Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Ο ΛΑΟΣ ΔΥΣΤΥΧΕΙ ΑΛΛΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ...

Η Ιταλία προμηθεύεται νέα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, πολεμικά πλοία και δορυφόρους διττής χρήσης, παρά τη μείωση του επιπέδου των αμυντικών δαπανών.

Η Ιταλία ανακοίνωσε νέα εξοπλιστικά προγράμματα για τον στρατό τηςΑναμένεται ότι πρόσθετοι πόροι θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Βιομηχανίας. Νωρίτερα, στα τέλη Δεκεμβρίου 2014, δημοσιεύθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι το μέγεθος του αμυντικού προϋπολογισμού της Ιταλίας μειώθηκε για το 2015 κατά €1 δις ($1,52 δις), και θα είναι €13,58 δις ($16,57 δις). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2015 για το προσωπικό θα διατεθούν €9,74 δις ($11,88 δις) για την αγορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατιωτικών προϊόντων - €2,67 δις ευρώ ($3,29 δις) για τις λειτουργίες και τη συντήρηση - €1,17 δις ($1,42 δις).
Προκειμένου να μετριαστούν οι περικοπές στα τέλη Δεκεμβρίου στον Στρατό έχουν χορηγηθεί επιπλέον €100 εκατομμύρια ($152 εκατομμύρια), για αγορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως ανέφερε ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας στη Ρώμη. Αυτά τα χρήματα αντισταθμίζουν εν μέρει τη μείωση μεγέθους τάξεως €400 εκατομμυρίων ($608 εκατομμύρια), που έγινε στα μέσα του περασμένου έτους. Το πιο πιθανό, οι αλλαγές αυτές θα περιληφθούν στο τελικό σχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2015, το οποίο θα δημοσιευθεί την άνοιξη. Θα περιέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με την πρόσθετη χρηματοδότηση που παρέχεται από το ιταλικό Υπουργείο Βιομηχανίας.

Προηγουμένως, το Υπουργείο έχει δαπανήσει €120 εκατομμύρια ($182 εκατομμύρια) για να εξασφαλίσει την λειτουργία των δύο δορυφόρων  Cosmo Skymed 2ης γενιάς το 2017 και το 2018, που πρόκειται να αντικαταστήσουν δύο από τους τέσσερις δορυφόρους της 1ης γενιάς που είναι σήμερα σε τροχιά. Οι δορυφόροι Cosmo Skymed, που είναι εξοπλισμένοι με ραντάρ συνθετικού διαφράγματος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς.

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Άμυνας της Κάτω Βουλής του ιταλικού Κοινοβουλίου συζήτησε την αγορά των τεθωρακισμένων οχημάτων και πολεμικών πλοίων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Βιομηχανίας. Θεωρήθηκε ότι σε αυτά τα δύο πρώτα προγράμματα ότι η σχετική νομοθεσία εξουσιοδοτεί την Επιτροπή με το δικαίωμα αρνησικυρίας σε σχέση με έγγραφα σχετικά με την απόκτηση των στρατιωτικών προϊόντων. Έτσι, της συζήτησης δεν συνεπάγονται νομικές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα για την αγορά των τεθωρακισμένων οχημάτων (IFV) θα αγοραστούν 381 Freccia, μια συμπαραγωγή της ιταλικής κοινοπραξίας CIO (Conzorzio Iveco Oto Melara). Το κόστος αυτού του προγράμματος είναι περίπου €2,65 δις ($4,0 δις), η αγορά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το 2024, έχουν ήδη παραγγελθεί 249 από αυτά τα οχήματα, με χρηματοδότηση μέσω του Υπουργείου Βιομηχανίας. Αυτά τα οχήματα μάχης θα εξοπλίσουν τις μονάδες επιπέδου ταξιαρχίας.

Στην δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος το νομοσχέδιο προβλέπει τη χρηματοδότηση της απόκτησης ενός μεγάλου αριθμού πλοίων για το Ιταλικό Ναυτικό για. Αυτό καθορίστηκε όπως στις τάξεις της ιταλικής ναυτικής δύναμης παρουσιάζεται ένα σημαντικό ποσό παρωχημένων πλοίων. Κατά την δεκαετία που διανύουμε, το Ιταλικό Ναυτικό αναμένεται να παροπλίσει 50 από τις 60 μονάδες που διαθέτει. Αναμένεται ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από μια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ωστόσο, πρέπει να εγκριθεί από τα ελεγκτικά όργανα, κάτι που θα καθυστερήσει  τη διαδικασία της έγκρισης του νομοσχεδίου.

Υποτίθεται ότι η χρηματοδότηση για το νομοσχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή μέσω του Υπουργείου Βιομηχανίας. Το ποσό των πιστώσεων έως το 2035 θα είναι €5,4 δις ($8,2 δις). Υποτίθεται ότι εξαιρουμένων των τόκων του προγράμματος, τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δανείων είναι συνολικού ύψους €3,83 δις ($5,91 δις).

Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή έξι πλοίων πολλαπλών χρήσεν Pattugliatori d' Altura Multiruolo (PAM), αξίας €436.700.000 ($664 εκατομμύρια) το κάθε ένα έως το 2029 -  για να αντικαταστήσουν τις σημερινές μονάδες κλάσης Soldati, Minerva και Cassiopea, ένα ποίο υποστήριξης αξίας €325.000.000 ($494 εκατομμύρια) από το 2018, ένα πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων (κατηγορίας DVKD) αξίας €844.000.000 ($1,28 δις) κατά το 2018, δύο πλοία υψηλής ταχύτητας για τις ειδικές δυνάμεις αξίας €20.000.000 ($30.400.000) το καθένα. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο μικρές μηχανότρατες νέου τύπου, που προορίζονται ως ναρκαλιευτικά.

Το σχέδιο PAM αναπτύχθηκε από το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, και όχι από την ένωση των ναυπηγείων Fincantieri, ως συνήθως. Η εμφάνιση του πλοίου δείχνει μια μονάδα με εκτόπισμα 4.000 τόνων και μήκος 125 μέτρων. Η μέγιστη ταχύτητά του αναφέρεται με 35 κόμβους. Το πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με κάθετους εκτοξευτές 16 ή 24 κυψελών για πυραύλους Aster 30, Scalp Naval και Tomahawk, ένα ναυτικό πυροβόλο 127-mm/64 Oto Melara LW με κατευθυνόμενα όπλα Vulcano, ένα ναυτικό πυροβόλο 76-mm/62 Oto Melara Super Rapid με κατευθυνόμενα όπλα Davide, δύο πυροβόλα των 25-mm Oto Melara, τορπιλοσωλήνες 324-mm. Ένα μεγάλο υπόστεγο παρέχει χώρο για δύο ελικόπτερα NH90. Το πλοίο θα διαθέτει εγκαταστάσεις για τη μεταφορά του φορτίου και του προσωπικού. Αρχικά είχε προβλεφθεί ότι το PAM θα λάβει τον ολοκληρωμένο ιστό Selex ES Unimast για κύριο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ως υποψήφιο εξοπλισμό του PAM το Selex ES MFRA (περαιτέρω ανάπτυξη του EMPAR) με την τοποθέτηση AESA στην υπερκατασκευή.

Στο προσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού του ιταλικού Υπουργείο Άμυνας αναφέρονται επίσης διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Αυτά περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός ελικοπτέρου συλλογής πληροφοριών και συνοδείας. Επίσης, ένα πρόγραμμα που καλείται Malmisat, στο οποίο υποτίθεται ότι θα αναπτυχθεί ένας συμπαγής εκτοξευτής έκτακτης ανάγκης για δορυφόρους που ζυγίζουν 60 κιλά, σε περίπτωση προκύψει η ανάγκη για τις δορυφορικές επικοινωνίες.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού περιέχει μια προειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία η τρέχουσα χρηματοδότηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κρίση, στην οποία οι ένοπλς δυνάμεις δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς του για την παροχή νερού, φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της ασφάλιση για το 2015.

Εμπειρογνώμονες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ιταλίας που ασχολούνται με την προετοιμασία της νέας «Λευκής Βίβλου», θα περιλάβουν θέματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση. Επί του παρόντος, η Ιταλία είναι έτοιμη να μειώσει τις ένοπλες δυνάμεις από 190.000 σε 150.000 στρατιωτικό προσωπικό, αλλά μπορεί να μην είναι επαρκές βήμα, κατά την άποψη του Πιέντρο Μπαντάσι, εκδότης του ιταλικού περιοδικού στρατιωτικών θεμάτων Rivista Italiana Difesa. Αν η τάση χρηματοοικονομικής μείωσης συνεχιστεί, το βέλτιστο μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων θα είναι 130 με 140.000 προσωπικό.
http://www.defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου