Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ισπανός στρατιώτης νεκρός από πυρά του ισραηλινού στρατού - Κλιμακώνεται η ένταση στη μεθόριο

Image
Ένας Ισπανός στρατιώτης, μέλος της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) σκοτώθηκε σήμερα στα νότια της χώρας κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ισπανίας στη Βηρυτό."Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένας Ισπανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο νότιο Λίβανο", ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή της πρεσβείας.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της UNIFIL Αντρέα Τενέντι έκανε λόγο για τον θάνατο ενός στρατιώτη, χωρίς να αναφερθεί στην εθνικότητά του. "Ο διοικητής της UNIFIL στρατηγός Λουτσιάνο Πορτολάνο είναι σε επαφή με όλες τις πλευρές και τις κάλεσε να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η κλιμάκωση", σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι μέσω του λογαριασμού του στο Twitter εξέφρασε "τη βαθιά θλίψη του" για τον θάνατο του στρατιώτη και συλλυπήθηκε την οικογένειά του και τους συναδέλφους του.
Η UNIFIL, που έχει αναλάβει την επιτήρηση της μεθορίου του Λιβάνου με το Ισραήλ έχει 10.274 μέλη εκ των οποίων οι 586 είναι Ισπανοί. Ο επικεφαλής της UNIFIL στον Λίβανο κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν "τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση", ώστε να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της κρίσης στη μεθόριο.
Ο Τενέντι δεν διευκρίνισε πώς σκοτώθηκε ο κυανόκρανος και σε ποια περιοχή, ωστόσο η Ισπανική εφημερίδα El Pais αναφέρει οτι ο κυανόκρανος σκοτώθηκε απο Ισραηλινά πυρά και λίγο νωρίτερα το Εθνικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο του Λιβάνου μετέδωσε ότι ένας Ισπανός, μέλος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο (UNIFIL) τραυματίστηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού, αμέσως μετά την πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ.
Σύγχυση επικρατεί επίσης για την πληροφορία σύμφωνα με την οποία ένας Ισραηλινός στρατιώτης αιχμαλωτίστηκε από τη Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Σεμπάα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο. Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε κάτι τέτοιο και ο εκπρόσωπός του, αντισυνταγματάρχης Πέτερ Λέρνερ έκανε λόγο για "φήμες", ενώ και μια πολιτική πηγή από τον Λίβανο επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει αιχμάλωτος Ισραηλινός στρατιώτης.
Στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ, τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων μετά τον πόλεμο των 34 ημερών του 2006, τραυματίστηκαν τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες. Η επιχείρηση αυτή έγινε προφανώς σε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Συρία όπου σκοτώθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης.
Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, η "Ταξιαρχία Μαρτύρων της Κουνέιτρα" ήταν αυτή που έπληξε την αυτοκινητοπομπή του ισραηλινού στρατού κοντά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.Το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε ρίχνοντας τουλάχιστον 22 οβίδες σε ανοιχτή, αγροτική περιοχή στον νότιο Λίβανο, ανέφερε μια πηγή των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας.
Στην περιοχή των συνόρων επικρατούσε σχετική ηρεμία μετά τον πόλεμο του 2006, καθώς το τελευταίο διάστημα η Χεζμπολάχ είχε εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ενώ το Ισραήλ επικεντρώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας όπου το περασμένο καλοκαίρι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Χαμάς που οδήγησε στον πόλεμο των 50 ημερών.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει αναγάγει την ασφάλεια σε βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας του ενόψει των εκλογών της 17ης Μαρτίου, τόνισε ότι "όποιος προσπαθεί να μας προκαλέσει στα βόρεια σύνορα" θα πρέπει να θυμηθεί την επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα πέρσι το καλοκαίρι. Σε ομιλία του στο Σντερότ, μια πόλη πάνω στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ "είναι έτοιμο να δράσει σε όλα τα μέτωπα" και πρόσθεσε ότι "η ασφάλεια προηγείται των πάντων".
Σύμφωνα με μια ισραηλινή στρατιωτική πηγή, από την πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ χτυπήθηκε ένα στρατιωτικό όχημα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις στρατιώτες. Αμέσως μετά οβίδες όλμων έπληξαν μια θέση του στρατού στο όρος Ερμόν, στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Λιβανική πολιτική πηγή δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ σκότωσε και τραυμάτισε ισραηλινούς στρατιώτες σε μία "μεγάλη επιχείρηση" που εξαπέλυσε σήμερα εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής σε περιοχή της μεθορίου.
Η ίδια πηγή, που γνωρίζει λεπτομέρειες της επιχείρησης, είπε ότι η εν λόγω επίθεση στην κατεχόμενη από το Ισραήλ μεθοριακή Κοιλάδα Σεμπάα ήταν η απάντηση σε επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Συρία.
Χθες Τρίτη, τουλάχιστον δύο ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία έπληξαν τα υπό ισραηλινή κατοχή Υψίπεδα του Γκολάν και το Ισραήλ ανταπέδωσε τα πυρά.
Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε σήμερα έρευνα για υπόγειες σήραγγες που ενδεχομένως έχουν κατασκευάσει μέλη της Χεζμπολάχ λόγω της ανησυχίας των κατοίκων ενός μικρού χωριού στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή.
Το Ισραήλ αποδείχτηκε ευάλωτο στις διασυνοριακές σήραγγες στη διάρκεια του πολέμου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με την ισλαμιστική Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ένοπλοι παλαιστίνιοι χρησιμοποίησαν ένα δίκτυο μυστικών περασμάτων για να εξαπολύσουν τις επιθέσεις τους.


"Πραγματοποιούμε ελέγχους επί του πεδίου έπειτα από ανησυχίες των κατοίκων. Δεν διαθέτουμε πληροφορίες ότι η Χεζμπολάχ έχει κατασκευάσει υπόγεια σήραγγα, αλλά όλα είναι πιθανά. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούμε έρευνα αυτής της κλίμακας", είπε η πηγή.Οι κάτοικοι της περιοχής, που επλήγη από τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ κατά τον ένα μήνα του πολέμου το 2006, έχουν κατά καιρούς αναφέρει υπόγειους θορύβους κι έχουν εκφράσει φόβους ότι οι μαχητές της οργάνωσης σκάβουν σήραγγες.

Σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον αυτοκινητοπομπής της Χεζμπολάχ στις 18 Ιανουαρίου, κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν, ένας στρατηγός των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, ο Μοχαμέντ Αλλαχνταντί, σκοτώθηκε μαζί με έναν διοικητή της Χεζμπολάχ και τον γιο του πρώην στρατιωτικού ηγέτη της οργάνωσης Ιμάντ Μουγνίγια που είχε σκοτωθεί σε επίθεση στη Δαμασκό το 2008.
Τόσο η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν και το 2006 διεξήγαγε πόλεμο 34 ημερών εναντίον του Ισραήλ, όσο και οι Φρουροί της Επανάστασης δήλωσαν ότι θα εκδικηθούν για τους θανάτους. Έπειτα από την επιδρομή εκείνη, ο στρατός και ο άμαχος πληθυσμός στο βόρειο Ισραήλ και στα Υψίπεδα του Γκολάν βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού, ενώ το Ισραήλ έχει αναπτύξει το αντιπυραυλικό σύστημα "Iron Dome" (Σιδηρούς Θόλος) κοντά στη συριακή μεθόριο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Χεζμπολάχ έχει επικεντρώσει την δράση της στον εμφύλιο στη Συρία, στο πλευρό του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον των αντικαθεστωτικών και των τζιχαντιστών που επιδιώκουν την ανατροπή του, ώστε να μην θεωρείται πιθανό να εξαπολύσει έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας κατά του Ισραήλ στο άμεσο μέλλον, όπως σημειώνει το Ρόιτερς.

Ωστόσο, προετοιμάζοντας το έδαφος για μία πολεμική σύρραξη με το Ισραήλ στο μέλλον, ανώτερος αξιωματικός μυστικών υπηρεσιών δήλωσε τον περασμένο μήνα στο Ρόιτερς ότι η Χεζμπολάχ επεκτείνει την δράση της περιλαμβάνοντας επιθέσεις σε ισραηλινό έδαφος. ΠΗΓΗ ONALERT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου