Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Δολοφονία πρόσφυγα με φόντο την ξενοφοβία και τον ρατσισμό

Ο θάνατος του Χαλίντ θεωρήθηκε αρχικά πιθανό «ατύχημα» από την αστυνομία

Συντάκτης:  efsyn.gr
Ο 20χρονος Χαλίντ, πρόσφυγας από την Ερυθραία που είχε καταθέσει αίτηση για άσυλο στη Γερμανία, βρέθηκε νεκρός την Τρίτη στην αυλή του συγκροτήματος των πολυκατοικιών όπου έμενε, σε προάστιο της Δρέσδης, αλλά η αστυνομία χρειάστηκε 30 ώρες για να αποφανθεί ότι ο θάνατος του από πολλαπλές μαχαιριές, ήταν δολοφονία!
Ηταν νωρίς το πρωί της Δευτέρας όταν ο Χαλέντ Ιντρίς Μπαχρέι είπε στους επτά συγκατοίκους του ότι πετάγεται να αγοράσει τσιγάρα από το κοντινό σουπερμάρκετ, 100 μέτρα από το σπίτι, στα νότια της Δρέσδης. Αργούσε να επιστρέψει, αλλά οι φίλοι του δεν ανησύχησαν πολύ. «Σκεφτήκαμε», είπαν« ότι θα είχε πάει να μείνει σε φίλους εδώ κοντά».
Την επομένη όμως νωρίς το πρωί, άλλοι ένοικοι του εξαώροφου κτιρίου βρήκαν το πτώμα του, σωριασμένο στην εσωτερική αυλή του συγκροτήματος. Σύμφωνα με τους συγκατοίκους του, στις πρώτες εκθέσεις των αστυνομικών αναφέρεται ότι ο Χαλίντ κείτονταν μέσα σε μια λίμνη αίματος και ήταν εμφανής τουλάχιστον μια μαχαιριά. Οι αρχές, ωστόσο δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες. «Κείτονταν ανάσκελα και έτρεχε αίμα από το στόμα και τη μύτη του και τα ίχνη έδειχναν σαν να προσπαθούσε να φθάσει έως την πόρτα» είπε ο Αμπντουλατίφ, 23 ετών κι αυτός από την Ερυθραία, που ζει εκεί κοντά, αλλά εκείνο το βράδυ είχε μείνει στο διαμέρισμα του Χαλίντ.
Το συγκρότημα των πολυκατοικιών όπου έμεινε ο νεαρός πρόσφυγας από την Ερυθραία | 

Η αστυνομία βιάστηκε στην αρχή να αφήσει να εννοηθεί ότι ο θάνατος μπορεί να είναι και... ατύχημα, αναφέροντας στην ανακοίνωση της «ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οφείλεται σε βρώμικο παιχνίδι». Το ίδιο υποστήριξε στην πρώτη του έκθεση και ο ιατροδικαστής. Έπρεπε να γίνει η νεκροψία για να αποφανθούν όλες οι αρχές ότι πρόκειται για έγκλημα και ότι το θύμα έφερε μαχαιριές στο στήθος και το λαιμό και να ξεκινήσει επίσημα έρευνα, με την αστυνομία να ψάχνει όλα τα πιθανά κίνητρα: από τσακωμούς μεταξύ των προσφύγων από την Ερυθραία μέχρι πιθανά ρατσιστικά κίνητρα. Χθες (Τετάρτη) βράδυ, για παράδειγμα, και οι επτά συγκάτοικοι του θύματος, και άλλα 16 άτομα ανακρίθηκαν και έδωσαν δείγματα DNA.

Διαδικτυακό ξέσπασμα

Ωστόσο, ενώ το κίνητρο και ο δράστης παραμένουν ακόμα άγνωστα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- σημειώνει ο Guardian- έχει φουντώσει η συζήτηση για τον βίαιο θάνατο του νεαρού ανθρώπου, με ορισμένους χρήστες να δηλώνουν τον αποτροπιασμό τους και άλλους να «επιχαίρουν», εκφράζοντας ανοιχτά τη συμπάθειά τους προς το αντι-μεταναστευτικό ξενόφοβο Pegida, που «γεννήθηκε» πρόσφατα στη Σαξονία και με έδρα τη Δρέσδη κατεβάζει χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο, κάθε Δευτέρα, κατά των μεταναστών και δη των μουσουλμάνων.

Αυτό το διαδικτυακό ξέσπασμα άρχισε μια ημέρα μετά την δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ ότι είναι «ανθρώπινα κατακριτέο» να αποκλείονται οι μετανάστες από την κοινωνία. «Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο εξτρεμισμός» συμπλήρωσε η καγκελάριος «δεν έχουν καμία θέση σε αυτή τη χώρα». Ο,τι και να λέει η Μέρκελ πάντως δημόσια, η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικοί -είτε στη κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση- δεν έχει βρει ακόμα τρόπο να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δημοτικότητα της Pegida, ειδικά μετά τις επιθέσεις του Παρισιού.

Δύσκολοι καιροί για πρόσφυγες στη Γερμανία

Τα ίδια τα κορυφαία στελέχη της οργάνωσης, υποστηρίζουν ότι είναι κατά του εξτρεμισμού, ότι δεν ευθύνονται αυτοί για τις εκδηλώσεις μίσους κατά των μεταναστών και ότι εάν υπήρχε δυσαρέσκεια στους δρόμους της Δρέσδης, προϋπήρχε πριν την ίδρυση της οργάνωσης. Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει ο Μεκόνεν Μεσγκένα, από την Ερυθραία και ο ίδιος, πολιτικός αναλυτής σήμερα στο κόμμα των πρασίνων, είναι δύσκολοι καιροί να είναι κανείς πρόσφυγας ή μετανάστης στη Γερμανία. «Φοβούνται να βγουν έξω, ειδικά τα βράδια της Δευτέρας όταν οι διαδηλωτές της Pegida έχουν κατέβει στους δρόμους και το σοκ από αυτό τον θάνατο θα δυσκολέψει κι άλλο τη ζωή τους».

Όπως είπε ο Τεσφαλέμ Νεγκάσι, 27 ετών που μοιραζόταν το δωμάτιο του με το νεαρό θύμα, όλοι -και οι πετά συγκάτοικοι- γνωρίστηκαν σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Σαξονία, φθάνοντας στη Γερμανία, από τη Λιβύη μέσω Ιταλίας, πριν από 4 μήνες. «Το μόνο που μας έλεγε πάλι και πάλι είναι ότι ήθελε να κερδίσει αρκετά χρήματα εδώ για να μπορεί να στέλνει χρήματα και στην μητέρα του που ζει στο Σουδάν. Σχεδιάζοντας μια σβάστικα σε ένα χαρτί, γράφει ο Guardian, ο Τεσφαλέμ λέει μέσω μεταφραστή: «Οταν ήρθε κάποιος και ζωγράφισε αυτό στην πόρτα μας μια μέρα, αρχίσαμε να φοβόμαστε να βγούμε στο δρόμο, ειδικά μετά την άσχημη μεταχείριση που είχαμε μέχρι τότε: μας έφτυναν και μας έκαναν χειρονομίες τόσες πολλές φορές. Ελπίζουμε τώρα, μετά τον θάνατό του, να αποφασίσουν να μας μετακινήσουν σε ασφαλέστερη περιοχή της Γερμανίας».

Η σβάστικα είχε σχεδιαστεί στη πόρτα του διαμερίσματος των μεταναστών στον 20 όροφο του κτιρίου, τρεις ημέρες πριν από την δολοφονία του Χαμίντ. Από κάτω οι δράστες είχαν γράψει: «Θα σας πιάσουμε όλους»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου