Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Γαλλία: Ο Ολάντ ζητά την άμεση άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Γαλλία: Ο Ολάντ ζητά την άμεση άρση των κυρώσεων κατά της ΡωσίαςΡιζική αλλαγή στο Παρίσι: Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καλεί για άμεσο τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Τα μέτρα αυτά δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Ο Πούτιν δεν θα προσαρτήσει την ανατολική Ουκρανία, αλλά είναι απλά αντίθετος στην παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Εάν η ΕΕ ακολουθήσει το κάλεσμα του Ολάντ, θα μπορούσε να οδηγηθεί σε σοβαρή ρήξη με τις ΗΠΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε μια συνέντευξη στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter δήλωσε ότι η στρατηγική κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα λειτουργήσει. Δεν έχει νόημα να πιεστεί ο Πούτιν στη γωνία. Ο Ολάντ κυριολεκτικά: «O Πούτιν δεν θέλει να προσαρτήσει την ανατολική Ουκρανία, είμαι σίγουρος, έτσι μου το είπε. Αυτό που θέλει είναι να διατηρήσει την επιρροή του. Ο Πούτιν δεν θέλει η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Η ιδέα του Πούτιν είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ξένα στρατεύματα στα σύνορα της Ρωσίας». 

Ο Ολάντ είναι μέχρι στιγμής η πιο εξέχουσα φωνή στην ΕΕ, η οποία παραδέχεται ότι οι κυρώσεις έχουν αποτύχει και ότι αυτές οι κυρώσεις συνιστούν για την Δύση μεγαλύτερη ζημιά. Ως εκ τούτου, ο Ολάντ ζητά τον άμεσο τερματισμό των κυρώσεων, «είμαι κατά μιας πολιτικής που επιδιώκει να επιτύχει τους στόχους της, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα. Πιστεύω ότι οι κυρώσεις πρέπει τώρα να τερματιστούν».
 Οι χώρες της ΕΕ έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές οικονομικές παραμέτρους μέσα από αυτές τις δράσεις κατά της Ρωσίας. Στην Γαλλία ο Ολάντ αγωνίζεται εναντίον του Εθνικού Μετώπου και οι πιθανότητες του Ολάντ να αντιμετωπίσει τιο φαινόμενο Μαρίν Λε Πεν, προσεγγίζουν το μηδέν, όπως η γαλλική οικονομία συνεχίζει να υποφέρει. Για τον Ολάντ η συζήτηση γύρω από τις κυρώσεις για τη Ρωσία είναι μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία για να τις καταδείξει ότι φταίνε για την κακή κατάσταση της γαλλικής οικονομίας - στο Παρίσι για χρόνια ένα μοντέλο με επιτυχία. Στην πραγματικότητα, ο Ολάντ δεν έχει πραγματοποιήσει καμία από τις σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια. Η ανεργία στη Γαλλία έχει σκαρφαλώσει σε ένα νέο ρεκόρ τον Δεκέμβριο. Ο Ολάντ είχε θάψει προς το τέλος του περασμένους το μέτρο που παρουσιάστηκε νωρίτερα με μεγάλη επισημότητα - 75% φορολόγηση των πλουσίων, επειδή το μέτρο αυτό είχε απαγορευθεί από τα δικαστήρια και τα έσοδα έμειναν πολύ πίσω από τις προσδοκίες.

Στις άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ η κατάσταση δεν φαίνεται πολύ καλύτερα

Στην Ιταλία, ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι έχει ήδη προβλέψει ότι η Ιταλία θα βιώσει αρνητικά τη σημαντική μείωση των εξαγωγών προς τη Ρωσία. Στη Γερμανία, κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ακούστηκε να λέει  ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες θα ήταν δυνατό να τερματιστούν οι κυρώσεις. Πριν από λίγες ημέρες ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ είχε ταχθεί εναντίον των κυρώσεων.

Εάν η ΕΕ ακολουθήσει την πρόταση του Ολάντ, θα μπορούσε να οδηγηθεί σε σοβαρή ρήξη με τις ΗΠΑ. Η πιθανή διαμάχη με τους Αμερικανούς έχει επίσης ένα απτό οικονομικό υπόβαθρο: Η Ρωσία στον τομέα των εξαγωγών δεν είναι τόσο σημαντική για τις ΗΠΑ, όσο και για τις μεγάλες χώρες της ΕΕ. Η Ρωσία τις τελευταίες ημέρες έκανε μια πρόταση-έκπληξη: Η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την αμφιλεγόμενη Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (Transatlantic Trade and Investment Partnership, ΤΤΙΡ) και αντί αυτής να ενταχθεί στην υπό ρωσική ηγεσία Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.

Οι Αμερικανοί, προφανώς θεωρούν πολύ σοβαρά τις οικονομικές ζημιές στην ΕΕ από την πολιτική των κυρώσεων: Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αποφάσισε να ανοίξει την αγορά των ΗΠΑ για τις εξαγωγές βοείου κρέατος της ΕΕ. Η απόφαση των ΗΠΑ να εισαχθεί μετά από 17 χρόνια και πάλι βόειο κρέας από την ΕΕ, δεν ήταν μια μυστική συμφωνία για να φέρει τις διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ και πάλι στο προσκήνιο, δήλωσε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ενρίκο Μπρίβιο, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο Παρατηρητής της ΕΕ (EU Observer) θεωρεί τη δήλωση Ολάντ σε σχέση με την επικείμενη συνάντηση του Ολάντ και της Άνγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο Πούτιν και τον Ουκρανό Πρόεδρο Ποροσένκο. Η συνάντηση αποσκοπεί, αν και επιφανειακά, να συζητηθεί η συμφωνία του Μινσκ. Ωστόσο, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η ΕΕ θα επιδιώξει να συζητήσει με τη Ρωσία και το θέμα των  κυρώσεων.

Η εφημερίδα New York Times, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο κάλεσμα του Ολάντ, εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία του Πούτιν. Η εφημερίδα γράφει: «Όποιες διαβεβαιώσεις να έχουν γίνει από τον Πούτιν στον Ολάντ, στην ανατολική Ουκρανία ένας Κοζάκος αρχηγός κάλεσε τον Πούτιν ως τον αυτοκράτορά μας». Η εφημερίδα New York Times αναφέρεται στη ρήση του Νικολάι Κοζίτσιν, οποίος είχε ισχυριστεί ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας στην περιοχή Λούγκανσκ δεν είναι πλέον αναγκαία, διότι η περιοχή ούτως ή άλλως ήδη ανήκει στην Ρωσία.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε αυστηρότερες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Επιπλέον, με ένα νέο νόμο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο η Ουκρανία μπορεί να τροφοδοτείται με όπλα. Η παροχή αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσω της Λιθουανίας, ώστε να παρέχεται μια παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Αν αυτή η στρατηγική είναι να συνεχιστεί, θα πρόκειται για το στοιχείο που ο Ολάντ έχει χαρακτηρίσει ως το κρίσιμο σημείο στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
http://www.defencenews.gr/index.php/diethneis-sxeseis/1170-gallia-o-olant-zita-tin-amesi-arsi-ton-kyroseon-kata-tis-rosias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου