,95% του ΑΕΠ της – περίπου 9 δισ. δολάρια – για την άμυνα. Το 2016 το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί. Παράλληλα όμως, η Πολωνία έχει αναπτύξει την αμυντική της βιομηχανία και εξάγει όπλα και εγχώρια κατασκευασμένα υποσυστήματα ξένων οπλικών συστημάτων.
Το «θαύμα» αυτό επετεύχθη στην πενταετία 2007-2012, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η χώρα, χάρη στην καλή οργάνωση και την επικράτηση της κοινής λογικής, ακριβώς αυτό που λείπει δηλαδή στην Ελλάδα…
Οι Πολωνοί έχουν καταφέρει να εξάγουν όπλα ακόμα και στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ βασικοί της πελάτες είναι ακόμα, η Αυστρία και η Ελβετία. Από την άλλη, η χώρα καλύπτει με αγορές μόνο τις ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει η εγχώρια βιομηχανία.
Πριν μερικές εβδομάδες, η Πολωνία ανακοίνωσε την αγορά 40 βλημάτων αέρος-εδάφους AGM-158, τύπου cruise για να εξοπλίσει τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 αμερικανικής κατασκευής που έχει προμηθευτεί και τα οποία η εγχώρια αμυντική βιομηχανία έχει αναβαθμίσει, ώστε να μπορούν να βάλλουν τα εν λόγω βλήματα. Το AGM-158, στην αρχική του έκδοση, έχει μέγιστο βεληνεκές 370 χλμ.http://www.defence-point.gr/news/?p=119912

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου